Οι όψεις της ευέλικτης απασχόλησης

Του Πέτρου Νικολούδη,

Φοιτητή Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής,

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Εισαγωγή

Σε αυτό το άρθρο θα γράψω για την ευέλικτη απασχόληση. Πρόκειται για μια μορφή εργασίας που διαφέρει από την πλήρη απασχόληση. Οι μορφές ευέλικτης εργασίας κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ξεκίνησαν να εμφανίζονται, ως συνέπειες των κρίσεων της τότε περιόδου και της αύξησης της ανεργίας. Βέβαια σήμερα η εργασία με τα ευέλικτα ωράρια φαίνεται να κυριαρχεί έναντι της πλήρους απασχόλησης εξαιτίας και άλλων παραγόντων, προσφέροντας κάποια θετικά στις ανθρώπινες σχέσεις. Ωστόσο ένα νόμισμα έχει δύο όψεις. Το ίδιο και η ευέλικτη απασχόληση.

Υπάρχουν πολλές μορφές απασχόλησης με ευελιξία. Μία από αυτές είναι η απασχόληση με ευέλικτα ωράρια εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν τα ωράρια της εργασίας τους, μέσω βέβαια συμφωνίας με τους εργοδότες τους. Μια άλλη κατηγορία είναι το κλιμακωτό ωράριο απασχόλησης, όπου οι εργαζόμενοι ή οι ομάδες εργαζομένων συμφωνούν να αρχίζουν και να σταματούν την εργασία τους σε διαφορετική ώρα, αλλά με το ίδιο καθορισμένο ωράριο, ώστε η επιχείρηση να λειτουργεί περισσότερες ώρες. Κατηγορία ευέλικτης απασχόλησης είναι και η υπερεργασία, στα πλαίσια της οποίας οι εργαζόμενοι εργάζονται πέραν του κανονικού ωραρίου τους, ακόμη και Σαββατοκύριακα και νυχτερινές ώρες, κάτι όμως που συνιστά σε αρκετές περιπτώσεις παραβίασης των εργατικών δικαιωμάτων (εργασία τις Κυριακές).

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., υπάρχει μια έντονη συζήτηση γύρω από την απασχόληση και οι φωνές που υποστηρίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας γίνονται αποδεκτές και από κάποιους που κρατούσαν επιφυλάξεις απέναντι στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Συνέπειες αυτού είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η αύξηση της ανεργίας σε όλη σχεδόν την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο βέβαια πως στην Ελλάδα, όπου η ανεργία βρίσκεται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες, η εργασία σε θέσεις ευέλικτης εργασίας έχει φτάσει και αυτή σε υψηλά επίπεδα.

Βέβαια, η μορφή της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας έχει συμβάλλει και αυτή σε αυτή τη κατάσταση. Στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας. Το γεγονός όμως πως ακόμα και στη σύγχρονη αυτή περίοδο οι γυναίκες είναι αυτές που συνδέονται με τη φροντίδα του νοικοκυριού και των παιδιών, τις ωθεί σε εργασίες με ευέλικτα ωράρια, προκειμένου να έχουν χρόνο και για τις δουλειές του σπιτιού και για τα παιδιά τους αλλά και για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Επιπλέον, ενώ αυξάνονται τα άτομα που συμμετέχουν στην ανώτατη εκπαίδευση, αυξάνονται παράλληλα  και τα άτομα τα οποία σπουδάζουν και εργάζονται σε δουλειές με ευελιξία, προκειμένου να μπορούν και να καλύπτουν τα έξοδα των σπουδών και γενικότερα της ζωής τους αλλά και να μπορούν να σπουδάζουν παρακολουθώντας σχεδόν κανονικά τα μαθήματά τους.

Γενικά, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης παρέχουν στα άτομα ευκαιρίες προκειμένου να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους αλλά και να ελέγχουν τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις μεταξύ τους. Τα ευέλικτα ωράρια είναι πιο προσαρμόσιμα απέναντι στις μεταβολές που συμβαίνουν στις οικογένειες των εργαζομένων.

Ωστόσο, όπως ανέφερα και στην Εισαγωγή, υπάρχει και μια άλλη όψη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Στην Ελλάδα, αρκετοί που εργάζονται σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν αρκετά χαμηλούς μισθούς σε σχέση με αυτούς που εργάζονται σε πλήρους απασχόλησης δουλειές (ακόμα και εάν αυτοί που εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχουν δει τους μισθούς τους εξαιτίας της κρίσης να μειώνονται κατακόρυφα). Επιπλέον, παρατηρείται ότι σε μεγάλο ποσοστό οι εργαζόμενοι σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν κάποια κρατική προστασία. Επιπλέον, αρκετοί εργαζόμενοι προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν, αναγκάζονται να δουλέψουν πολλές ώρες, κάτι που αποτελεί παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Προκειμένου να υπάρξει μια αρμονία μεταξύ της ευελιξίας της αγοράς αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα πρέπει να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και το κράτος πρόνοιας να στραφεί και σε αυτούς που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας μέσω της ευελιξίας της εργασίας.

Διαβάστε Επίσης  Η Λογοκρισία στην Ψηφιακή Εποχή

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!