Οι διακρίσεις κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας επιδρούν αρνητικά ως και το ενήλικο στάδιο της ζωής

Μετάφραση/ Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Τόσο στους μαύρους όσο και στους λευκούς, το καθημερινό προσλαμβανόμενο αίσθημα διάκρισης μπορεί να βλάψει τα επίπεδα της πρωταρχικής ορμόνης του οργανισμού που ρυθμίζει το στρες, της κορτιζόλης, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Στους Αφρο-Αμερικανούς, πάντως, οι αρνητικές επιδράσεις της εκλαμβανόμενης διάκρισης στα επίπεδα της κορτιζόλης είναι ισχυρότερες από ότι στους λευκούς, σύμφωνα με τη μελέτη, μία από τις πρώτες που εξέτασαν την βιολογική απόκριση του σωρευτικού αντίκτυπου της διακριτικής μεταχείρισης.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern, βρήκαν επίσης ότι τα έτη της εφηβείας αποτελούν μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη περίοδο της ζωής για το βίωμα της διάκρισης, σε όρους μελλοντικού αντίκτυπου στα επίπεδα κορτιζόλης κατά το ενήλικο στάδιο της ζωής.

“Βρήκαμε ότι οι “σωρευτικές” εμπειρίες είναι σημαντικές και ότι οι διακρίσεις επηρέαζαν περισσότερο τους μαύρους”, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Emma Adam, αναπτυξιακή ψυχολόγος στη Σχολή Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Northwestern (Northwestern’s School of Education and Social Policy).

“Διακρίναμε μία “εξασθένηση” των επιπέδων κορτιζόλης τόσο για τους μαύρους όσο και για τους λευκούς, αλλά οι μαύροι βίωναν επίσης μία συνολικότερη μείωση των επιπέδων τους. Η έκπληξή μας έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η περίπτωση αντιστοιχούσε ιδιαιτέρως σε ότι αφορά τα βιώματα διακρίσεων που συνέβησαν κατά την διάρκεια της εφηβείας”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Τεύχος του Δεκεμβρίου του 2015 του επιστημονικού έντυπου Psychoneuroendocrinology.

Σε περίοδο stress, ο οργανισμός απελευθερώνει αρκετές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης. Ιδανικά, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά κατά τις πρωινές ώρες για να μας βοηθήσουν να είμαστε ενεργητικοί κατά την διάρκεια της ημέρας. Κατά τη νύχτα, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται καθώς ο οργανισμός ετοιμάζεται για ύπνο.

Προγενέστερες έρευνες υπέδειξαν ότι οι εμπειρίες διακρίσεων μπορούν να επηρεάσουν τον φυσιολογικό ρυθμό αυτής της διεργασίας. Μελέτες από την Adam και έτερους ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι νεαροί ενήλικες από φυλετικές και εθνοτικές μειονοτικές ομάδες που εκλαμβάνουν μεγαλύτερο βαθμό διακρίσεων εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης κατά τις απογευματινές ώρες και μικρότερη μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με όσους βιώνουν λιγότερες διακρίσεις.

Τα εξασθενημένα ή δυσλειτουργικά επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κούρασης, χειρότερο επίπεδο ψυχικής υγείας, με καρδιαγγειακές παθήσεις και αυξημένη θνησιμότητα, καθώς και γνωσιακά προβλήματα, όπως βλάβες στη μνήμη.

Η συγκεκριμένη μελέτη υποδεικνύει για πρώτη φορά ότι ο αντίκτυπος της διάκρισης στην διαδικασία ρύθμισης της κορτιζόλης συσσωρεύεται με το πέρασμα των ετών. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθησαν σε μία περίοδο 20 ετών, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι όσο περισσότερες διακρίσεις βιώνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της εφηβικής και νεαρής ενήλικης ζωής τους, τόσο πιο δυσλειτουργική καθίσταται η διαδικασία ρύθμισης “των ρυθμών κορτιζόλης” ως την ηλικία των 32 ετών.

sciencedaily.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη - 7 Επιστημόνισσες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!