Παραβιάσεις δικαιωμάτων από εθνικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για το 2015

«Ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ή οξυνθεί εξαιτίας  κυβερνήσεων που παίζουν παιχνίδια πολιτικής με τις ζωές των ανθρώπων. Οι πρόσφυγες υποφέρουν κατά εκατομμύρια, ενώ οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και ένοπλες  ομάδες επιτίθενται σκοπίμως  σε αμάχους  διαπράττοντας κι άλλες σοβαρές παραβιάσεις», δηλώνει ο  Shalil Shetty, Γενικός Γραμματέας και Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει αναλυτικά στην έκθεσή της σοβαρές παραβιάσεις οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων σε πολλές χώρες μέσα στο 2015. Παραδείγματα εθνικών επιθέσεων προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και προς θεσμούς, επιφορτισμένους με την προστασία τους, καταγράφονται ενδεικτικά, αλλά με κανέναν τρόπο δεν περιορίζονται στις παρακάτω χώρες:

Αίγυπτος: Συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ειρηνικών επικριτών της κυβέρνησης, σε μια ανελέητη λήψη δραστικών μέτρων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Παρατεταμένη κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, και καταδίκη εκατοντάδων άλλων σε θάνατο.

Βενεζουέλα: Συνεχιζόμενη έλλειψη δικαιοσύνης σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεχείς επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεχιζόμενη αποκήρυξη της Αμερικανικής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του  Ανθρώπου ακολουθώντας την προηγούμενη αποχώρησή της χώρας από τη δικαιοδοσία του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνούμενη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη στα θύματα των παραβιάσεων.

Γκάμπια: Βασανιστήρια, βίαιες εξαφανίσεις και ποινικοποίηση των ατόμων που ανήκουν στην  κοινότητα των ΛΟΑΤΙ. Απόλυτη άρνηση συνεργασίας με τον ΟΗΕ και περιφερειακούς μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι βίαιες εξαφανίσεις και η θανατική ποινή.

Ηνωμένο Βασίλειο: Συνέχιση της χρήσης των μέσων μαζικής παρακολούθησης στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Οπισθοδρομικές προσπάθειες της χώρας να αποφύγει την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΗΠΑ: Συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, ένα παράδειγμα των σοβαρών συνεπειών «του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Αδυναμία άσκησης ποινικής δίωξης στους υπεύθυνους για βασανιστήρια και βίαιες εξαφανίσεις.

Ισραήλ: Διατήρηση του στρατιωτικού αποκλεισμού της Γάζας και, ως εκ τούτου, συλλογική τιμωρία των 1.800.000 κατοίκων της, καθώς και αποτυχία συμμόρφωσης στην πρόσκληση του ΟΗΕ, που βαραίνει και την Παλαιστίνη, για διεξαγωγή αξιόπιστων ερευνών αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα το 2014.

Κίνα: Κλιμακούμενη καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σωρεία σαρωτικών νόμων στο όνομα  της  προάσπισης της «εθνικής ασφάλειας».

Μεξικό: Καταγραφή σωρείας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  συμπεριλαμβανομένων 27.000 εξαφανίσεων. Σκληρή απάντηση της χώρας στην κριτική του ΟΗΕ για τη διαδεδομένη χρήση βασανιστηρίων, επιτρέποντας τη σχεδόν πλήρη ατιμωρησία παρά την αύξηση των καταγγελιών.

Μπουρουντί: Συστηματικές δολοφονίες και άλλες εκτεταμένες βίαιες τακτικές από τις δυνάμεις ασφαλείας. Προσπάθειες καταστολής της κοινότητας που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Ουγγαρία: Σφράγιση των συνόρων της χώρας απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη και παρεμπόδιση των συλλογικών περιφερειακών προσπαθειών για τη σχετική παροχή βοήθειας.

Ρωσία: Κατασταλτική χρήση της ασαφούς νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια και συντονισμένες προσπάθειες φίμωσης της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα. Επαίσχυντη άρνηση αναγνώρισης της δολοφονίας αμάχων στη Συρία κι ανάλγητες κινήσεις για να εμποδιστεί η δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Συρία.

Σαουδική Αραβία: Βάναυση πάταξη εκείνων που τόλμησαν να συνηγορήσουν υπέρ μεταρρυθμίσεων ή να επικρίνουν τις αρχές. Διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην εκστρατεία βομβαρδισμών στην Υεμένη, με παράλληλη παρεμπόδιση της διενέργειας έρευνας υπό την εποπτεία του ΟΗΕ για τις παραβάσεις που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές κατά τη σύγκρουση.

Συρία: Δολοφονίες χιλιάδων αμάχων σε ευθείες και χωρίς διάκριση επιθέσεις με βόμβες και  άλλα όπλα καθώς και βασανιστήρια κρατουμένων. Επιβολή μακροχρόνιας πολιορκίας κατοικημένων περιοχών, εμποδίζοντας τη διεθνή βοήθεια να φτάσει στους πεινασμένους πολίτες.

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Αυτοχθόνων Πληθυσμών 2019: Αυτόχθονες Γλώσσες

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!