Κοινή Ανακοίνωση PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΩΗΣ, χαιρετίζει την άρση απαίτησης ποσοστού αναπηρίας σε ανασφάλιστους για την πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκδόθηκε ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, η οποία μεταξύ άλλων διασφαλίζει στους οροθετικούς μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, δωρεάν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή

Στις 04/04/2016, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», που διασφαλίζει πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Με χαρά διαπιστώσαμε ότι στην εν λόγω ΚΥΑ, έχει συμπεριληφθεί η ρύθμιση αναφορικά με την άρση της αποκλειστικής απαίτησης ύπαρξης ποσοστού αναπηρίας 67% και άνω σε μετανάστες, οι οποίοι δεν κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Διαβάστε Επίσης  Ανοικτή επιστολή για χώρους κράτησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο

Για το συγκεκριμένο αίτημα, οι ΜΚΟ Κέντρο Ζωής και PRAKSIS είχαν στο παρελθόν υποβάλλει σχετική διαμαρτυρία/ένσταση– (Κέντρο Ζωής, Αρ. Πρ. Εξερχ. 935/2016, 7 Μαρτίου 2016), καθώς εάν δεν υφίστατο γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας για ΑμΕΑ 67%, οι οροθετικοί μετανάστες δεν είχαν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πλέον, κατόπιν της σχετικής ρύθμισης, ο κάτοχος Ιατρικής Γνωμάτευσης από Πανεπιστημιακή Κλινική, Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή Κέντρο Υγείας του Ε.Σ.Υ. έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή νοσηλεία.

Διαβάστε Επίσης  Ανοικτή επιστολή για χώρους κράτησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο

Ευελπιστώντας ότι οι διατάξεις της ΚΥΑ θα εφαρμοστούν σωστά από όλες τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, χαιρετίζουμε την εν λόγω ρυθμιστική παρέμβαση.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!