Πρόσφυγες με αναπηρία: “Οι πλέον ευάλωτοι των ευάλωτων, οι πλέον κατατρεγμένοι των κατατρεγμένων”

 

Σας παραθέτουμε δελτίο τύπου της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή»

Δεκέμβρη του 2014, μετά την επιχείρηση “σκούπας” εναντίον των Σύριων προσφύγων στο Σύνταγμα από την ΕΛ.ΑΣ., διεκδικήσαμε ορατότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη ΚΑΙ για τους προσφυγές με αναπηρία, σε πλήρη αντίθεση με τους/τις αλληλέγγυους/ες αντιρατσιστές/τριες, για τους οποίους οι ανάγκες των προσφύγων περιορίζονταν μέσα από κανονιστικές λογικές [https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/posts]. Οργανώσαμε καταγραφή, ενημερώσαμε φορείς και σταθήκαμε αλληλέγγυοι/ες στους συνανάπηρους/ες πρόσφυγες από την Συρία [https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/posts/].

Δίχως τυμπανοκρουσίες και αυτοαναφορική διάθεση αλλά με συνυπευθυνότητα, σταθήκαμε δίπλα σε συνανθρώπους μας συμμετέχοντας στην αποκατάσταση τους και στο δίκαιο αίτημα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους… το οποίο ήταν η αναγκαστική επιλογή τους. Χειρουργικές επεμβάσεις, εφαρμογή τεχνητών μελών, κατάλληλα αμαξίδια, προτεραιότητα παροχής εγγράφων ήταν μερικά από τα αυτονόητα της ουσιαστικής συμπαράστασης μας, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη. Την ίδια στιγμή απευθύναμε έκκληση αλληλεγγύης σε κοινωνικά ιατρεία, προθετικούς, ορθοτικούς, αλληλέγγυους/ες Ιατρούς/Νοσηλευτές/Φυσικοθεραπευτές και εταιρίες υλικών, ώστε να συνδράμουν στην αποκατάσταση των προσφύγων με αναπηρία. Η Περιφέρεια Αττικής [Περιφερεια Αττικης- Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων], μετά το αρχικό Δελτίο Τύπου της Κίνησης μας στις 15/12/2014 και την ανάδειξη της ύπαρξης ΚΑΙ προσφύγων με αναπηρία, ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση προς το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό) ΚΑΙ για τους πρόσφυγες με αναπηρία.

Δίχως την παραμικρή οικονομική ενίσχυση και απαίτηση και μέσα από την βιωμένη εμπειρία κάναμε κάποιες άκρως ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις:

– Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων ΔΕΝ πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με αναπηρία, αν και γνωρίζουμε πως ενα ποσοστό που ξεπερνά το 30% των προσφύγων έχει αναπηρία.

– Παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα των προσφύγων με αναπηρία όπως αυτά περιγράφονται στις διεθνείς συμβάσεις που η χώρα μας έχει κυρώσει.

– Οι οργανώσεις κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών διαθέτουν πλημμελείς γνώσεις/υποδομές για την ουσιαστική αντιμετώπιση/υποδοχή των προσφύγων με αναπηρία.

Εχθές 7/4/2016 επισκεφθήκαμε το λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1) μαζί με τον σύλλογο Περπατώ – Perpato και καταγράψαμε 18 πρόσφυγες/μετανάστες με αναπηρία. Οι συνθήκες διαβίωσης τους, η έλλειψη προσβάσιμων υποδομών υγιεινής και ιατρικής φροντίδας, η έλλειψη ενημέρωσης των δικαιωμάτων τους από τους αρμοδίους φορείς και η κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς προστασίας που οφείλει η πολιτεία να τους αποδίδει λόγο ευαλωτότητας είναι μερικές από τις παρατηρήσεις μας κατά την τρίωρη επίσκεψη μας.

Αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί η στάση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλου αναφορικά με την προτεραιότητα των αναπήρων στις Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θέλοντας να φρεσκάρουμε την μνήμη του Γ.Γ. του θυμίζουμε οτι στις 24 Μαρτίου 2015 συμμετείχε στην συζήτηση «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά» κατά την διάρκεια του 3ου Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Εκεί ενημερώθηκε από τα μέλη της Κίνησης μας για τα δικαιώματα των προσφύγων με αναπηρία.

Τέλος, δημοσιοποιούμε την λίστα με τους/τις πρόσφυγες/μετανάστες με αναπηρία, απευθυνόμενοι προς κάθε κατεύθυνση.

Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλες και όλους.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

ΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

7/4/2016 Πειραιάς (Πύλη Ε1): Πρόσφυγες με αναπηρία

 • Μ.Μ. – Ιράκ, 16 ετών, τετραπληγία, 7 άτομα οικογένεια, συγγενείς σε Ολλανδία/Γερμανία, χρήζει αποκατάστασης, έχει ανάγκη για αμαξίδιο.
 • Χ.Χ. – Συρία, ανισοσκελία.
 • Α.Α.Κ. – Συρία, 22 ετών, προβλήματα όρασης.
 • Μ.Μ. 12 ετών, βαριά νοητική αναπηρία, έκλεισε το ειδικό σχολείο με την έναρξη του πολέμου, προβλήματα συμπεριφοράς, αυξημένη επιθετικότητα, αδελφός χωρίς αναπηρία, είναι με την μητέρα της, πατέρας στην Σουηδία, επανένωση οικογένειας.
 • Μ.Σ.Μ. – Συρία, 22 ετών, φωτοευαισθησία, πιθανότητα πρόβλημα όρασης.
 • Α.Ι. – Συρία, 80 ετών, σακχαρώδης διαβήτης, ισχαιμία μυοκαρδίου, 10 άτομα οικογένεια.
 • Ο.Μ.Σ – Συρία, διαβητικός, εγχείρηση ανοικτής καρδίας.
 • Σ.Χ. – Συρία, 5 ετών, ραιβοποδία.
 • Ε.Α.Χ. – Συρία, 35 ετών, σακχαρώδης διαβήτης.
 • Ά.Χ. 23 ετών, δυσπλασία κάτω άκρων, τετρακινητικός.
 • Ο.Α. – Συρία, 13 ετών, σπονδυλομεταφυσιακή δυσπλασία (SMD), 4 άτομα οικογένεια.
 • Ρ.Τ. – Συρία, δυσκολία βάδισης, τραύμα στην σπονδυλική στήλη από κατάρρευση οικίας, χρίζει ιατρικής φροντίδας.
 • Μ.Ε.Α. – Συρία, άλγος λόγω αγγειακής βλάβης, στο αριστερό κάτω άκρο θραύσμα από οβίδα, ανάγκη εξέτασης από αγγειοχειρουργό.
 • Ν.Σ., θραύσμα στο πόδι, χρειάζεται ακτινογραφικός έλεγχος.
 • Χ.Ο.Μ. – Συρία, 58 ετών, έμφραγμα – καρδιολογικά προβλήματα – πίεση – διαβητικός.
 • Α.Α. – Συρία, διπλός ακρωτηριασμός κάτω άκρων.
 • Φ.Α. – Συρία, 5 χρονών, αυτιστικό φάσμα.
 • Λ.Σ. – Ιράκ, 8 χρονών, πιθανώς μηνιγγοκήλη, υπάρχει ανάγκη εξέτασης από παιδονευρολόγο.

 

facebook.com/mideniki.anoxi/posts/

 

Διαβάστε Επίσης  Τζούντιθ Μπάτλερ: "Το φεμινιστικό κίνημα της Χιλής είναι η «αριστερή πρωτοπορία»"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!