Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες βελτιώνοντας την θέση των πλέον ευάλωτων παιδιών

Μετάφραση/ Απόδοση – Ντούνης Ανδρέας

Οι παγκόσμιες “φωνές” ανησυχίας αναφορικά με τις αυξανόμενες ανισότητες εστιάζουν συνήθως στην συσσώρευση πλούτου στο άνω άκρο της εισοδηματικής κατανομής. Παρότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεση προσοχή, ενδέχεται να απομακρύνει την προσοχή μας από τις καταστροφικές, και αδιαμφισβήτητα πιο επικίνδυνες δυναμικές της ανισότητας στο κάτω άκρο της κατανομής. Σε αυτό το επίπεδο η ανισότητα μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις ευκαιρίες ζωής των πλέον ευάλωτων παιδιών, και στο παρόν και στο μέλλον.

Όταν στρέφουμε την προσοχή μας στην ανισότητα του “κατώτερου άκρου” – (“bottom-end inequality) – στο χάσμα δηλαδή μεταξύ του κατώτατου 10 τοις εκατό και του διάμεσου εισοδήματος – μπορούμε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι πλέον μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες απομακρύνονται ακόμη περισσότερο από την “υπόσχεση μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης εντός των μεσαίων εισοδημάτων”.

Σε αυτό το σημείο καλεί η 13η Έκθεση της UNICEF – (Innocenti Report Card: Fairness for Children) – “Δικαιοσύνη για τα Παιδιά”  τους πολιτικούς ηγέτες του ανεπτυγμένου κόσμου να στρέψουν την προσοχή τους. Το μήνυμα είναι άμεσο: καθώς αυξάνονται οι ανισότητες, τα πλούσια έθνη του κόσμου αποτυγχάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών στο κατώτερο άκρο. Όσοι/ όσες επιδεικνύουν τις λιγότερες δυνατότητες να μικρύνουν τα χάσματα “αφήνονται να μείνουν ακόμη πιο πίσω”.

Σε περίπου τις μισές από τις πλούσιες χώρες του κόσμου περισσότερο από το 10 τοις εκατό των παιδιών στο κατώτερο άκρο έχουν πρόσβαση σε λιγότερο από το 50 τοις εκατό του μεσαίου εισοδήματος. Σε 3 στις 4 πλούσιες χώρες τα χάσματα του κατώτερου εισοδήματος έχουν παραμείνει σταθερά ή έχουν αυξηθεί από το 2008.

Κάθε Έκθεση της Innocenti (Innocenti Report Card) δημιουργεί ένα ισχυρό momentum όταν η UNICEF στρέφει την προσοχή της στα ευάλωτα παιδιά του ανεπτυγμένου κόσμου. Οι πίνακες κατάταξής της απεικονίζουν την απόδοση και κατατάσσουν βαθμολογικά 41 χώρες της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α. Οι διαβαθμίσεις αυτές επιτρέπουν την σύγκριση των χωρών σε επιμέρους διαστάσεις, και την αποδοσή τους σε αυτές, και αυτό το σημείο υπογραμμίζει την αλήθεια ότι η παιδική ανισότητα δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά εξαρτάται από τις επιλογές πολιτικής.

Όταν τα παιδιά ζουν με στερήσεις “απορροφούν τις κραδασμούς” στο βραχυχρόνιο διάστημα αλλά οι επιδράσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε όλη την διάρκεια του βίου τους. Οι διαφορές που βασίζονται στην αξία δεν μπορούν να υπερασπιστούν μέσω της λογικής ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι καταστάσεις πέραν του ελέγχου τους.

Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανισότητες στα πρώιμα στάδια της ζωής του, που να οδηγούν στην υποβάθμιση της δια βίου ευημερίας του.

Εξετάζοντας την ανισότητα μόνο μέσω της διάστασης του εισοδήματος, έτερες κρίσιμες διαστάσεις της παιδικής ευημερίας μπορεί να αμεληθούν. Επιπρόσθετα του εισοδήματος, η Έκθεση Fairness for Children, ανιχνεύει την απόσταση των παιδιών από τους συνομηλίκους τους στο κατώτερο άκρο στην διάσταση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, της υποκειμενικής αξιολόγησης – αυτο-αναφοράς της κατάστασης υγείας, και της ικανοποίησης από την ζωή.

Αυτή η συνολικότερη προσέγγιση δημιουργεί ουσιαστικά μία “τρισδιάστατη εικόνα” της ανισότητας. (Αυτό είναι) ένα απαραίτητο βήμα, καθώς είναι πολύ πιθανόν ένα παιδί να ζεί σε ένα σπίτι με εισόδημα που φθάνει στο διάμεσο ή πάνω και από αυτό το όριο, ενώ επιδεικνύει για παράδειγμα εκπαιδευτική επίδοση πολύ κάτω του διάμεσου. Η περίπτωση αυτή ισχύει για την Ολλανδία, την Γερμανία, τη Σουηδία και την Γαλλία.

Το κυριότερο μήνυμα από την Έκθεση “Δικαιοσύνη για τα Παιδιά”, είναι ότι η μάχη κατά της αυξανόμενης ανισότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει και στρατηγικές που να ωθούν το κατώτερο 10 τοις εκατό προς “τα πάνω”.  Οι στρατηγικές αυτές υπερβαίνουν τις προσεγγίσεις που αυξάνουν την δυνατότητα κατανάλωσης, και αποτελούν το καλύτερο μέσο για την προστασία όλων των παιδιών από τις συνέπειες της ανισότητας.

Η προσέγγιση bottom – up μπορεί επίσης να αποτελέσει την πιο αποδοτική ως προς την σχέση κόστους – αποτελέσματος ώστε να καταπολεμηθούν οι χειρότερες συνέπειες της ανισότητας. Όπως υπογραμμίζει η Έκθεση Fairness for Children, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν απλά, χαμηλού κόστους μέτρα όπως η στόχευση της κοινωνικής στήριξης στα φτωχότερα νοικοκυριά, η βελτίωση του υποστηρικτικού ρόλου των σχολείων, η ενθάρρυνση των υγιεινών τρόπων ζωής και η σοβαρή συμπερίληψη της οπτικής των ίδιων των παιδιών ως προς την διάσταση της ικανοποίησής τους από την ζωή.

unicef-irc.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2020 "Κλείνοντας το χάσμα ανισοτήτων για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!