REACT – Ενημερωτικό Δελτίο Προγράμματος

REACT… Καταγραφή- Παρέμβαση- Αντιμετώπιση Διακρίσεων- Προστασία Ανθρώπινων Δικαιωμάτων …

ΤΟ ΕΡΓΟ

Οι ΜΚΟ PRAKSIS και CIVIS PLUS υλοποιούν το έργο REACT από τον Ιούνιο του 2015. Το Έργο στοχεύει στην καταγραφή περιστατικών κάθε είδους διακρίσεων που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν υποστεί διακριτική ή άνιση μεταχείριση. Στο πλαίσιο του REACT λειτουργούν τρία γραφεία ενημέρωσης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) καθώς και δύο τηλεφωνικές γραμμές για την υποβολή καταγγελίας και την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων.

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το REACT επιδιώκει να παρέχει ενημέρωση, στήριξη και αρωγή σε άτομα που έχουν βιώσει οποιασδήποτε μορφής διάκριση καθώς και σε εκείνους και εκείνες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το REACT κατέγραψε ήδη περισσότερα από 300 περιστατικά διακρίσεων. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν σε διακρίσεις στον χώρο της εργασίας λόγω ηλικίας, φυλής ή νομικού καθεστώτος. Άλλες διακρίσεις που έχουν καταγγελθεί αφορούν σε άνιση μεταχείριση σε δημόσιες υπηρεσίες ή υπηρεσίες παροχής υγείας καθώς και διακρίσεις που αφορούν στον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, την εθνότητα, τη σωματική ικανότητα, την εμφάνιση.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ…

Πολλές περιπτώσεις άνισης μεταχείρισης στον εργασιακό χώρο λόγω φυλής ή εθνότητας έχουν καταγραφεί. Υποψήφιος εργοδότης ρωτούσε να μάθει πόσο μαύρη είναι μια αφρικανή αιτούσα άσυλο που εκδήλωσε ενδιαφέρον να εργαστεί στην επιχείρησή του απαντώντας σε σχετική αγγελία. Άλλος Αφρικανός αιτών άσυλο είδε τους Έλληνες συναδέλφους του να πληρώνονται κανονικά την ώρα που εκείνος έμενε απλήρωτος για μήνες. Πολλοί/ες συμπολίτες μας καταγγέλλουν ότι αποκλείονται από την αγορά εργασίας επειδή μετά τα 40 θεωρούνται «πολύ μεγάλοι» για να προσληφθούν. Νεαρός Αφγανός δεν μπορούσε επί μήνες να νοικιάσει σπίτι γιατί μόλις «πρόδιδε» την καταγωγή του δεχόταν την απάντηση «δεν το δίνω σε ξένους». Ακόμα, χιλιάδες πρόσφυγες βιώνουν ρατσιστική αντιμετώπιση ακόμα και τις λίγες μέρες που περνούν στην Ελλάδα, πότε πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για προϊόντα και υπηρεσίες και πότε αντιμετωπιζόμενοι/ες ως υπάνθρωποι που δεν θα έπρεπε να συγχρωτίζονται με Έλληνες και Ευρωπαίους τουρίστες στα πλοία που τους μεταφέρουν από τα νησιά στον Πειραιά.

…ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ

Το REACT παρέχει νομική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους και όσες έχουν ανάγκη και επιθυμούν να καταγγείλουν κάποια διάκριση που έχουν βιώσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχοντας υποστήριξη και συνοδεία σε καταγγέλοντες/ουσες πετύχαμε την επίλυση εργατικών διαφορών που είχαν προκύψει από άνιση μεταχείριση συμπολιτών μας καθώς και την άρση αποκλεισμών που αντιμετώπιζαν συνάνθρωποί μας στις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες.

Στελέχη του REACT παρεμβαίνουν άμεσα όπου εμφανίζονται τέτοια κρούσματα. Οι παρεμβάσεις αφορούν καταγγελίες αλλά και άλλες μορφές επικοινωνίας με φορείς που φέρονται να έχουν προβεί σε άνιση μεταχείριση.

Ακόμα, παρεμβαίνουμε στους φορείς λήψης αποφάσεων με στόχο την αλλαγή πολιτικών που επιτρέπουν, παγιώνουν και θεσμοποιούν διακρίσεις, όπως η άρνηση χορήγησης άδειας εργασίας σε αιτούντες/ούσες άσυλο ή η επιμονή να ζητούνται δικαιολογητικά από ανθρώπους που αντικειμενικά δεν μπορούν να εκδόσουν, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο προνοιακό πρόγραμμα.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του REACT έχουν πραγματοποιηθεί ομαδικές και ατομικές ενημερώσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με στόχο την ενημέρωση τους σχετικά με τα δικαιώματά τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποστηριχθούν. Στόχος μας είναι η έγκυρη πληροφόρηση και η ενίσχυση ανθρώπων που βιώνουν τον αποκλεισμό, την ανισότητα, τις ξενοφοβικές, ομοφοβικές ή άλλου είδους επιθέσεις.

Πρόσθετες_Δράσεις_REACR

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Για την καταγγελία περιστατικών διακρίσεων λειτουργούν δύο τηλεφωνικές γραμμές:
Από Κινητό Τηλέφωνο: 211 012 14 42
Από Σταθερό Τηλέφωνο: 800 100 17 78 (ΔΩΡΕΑΝ)
Παράλληλα, λειτουργούν τρία γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα διακρίσεων: ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00
Παιωνίου 5 και Αχαρνών, 10440 Αθήνα (Πλ. Βικτωρίας), 2108213704

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00
Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγ. Δημητρίου 54632, 2310556145

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-21:00
Τσαμαδού 38, Πάτρα,26222, 2610321933

e-mail: reactgr@gmail.com

Μάθε περισσότερα στο www.reactgr.blogspot.com

Δείτε τη σελίδα του Προγράμματος και στο facebook: facebook.com/react.gr/?ref=hl

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού 2020: Στέλνουμε μήνυμα κατά των διακρίσεων

Πρόγραμμα_react_χρηματοδότηση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!