Στρες: Πώς επηρεάζονται οι γυναίκες

Αν και οι γυναικείες ορμόνες και η χημεία του εγκεφάλου τους προσφέρουν κάποια προστασία από το στρες, οι γυναίκες επηρεάζονται εντονότερα από τις σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες του άγχους σε σχέση με τους άνδρες.

Οι αντιδράσεις των γυναικών στο στρες, έχουν τις ρίζες τους στην χημεία του σώματός τους, αναφέρει ο Paul J. Rosch, MD, FACP, πρόεδρος του Αμερικανικού Ιδρύματος για το Στρες (AIS). Οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, ενώ οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Το μυαλό τους είναι επίσης προγραμματισμένο διαφορετικά. Οι γυναίκες τείνουν να αντιδρούν στο στρες με διαφορετικό τρόπο από ότι οι άνδρες, μιας και δεν ανταποκρίνονται με μάχη ή με φυγή— αλλά είναι περισσότερο ικανές να διαπραγματευθούν.

Στρες: Πώς επηρεάζονται οι γυναίκες

Οι επιδράσεις της φυσικής αντι-στρεσογόνας ορμόνης ωκυτοκίνης, που παράγεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, του θηλασμού, και στα δύο φύλα κατά τον οργασμό, ενισχύονται από τα οιστρογόνα και μειώνονται από την τεστοστερόνη. Αυτό βοηθά περισσότερο τις γυναίκες, αναφέρει ο Δρ. Rosch, αφού οι δραστηριότητες όπως π.χ. ο θηλασμός αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στις γυναίκες.

Η ειρωνία είναι ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη ωκυτοκίνη από τους άνδρες για να διατηρήσουν την συναισθηματική τους υγεία. Για παράδειγμα, εξηγεί ο Rosch, οι γυναίκες  επηρεάζονται πιο αρνητικά όταν δεν αγγίζονται, και επίσης αισθάνονται περισσότερο άγχος σε σχέση με τους άνδρες στις σχέσεις.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία των Οικογενειακών Ιατρών (AAFP), το άγχος είναι μια φυσική έκφραση του ενστίκτου του σώματος για να προστατεύσει τον εαυτό του. Ενώ αυτό μπορεί να προειδοποιήσει μια γυναίκα για έναν άμεσο κίνδυνο, το παρατεταμένο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την σωματική όσο και τη συναισθηματική της υγεία.

Οι επιπτώσεις του στρες: Η σωματική πλευρά

“Το άγχος μπορεί να ποικίλλει, όμως αν υπάρχει άγχος με την εργασία, με τα παιδιά, με τον γάμο, και με όλα αυτά μαζί, τότε αυτό είναι μία σοβαρή υπόθεση,” δήλωσε η Lori Heim, MD, Πρόεδρος της AAFP και νοσοκομειακή ιατρός (οικογενειακή ιατρός που δουλεύει μόνο σε νοσοκομεία) στο νοσοκομείο Scotland Memorial στο Laurinburg, N.C. «Στις γυναίκες, αυτό βλέπω μέσα από τις αλλαγές στα εμμηνορροϊκά μοτίβα — από μια τεράστια αύξηση του άγχους μπορούν ξαφνικά να χάνουν τα μαλλιά τους ή να έχουν εμμηνορροϊκές ανωμαλίες, και όλα οδηγούν πάντα στον παράγοντα του άγχους.»

Εκθέσεις του Αμερικανικού Ιδρύματος για το στρες αναφέρουν πως έρευνες υποδεικνύουν πως το 75 – 90% των επισκέψεων στους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφορούν ζητήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος. Σύμφωνα με το  Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για την Υγεία των Γυναικών (National Women’s Health Information Center), οι συνέπειες του στρες στη σωματική και συναισθηματική υγεία των γυναικών μπορούν να κυμανθούν από πονοκεφάλους έως και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Στις συγκεκριμένες συνέπειες του άγχους στην υγεία περιλαμβάνονται:

  • Διατροφικές Διαταραχές: Η ανορεξία και η βουλιμία είναι 10 φορές πιο συχνές στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες, και αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα του άγχους. Όπως η κατάθλιψη, αυτές οι ασθένειες έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης και αντιμετωπίζονται συχνά με αύξηση της σεροτονίνης μέσω αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
  • Παθήσεις του στομάχου. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη πρόχειρου φαγητού (junk and comfort food) ή να αναστατώσει το στομάχι σε σημείο που να αισθάνεται μια γυναίκα ότι δεν μπορεί να φάει. Κοινά προβλήματα του στομάχου που σχετίζονται με το στρες περιλαμβάνουν κράμπες, φούσκωμα, καούρα, και σύνδρομο ακόμη και ευερέθιστου εντέρου (IBS). Ανάλογα με το πώς αντιδρά μια γυναίκα, αυτά τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Δερματικές αντιδράσεις. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα, φαγούρα αλλά και εξανθήματα σε μερικούς ανθρώπους.
  • Συναισθηματικές καταστάσεις. Από μια κακή διάθεση ή μια κατάσταση ευερεθιστότητας, έως σε σοβαρότερα θέματα ψυχικής υγείας όπως είναι η  κατάθλιψη, η συναισθηματική υγεία πλήττεται όταν υπάρχει έντονο στρες. Οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άντρες στο να κρύβουν κάποια συναισθήματα όπως τον θυμό και την επιθετικότητα, επειδή τα μέρη των εγκεφάλων τους που είναι υπεύθυνα για αυτά τα συναισθήματα είναι μεγαλύτερα από ό,τι των ανδρών, όμως η κατάθλιψη χτυπά δύο φορές συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, αναφέρει ο Δρ. Rosch. «Οι συναισθηματικές επιπτώσεις του στρες στις γυναίκες μπορεί να κυμαίνονται από επιλόχεια κατάθλιψη μετά την εγκυμοσύνη, μέχρι κατάθλιψη μετά την εμμηνόπαυση.»
  • Προβλήματα ύπνου. Το πρόβλημα να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένες είναι συχνό στις γυναίκες που υποφέρουν από άγχος, και αυτό είναι ιδιαίτερα “αντιπαραγωγικό”, δεδομένου ότι ένας καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην μετρίαση του στρες.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης. Το στρες, καθιστά δύσκολο να συγκεντρωθεί κανείς και να είναι αποτελεσματικός στις ευθύνες του σπιτιού ή της εργασίας.
  • Καρδιακές παθήσεις. Το άγχος του ανταγωνισμού στην σύγχρονη αγορά εργασίας έχει αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.
  • Μειωμένη ανοσολογική αντίδραση. Μία από τις πιο περίπλοκες φυσικές αντιδράσεις στο στρες είναι η μειωμένη ικανότητα του σώματος να “παλέψει” μια ασθένεια, είτε πρόκειται για ένα κρύωμα ή για ξέσπασμα μιας χρόνιας ασθένειας.
  • Καρκίνος. Μερικές μελέτες έχουν υποδείξει μια σύνδεση μεταξύ του άγχους και της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά 62% στις γυναίκες που είχαν υποστεί περισσότερα από ένα αγχωτικά γεγονότα στη ζωή τους, όπως ένα διαζύγιο ή το θάνατο ενός συζύγου.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων για τον κορωνοϊό - Covid -19

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!