Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για άμεσο άνοιγμα των hotspot

 

Δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται για τους πρόσφυγες, που βρίσκονται έγκλειστοι στα ελληνικά νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/ Médecins Sans Frontières Greece (MSF) επισημαίνουν εκ νέου τις άθλιες συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι πρόσφυγες και κάνουν έκκληση για το άμεσο άνοιγμα των hotspot.

Από τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία εφαρμογής της νέας συμφωνίας, οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά στέλνονται σε κλειστά κέντρα κράτησης. Ανάμεσά τους γυναίκες και βρέφη, αλλά και δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, για την προστασία των οποίων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Abu Jaber, 36, came to the Greek island of Samos with his 31-year-old wife Madiha and their young children. They were fleeing Syria's Aleppo after their house was destroyed. "We were lucky because we weren't home when a Russian air raid flattened our home three months ago," Abu Jaber told MSF. "I thought we would find mercy in Europe, but it's even harder for us than it was in Syria. That's because when your expectations are high and you then face disillusionment, it's harder than when you had nothing at all to hope for."

O Abu Jaber, 36 ετών, ήρθε στην Ελλάδα, και στο νησί της Σάμου με την τριάντα-ενός ετών σύζυγό του, Madiha, και τα μικρά τους παιδιά. Διέφυγαν από το Χαλέπι της Συρίας έπειτα από την καταστροφή της οικίας τους.
«Σταθήκαμε τυχεροί καθώς λείπαμε από το σπίτι μας όταν μία Ρωσική αεροπορική επιδρομή κατεδάφισε το σπίτι μας τρεις μήνες πριν», είπε ο Abu Jaber προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα/ MSF. «Θεώρησα ότι θα βρούμε καταφύγιο στην Ευρώπη, αλλά είναι ακόμη δυσκολότερα για εμάς και από την Συρία.. Και αυτό γιατί οι προσδοκίες σου είναι μεγάλες και εν συνεχεία αντιμετωπίζεις την απογοήτευση, είναι δυσκολότερα από όταν δεν έχεις σε τίποτα να ελπίζεις.»  photo © Mohammad Ghannam/MSF, hotspot Σάμου

Η διοικητική κράτηση σε αυτά τα κέντρα ορίζεται για μέγιστο χρονικό διάστημα 25 ημερών, κάτι το οποίο δεν τηρείται. Έτσι, όχι μόνο είναι απαράδεκτη η κράτηση των ανθρώπων αυτών, αλλά και παράνομη. Ενώ ο αριθμός των κρατουμένων σε ορισμένα κέντρα κράτησης είναι ήδη διπλάσιος από την αρχική πρόβλεψη χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που ζουν ολοένα και πιο επισφαλείς συνθήκες, οι Αρχές συνεχίζουν να φέρνουν περισσότερους πρόσφυγες.

Διαβάστε Επίσης  ΜΕΤΑδραση: Κάλεσμα για συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους πρόσφυγες

Σύμφωνα με πληροφορίες των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι κρατούμενοι σε ορισμένα κέντρα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και στέγη, οι εγκαταστάσεις υγιεινής δεν συντηρούνται σωστά, οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και η διανομή φαγητού πραγματοποιείται σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης παρατηρήσει μία αξιοσημείωτη αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος και φέρουν τραύματα από βία. Η ήδη αυξημένη ένταση κλιμακώνεται παντού, λόγω του υπερβολικού συνωστισμού και της παρατεταμένης φυλάκισης. Επίσης, η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης δεν τους βοηθά να αισθάνονται ασφαλείς με όσα τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Khadija, 42, is a mother of four from Syria who is now detained on Samos island, Greece, along with her children. She spoke to MSF from behind two metal fences. “What is going to happen next? Will they kill us here in Europe? My husband was killed and our house was destroyed by a barrel bomb in 2013. Since then we have been moving from village to village looking for safety, until I lost hope and I brought my children to Turkey. I worked many jobs but it was so hard for me to manage with four children so I decided to come here to be safe. Yet here we are behind barbed wire like criminals, this is extremely unjust. For more details see: https://lc.cx/4BCC

Η Khadija, 42 ετών, είναι μια μητέρα τεσσάρων παιδιών από την Συρία που κρατείται στο νησί  της Σάμου, μαζί με τα παιδιά της. Μίλησε προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα / MSF πίσω από δύο μεταλλικούς φράχτες.
“»Τι πρόκειται να συμβεί μετά; Θα μας σκοτώσουν εδώ στην Ευρώπη; Ο άντρας μου σκοτώθηκε και το σπίτι μας καταστράφηκε από μία βόμβα βαρελιού το 2013. Έκτοτε μετακινούμαστε από χωριό σε χωριό αναζητώντας ασφαλές μέρος, ώσπου έχασα κάθε ελπίδα και πήγα με τα παιδιά μου στην Τουρκία. Έκανα πολλές δουλειές αλλά ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να τα καταφέρω με τέσσερα παιδιά και έτσι αποφάσισα να έρθω εδώ ώστε να είμαι ασφαλής. Και όμως βρισκόμαστε εδώ πίσω από συρματοπλέγματα, σαν εγκληματίες…. αυτό είναι εξαιρετικά άδικο».
photo © Mohammad Ghannam/MSF, hotspot Σάμου

Βασισμένη στη λογική της αποτροπής, η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτυγχάνει αυτό που είχε θέσει ως στόχο εξαρχής, τη μείωση της προσφυγικής ροής στα νησιά. Ωστόσο, η βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής εξακολουθεί να είναι ανελέητη για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο με κίνδυνο τη ζωή τους για να βρεθούν υπό κράτηση κάτω από πραγματικά αξιοθρήνητες συνθήκες.

Διαβάστε Επίσης  Η «σχεδία» και το βάλσαμο της επαφής

Ο εγκλεισμός των προσφύγων έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται με ολοένα πιο απάνθρωπο και εξευτελιστικό τρόπο. Πρέπει να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στα νησιά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ελληνικές Αρχές τις άθλιες συνθήκες αυτού του εγκλεισμού και τους καλούν να ανοίξουν άμεσα τα hotspot.

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!