Οι Επαγγελματικές Προοπτικές ενός Απόφοιτου Κοινωνικής Πολιτικής

Παντελής Γούσης,

Απόφοιτος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής,

Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Ονομάζομαι Γούσης Παντελής και είμαι απόφοιτος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, αποφοίτησα από το τμήμα το 2012 και έκτοτε ξεκίνησα να αναζητώ εργασία. Τα προβλήματα που αντιμετώπισα όταν ξεκίνησα την διαδικασία αναζήτησης εργασίας  ήταν  τα εξής:  Έπρεπε να αναζητώ επί ώρες στο διαδίκτυο  προκηρύξεις  ή αγγελίες , οι οποίες  ζητούσαν την ειδικότητα μας  γεγονός επίπονο και χρονοβόρο, στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω το έργο του blog socialpolicy.gr  το οποίο μας γλιτώνει από την χρονοβόρα αυτή διαδικασία αναζήτησης  θέσεων εργασίας καθώς συγκεντρώνει τις θέσεις αυτές και τις αναρτά  διευκολύνοντας  με αυτό τον τρόπο  την αναζήτηση.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι φορείς οι οποίοι προκηρύσσουν θέσεις εργασίας  δεν είναι ενημερωμένοι για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κοινωνικής πολιτικής, και για το λόγο αυτό ζητούν ειδικότητες όπως Κοινωνικών Λειτουργών για την κάλυψη των θέσεων αυτών. Εδώ θα ήθελα να συγχαρώ τον ΣΕΚΠ για την προσπάθεια που κάνει να ενημερώσει του αρμόδιους φορείς για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Κοινωνικής Πολιτικής καθώς και για την δημιουργία ενός ΠΕ κοινωνικής Πολιτικής.

Βεβαία δεν είναι όλα μαύρα υπάρχει και η θετική πλευρά, καθώς υπάρχουν προγράμματα κυρίως Ευρωπαϊκά μέσω ΕΣΠΑ και ΕΚΤ τα οποία αφορούν κατεξοχήν τομείς κοινωνικής πολιτικής όπως η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η μεταναστευτική πολιτική, η ενεργοποίηση και ενεργώς ένταξη , κ.ο.κ. Στις προκηρύξεις αυτών των προγραμμάτων το πτυχίο κοινωνικής πολιτικής έχει εξέχουσα θέση.

Με αυτόν τον τρόπο και μέσω αυτών των προγραμμάτων κατάφερα και εγώ να εργάζομαι σε θέση εργασίας, η οποία είναι συναφής με την ειδικότητα μου. Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο  του 2013 απασχολούμαι  σε  πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό , εργάζομαι ως στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης στις κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας στον Δήμο Αγίου Δημητρίου-Αλίμου.

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης είναι η Δομή η οποία παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης σε ωφελούμενα άτομα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και την προώθησή τους στις αντίστοιχες δομές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους (π.χ. κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο, κοινωνικό φαρμακείο, τράπεζα χρόνου, υπνωτήριο αστέγων, κέντρο ημερήσιας υποδοχής άστεγων, κοινωνικό λαχανόκηπο). Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία κλπ). Μέσω της λειτουργίας της δομής, παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης  που εργάζομαι τοποθετείται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με αυτόν τον τρόπο και με την αλληλεπίδραση με τους  μόνιμους συναδέλφους τις κοινωνικής υπηρεσίας απέκτησα γνώσεις πεδίου, όπως και συνέβαλα στον μέτρο που μπορούσα στο κοινωνικό σχεδιασμό της Υπηρεσίας και επέκταση του Δήμου. Συνέβαλα στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως: Στέγαση και Επανένταξη, Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή (ΤΕΒΑ) , δράσεων που αφορούν προληπτική ιατρική (ενταχθήκαμε στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και στην Δημιουργία ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ) κ.α .

Προτρέπω τους φοιτητές και τους νέους απόφοιτους να μην απογοητεύονται για το επαγγελματικό τους μέλλον διότι η κρίσιμη αυτή χρονική περίοδος που διανύουμε από το 2010 και έπειτα καθιστά αναγκαία την άσκηση κοινωνικής πολιτικής  σε όλα τα επίπεδα, καθώς είναι το επιστημονικό αντικείμενο το οποίο μέσω των δράσεων και πολιτικών που εφαρμόζει διατηρεί την κοινωνική συνοχή και αναδιανέμει την ευημερία προς αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τα στελέχη κοινωνικής πολιτικής είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία τόσο για την χάραξη πολιτικών και δράσεων, όσο και για την υλοποίηση τους.  Σήμερα και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 αναμένεται να υλοποιηθούν προγράμματα και δράσεις τα οποία χρειάζονται στελέχη κοινωνικής πολιτικής στους κόλπους τους, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά να ενημερωνόμαστε για τις προκηρύξεις και μέσα από την εργασία μας στο πεδίο, να αναδείξουμε την επιστημοσύνη μας και το πόσο απαραίτητοι είμαστε. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε καθημερινά για  κοινωνική πολιτική  και οι απόφοιτοι των τμημάτων κοινωνικής πολιτικής να μην έχουν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και υλοποίηση  της.

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!