Η Διαδρομή του ΣΕΚΠ έως τώρα και η πορεία προς το Μέλλον

Γιάννης Πέτσας,

Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΚΠ

Έπειτα από δύο χρόνια προσπαθειών, προβληματισμών και εν τέλει αυτοκαθορισμού, η θητεία του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής (εφεξής ΣΕΚΠ) φτάνει προς το τέλος της.

Μία θητεία, η οποία ξεκίνησε με την προσπάθεια εξεύρεσης κοινών σημείων και στόχων μεταξύ των τριών ακαδημαϊκών Τμημάτων από τα οποία αποτελείται ο ΣΕΚΠ. Η συγκεκριμένη προσπάθεια μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς προϋπέθετε μεγάλου εύρους κινητοποίηση στην οποία -μεταξύ άλλων- συγκαταλέγονταν η συνεννόηση με καθηγητές και φοιτητές των τμημάτων και η διαμόρφωση ενός τελικού κειμένου που θα εγχειριζόταν στους εκάστοτε εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων με τους οποίους συζητήσουμε και άρα θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει ισότιμα τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και των τριών τμημάτων.

Κατά την διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, το ΔΣ και μέλη του ΣΕΚΠ προέβησαν σε μια σειρά συναντήσεων με θεσμικούς φορείς, με στόχο την ενημέρωση τους σχετικά με τα  τυπικά προσόντα που κατέχουν οι απόφοιτοι των τριών τμημάτων και απώτερο σκοπό –με επιτυχία σε πολλές των περιπτώσεων- τη συμπερίληψης τους στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας που εκδίδονται από τους εν λόγω φορείς. Επίσης, έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ, και με τη συμμετοχή αρκετών αποφοίτων των Τμημάτων, πραγματοποιήθηκε έρευνα, συγγραφή και ηλεκτρονική δημοσίευση ενός τόμου σχετικά με τους διεθνείς και εθνικούς  φορείς, οργανισμούς, ΜΚΟ κτλ., στους οποίους δύνανται να απασχοληθούν επαγγελματικά οι απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής. Ο συγκεκριμένος τόμος δύναται να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο “εργαλείο” στη προσπάθεια των αποφοίτων για εξεύερεση επαγγελματικής απασχόλησης. Εξίσου σημαντική ήταν και η πρωτοβουλία έκδοσης μηνιαίου newsletter με προκηρύξεις θέσεων εργασίας, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη του Συλλόγου. Τέλος, έχει δοθεί η δυνατότητα προς τα μέλη του ΣΕΚΠ δημοσίευσης κειμένων σχετικά με επιστημονικά ζητήματα που άπτονται του ενδιαφέροντος του ευρύτερου πλαισίου της Κοινωνικής Πολιτικής, γεγονός το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη σταθερή δημοσίευση ενός επιστημονικού περιοδικού. Γενικότερα, θεωρώ ότι αυτά τα δύο πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης του ΣΕΚΠ, όχι μόνο “έστρωσαν το δρόμο” για τις μελλοντικές διεκδικήσεις των αποφοίτων Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις απέφεραν ήδη “καρπούς”.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώτου ΔΣ του ΣΕΚΠ, υπήρξαν και συνεχίζουν δυστυχώς να υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί. Ο πιο σημαντικός εκ’ αυτών είναι η μη ενεργή συμμετοχή και η απουσία δραστηριοποίησης εκ μέρους της μεγαλύτερης μερίδας των μελών του ΣΕΚΠ. Όλες οι «κινήσεις» που περιγράφηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τα μέλη του ΔΣ και μια μικρή ομάδα μελών του ΣΕΚΠ (συνολικά όχι παραπάνω από 10 άτομα), καθώς η πλειοψηφία των μελών –παρά τις συνεχείς προσκλήσεις από πλευράς του ΔΣ- είτε λόγω πραγματικής αδυναμίας (πχ διαμονή σε πόλη εκτός Αθηνών) ή εξαιτίας προσωπικής αδιαφορίας δεν συνέβαλλε σχεδόν σε καμία πτυχή της εφαρμογής ή προγραμματισμού δράσεων και πρωτοβουλιών. Ως εκ τούτου, τίθενται ζητήματα σχετικά με τους σκοπούς λειτουργίας του ΣΕΚΠ και σχετικά με τον ρόλο (υποχρεώσεις) των μελών του. Υπό αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι έφτασε η ώρα για την επανεξέταση των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Σύλλογο, γεγονός που είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της δραστηριοποίησης και των διεκδικήσεων του ΣΕΚΠ.

***

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα για τα "Τρίκαλα, πόλη της Ισότητας"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!