Σχολείο στην Ειδομένη «Idomeni cultural center»

Το «Idomeni cultural center» είναι ένα αυτοσχέδιο σχολείο που δημιούργησε μία ανεξάρτητη ομάδα εθελοντών στην περιοχή.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη σκηνή που δημιούργησαν εθελοντές από διάφορες χώρες προκειμένου να γίνονται μαθήματα στα παιδιά του καταυλισμού. Δάσκαλοί τους είναι κάποιοι από τους πρόσφυγες που, με σπουδές στα μαθηματικά, τη φυσική ή τη γλώσσα, προθυμοποιήθηκαν να μεταδώσουν στα παιδιά τις γνώσεις τους.

Όπως αναγράφεται στο καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου, στις 9 το πρωί προσφέρεται πρωινό και στη συνέχεια έχει μαθήματα μαθηματικών, κουρδικών και αραβικών ενώ δε λείπουν και μαθήματα για τους ενήλικες πρόσφυγες.

Οι εθελοντές προσπαθούν επίσης να διδάξουν στα παιδιά γλώσσες που θα τους χρειαστούν στη νέα τους ζωή, όπως αγγλικά και γερμανικά.

«Αυτό είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο καθώς πολλά από τα παιδιά δε γνωρίζουν καν τη γραφή της μητρικής τους γλώσσας αφού, λόγω των πολέμων, δεν πήγαν ποτέ σχολείο. Και μιλάμε για παιδιά που είναι 11 ή 12 χρονών»

ανέφερε στο Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντάνιελ, ένας από τους εθελοντές που μπροστά σε έναν πίνακα προσπαθεί να μάθει στα προσφυγόπουλα απλές προτάσεις στα αγγλικά.

«Δυσκολεύονται πολύ αλλά προσπαθούν» λέει χαμογελώντας ο Σύρος δάσκαλος που έχοντας παραμείνει 22 μέρες στον καταυλισμό, ονειρεύεται να καταφέρει να φτάσει στην Αγγλία ή σε κάποια άλλη αγγλόφωνη χώρα καθώς γνωρίζει τη γλώσσα.

Έκκληση για δασκάλους και βιβλία στην αραβική γλώσσα

Το πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνει πολλά τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, εκπαιδευτικά παιχνίδια και φυσικά, ζωγραφική. Αν και το σχολείο λειτουργεί μόλις λίγες ημέρες, τα παιδιά πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα, αυξάνοντας παράλληλα και τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

«Χρειαζόμαστε δασκάλους και βιβλία στην αραβική γλώσσα» αναφέρει ο Ντάνιελ.

Πηγή: ert.gr

Διαβάστε Επίσης  Το θέατρο αντίδοτο στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!