Η Δημιουργία του portal socialpolicy.gr – Μία «Εναλλακτική» Επαγγελματική Πορεία

Ντούνης Ανδρέας

ΜΔΕ Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συν-ιδρυτής και Αρχισυντάκτης socialpolicy.gr

Το τρέχον τεύχος της Εφημερίδας «Βήμα Διαλόγου στην Κοινωνική Πολιτική» του Συλλόγου Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής και του socialpolicy.gr αφιερώνεται στις Επαγγελματικές Πορείες των Αποφοίτων Τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής, ως μία απόπειρα βιωματικής ανατροφοδότησης και ανάδειξης των εμπειριών των επιστημόνων κοινωνικής πολιτικής στο επαγγελματικό πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναφερθώ στην «εναλλακτική» επαγγελματική μου πορεία ως αρχισυντάκτης – ιδρυτής του socialpolicy.gr, μία επιλογή που αποτελεί τόσο εναλλακτική «αφήγηση» όσο και διαφορετική επαγγελματική επιλογή.

Γιατί έμοιαζε απαραίτητο ένα portal με άξονα την Κοινωνική Πολιτική; Ποιές ήταν οι πρώτες δυσκολίες του εγχειρήματος;

Το portal αποτέλεσε την λογική μετεξέλιξη ενός προσωπικού blog με αναρτήσεις θεμάτων κυρίως Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Θεωρίας το οποίο φθάνοντας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο έπρεπε να μετεξελιχθεί. Η «αφήγηση» δεν ξεκινά – όμως – από αυτό το σημείο.

Το πάθος μου για την δημοσιογραφία σε συνδυασμό με την μεταπτυχιακή ειδίκευση στην επιστήμη της κοινωνικής πολιτικής γέννησε την ιδέα δημιουργίας μίας ιστοσελίδας που να συνδυάζει αρμονικά τα δύο αυτά στοιχεία.

Ορισμένοι θα αναφέρονταν (βάσει των σύγχρονων όρων της επιχειρηματικότητας) σε μία startup (νεοφυή επιχείρηση) με niche (θεματικό αντικείμενο) την κοινωνική πολιτική. Μία πρωτότυπη ιδέα με πολλές προοπτικές που αντιμετώπισε στην έναρξή της πολλαπλές προκλήσεις:

 

Ποια θα είναι η στρατηγική περιεχομένου; Πώς αυτή θα μπορέσει να βελτιωθεί – εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται και στα «ποιοτικά» και στα «ποσοτικά» πρότυπα;

– Πώς θα αντληθούν πόροι; Ποια θα είναι η βέλτιστη στρατηγική και πρακτική άντλησης πόρων;

– Πώς μπορεί μία παρόμοια ιδέα να «εδραιωθεί» ως ένα σύγχρονο μέσο επιστημονικής αλλά και χρήσιμης/χρηστικής ενημέρωσης;

– Πώς μπορεί να εξελιχθεί; Με ποιες συνεργασίες; Με ποιους τρόπους;

 

Διαβάστε Επίσης  Δημόσια Πρόσκληση σε Εγγεγραμμένους Ανέργους στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ

Τα παραπάνω είναι μερικά – μόλις – ερωτήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία μίας διαδικτυακής επιχείρησης.

Αυτό που – όμως – έχουμε επιτύχει μέσω της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας  του περιεχομένου είναι κάτι πολύ σημαντικότερο – την αναγνώριση από την πλειονότητα των κοινωνικών επιστημόνων και της ακαδημαϊκής κοινότητας για το έργο που προσφέρουμε, και τις υπηρεσίες ενημέρωσης που παρέχουμε.

Σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύγχρονο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, αποτελεί σημαντική παράλειψη η μη-εστίαση των προγραμμάτων σπουδών τμημάτων κοινωνικής πολιτικής προς σύγχρονους επαγγελματικούς προσανατολισμούς – όπως η δημιουργίας μίας κοινωνικής επιχείρησης – ή μιας ιδιωτικής startup.

Ο ΣΕΚΠ με παρεμβάσεις – τοποθετήσεις του έχει κατευθύνει την συζήτηση πολλάκις προς αυτό το επίπεδο. Επιπρόσθετα, η συνεργασία μεταξύ socialpolicy.gr και Συλλόγου Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής έχει συνεισφέρει στην ενημέρωση των επιστημόνων κοινωνικής πολιτικής για θέσεις εργασίας και κατάρτισης αλλά και για την ευρύτερη διάχυση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Πέραν της συνεργασίας μας με τον ΣΕΚΠ, πολλές και σημαντικές είναι οι συνεργασίες και οι άνθρωποι που έχουν βοηθήσει με αρκετούς τρόπους στο εγχείρημά μας, και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες.

Περισσότερο απ’ όλους, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω την σύντροφό μου και συνοδοιπόρο μου σε αυτή την όμορφη «περιπέτεια», Ελένη Τομπέα, για την επίπονη εργασία, την απαράμιλλη στήριξη, την οξυδέρκεια και την σημαντικότατη συμβολή της τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην στρατηγική marketing του socialpolicy.gr.

****

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!