Αγνοούνται 129 ασυνόδευτα παιδιά μετά την κατεδάφιση του καταυλισμού προσφύγων στο Καλαί

©AP

Πάνω από εκατό ασυνόδευτα παιδιά έχουν χαθεί, από την στιγμή της κατεδάφισης του προσφυγικού καταυλισμού «Jungle» στο νότιο τμήμα του Καλαί  τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με απογραφή της Βρετανικής ΜΚΟ Help Refugees UK, 129 ασυνόδευτοι ανήλικοι από τον καταυλισμό των προσφύγων έχουν χαθεί ανεξήγητα. Με την απογραφή διαπιστώθηκε ότι από τότε που πραγματοποιήθηκε η κατεδάφιση του καταυλισμού τον Μάρτιο, 4.946 πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν εκεί, συμπεριλαμβανομένων των 1.400 προσφύγων που διαβιούν στα ναυτιλιακά containers που στήθηκαν εκεί από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός για τους πρόσφυγες εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με τα ευρήματα της απογραφής. Σχετική ανάρτηση του στο facebook ανέφερε: «Είναι απλά απαράδεκτο. Ζητούμε από τις γαλλικές αρχές να θεσπίσουν αμέσως συστήματα καταχώρησης και φύλαξης των υπόλοιπων 294 ασυνόδευτων παιδιών του καταυλισμού.»

«Δεν υπήρξε καμία παροχή εναλλακτικής στέγασης για τους ασυνόδευτους ανήλικους κατά τη διάρκεια των εξώσεων, δεν έγινε καμία αξιολόγηση από τις γαλλικές αρχές για τις ανάγκες τους και κανένα σύστημα δεν τέθηκε σε εφαρμογή για να τους παρακολουθεί ή να τους παρέχει προστασία. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο σύστημα καταγραφής για τα παιδιά που βρίσκονται στο Καλαί ή στην Δουνκέρκη.»

Σύμφωνα με την την Ευρωπαική αστυνομική υπηρεσία Europol, περισσότερα από 10.000 ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Άνθρωποι που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης των συνθηκών ασφάλειας και όπως ανέφεραν στην εφημερίδα «The Independent¨,  έφηβα αγόρια πέφτουν θύματα βιασμού στον καταυλισμό.

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2019

Όπως ανέφερε η Libby Freeman, ιδρύτρια της εκστρατείας «Calais Action», τα ευρήματα της καταγραφής ήταν συγκλονιστικά. «Κανείς δεν ξέρει πού κατέληξαν αυτά τα ευάλωτα παιδιά. Από το κλείσιμο και την μετεγκατάσταση του Κέντρου Γυναικών και Παιδιών, έχουν «ξεριζωθεί». Με τόσα πολλά παιδιά να λείπουν, είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε το χειρότερο. Είναι κάτι περισσότερο από ανεύθυνο.

«Και πολλά από τα ανήλικα παιδιά έχουν το νομικό δικαίωμα να επανενωθούν με την οικογένειά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να «καθυστερεί» την ψήφιση του νόμου.»

Συνολικά, υπάρχουν 4.946 πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καλαί – 4.432 ενήλικες και 514 παιδιά, από τους οποία τα 294 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από το σύνολο των προσφύγων, 1.400 ενήλικες ζουν στα containers, 170 γυναίκες και παιδιά στον καταυλισμό Jules Ferry και 3.376 κατοικούν στην κύρια περιοχή του καταυλισμού σε σκηνές και καταφύγια.

Διαβάστε Επίσης  Οι κακές συνθήκες εργασίας αποτελούν την κύρια παγκόσμια πρόκληση στον τομέα της απασχόλησης

Η μέση ηλικία των ανηλίκων στoν καταυλισμό είναι 14,2 έτη με το μικρότερο μωρό να είναι μόλις ενός μηνός. Το μικρότερο ασυνόδευτο παιδί είναι οκτώ ετών.

Πηγή: independent.co.uk

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!