Παγκόσμια Hμέρα Eλευθερίας του Tύπου 2016

Η Διάσκεψη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου υιοθετεί την Διακήρυξη για την ελευθερία του τύπου, την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την πολιτισμική πολυμορφία.

Περισσότεροι από 1.000 επαγγελματίες μέσων ενημέρωσης και εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των κυβερνήσεων, κάλεσαν τα 195 κράτη-μέλη της UNESCO για να επιβεβαιώσουν ότι η ελευθεροτυπία και το δικαίωμα στην πληροφόρηση είναι απαραίτητα για ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και πολυφωνικό Τύπο αλλά και ζωτικής σημασίας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους νέους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για τα επόμενα 15 χρόνια, η διακήρυξη Finlandia υπογραμμίζει τη σημασία της πρόσβασης στην πληροφόρηση και την ευθύνη των μελών στη διάθεση των πληροφοριών προς ενημέρωση του κοινού τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός διαδικτύου, καθώς και ευθύνη για την προώθηση της καθολικής πρόσβασης στο Internet.

Επίσης, η Διακήρυξη ζητά από τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, των οποίων η ευπάθεια σε βίαιες επιθέσεις υπονομεύει την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της ενημέρωσης σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η Διακήρυξη αναγνωρίζει επιπλέον την καταλληλότητα της Σύμβασης της UNESCO του 2005 για την Προστασία και την Προώθηση της Ποικιλομορφίας της Πολιτιστικής Έκφρασης, της Καλλιτεχνικής Ελευθερίας και Πολιτιστικής Πολυμορφίας, για την άσκηση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαίωματος της ελευθερίας της έκφρασης.

© OKMUNESCO Director-General, Irina Bokova

© OKMUNESCO Director-General, Irina Bokova

Στη φετινή Διάσκεψη, που διοργάνωσε η UNESCO και η Φινλανδία, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, πάρθηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Unesco για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας για την Καθολική Πρόσβαση στην Ενημέρωση, κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: unesco.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο Θρήνος πίσω από τον Εορτασμό

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!