Τα 5 κορυφαία ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εργασία

 

Υπάρχουν πολλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των γυναικών στην αγορά εργασίας, τα προσόντα τους και το ύψος των μισθών τους. Όμως τα δεδομένα αυτά δεν μας δείχνουν ολόκληρη την εικόνα. Δεν μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε πώς αισθάνονται, πώς αντιμετωπίζουν τις καθημερινές τους εργασίες και τις προκλήσεις που θα συναντήσουν. Γ ‘ αυτό το λόγο το Ίδρυμα Thomson Reuters, με υποστήριξη από το Ίδρυμα Ροκφέλερ, ξεκίνησε ένα project, ζητώντας από περισσότερες από 9.500 γυναίκες μεταξύ των κρατών G20 να προσδιορίσουν τα κορυφαία πέντε ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους.

Τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με την έρευνα, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι το ζήτημα που αφορά τις περισσότερες γυναίκες. Στη συνέχεια ακολουθεί η ίση αμοιβή, η παρενόχληση, η πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και ο αντίκτυπος της οικογενειακής ζωής στις προοπτικές σταδιοδρομίας.

Η παγκόσμια αυτή έκθεση αποκαλύπτει ότι 4 στις 10 γυναίκες εκλαμβάνουν το χάσμα των φύλων ως ένα βασικό ζήτημα, με τις γυναίκες σε επτά έθνη να το κατατάσσουν ως σημαντική τους ανησυχία. Ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης αποτελεί το γεγονός ότι η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στις πρώτες τρεις θέσεις του συγκεκριμένου πίνακα, παρά τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αναφέρουν για αυτές τις οικονομίες πως έχουν τις μικρότερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των κρατών της ομάδας G20. Οι γυναίκες από την Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τον Καναδά κατατάσσουν επίσης το μισθολογικό χάσμα ως τη μεγαλύτερη τους ανησυχία στον τομέα της εργασίας, ενώ στην Κίνα οι γυναίκες εξέφρασαν τη λιγότερη ανησυχία.

Η παρενόχληση στο χώρο εργασίας αναδεικνύεται επίσης ως ένα από τα πέντε κορυφαία και κρίσιμα ζητήματα. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών που ερωτήθηκαν παραδέχονται ότι έχουν βιώσει την παρενόχληση, παρά το γεγονός ότι άνω του 60% δεν το αναφέρουν. Οι γυναίκες στην Ινδία είναι πιθανότερο να αναφέρουν την παρενόχληση (53%), μια σαφής αλλαγή στάσης από την θανατηφόρα επίθεση της φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Δελχί το 2012.

Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που ερωτήθηκαν είναι αισιόδοξες για την προοπτική να κάνουν οικογένεια (παιδί) και να ακολουθήσουν ταυτόχρονα και επαγγελματική καριέρα. Οι γυναίκες των χωρών με αναδυόμενες οικονομίες – με την Βραζιλία να βρίσκεται πρώτη – όπου η νομοθεσία για τη μητρότητα είναι γενναιόδωρη και οι οικογενειακοί δεσμοί ισχυροί – είναι οι πιο αισιόδοξες. Αντιθέτως, οι γυναίκες σε κάποιες από τις πλουσιότερες χώρες – Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία  – είναι λιγότερο αισιόδοξες και έχουν την αίσθηση πως αν κάνουν οικογένεια αυτό μπορεί να καταστρέψει τη σταδιοδρομία τους.

Τέλος, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι millennials ή οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών είναι πιο αισιόδοξες.

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  The New Directive and European Women's Lobby Long-Standing Demands for Work-Life Balance

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!