Εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «My Body My Rights – Το Σώμα Μου Τα Δικαιώματά Μου»

Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα αποτελούν παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα- ανήκουν στον καθένα μας, ανεξάρτητα από την σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα, τις επιλογές αναπαραγωγής, το φύλο, τη φυλετική ιδιότητα και τη διαμόρφωση των προσωπικών σχέσεων.

Η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Μy Body My Rights» στοχεύει στον τερματισμό του ελέγχου και της ποινικοποίησης της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς. Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί από τις κυβερνήσεις να δώσουν τέλος στην παράνομη χρήση των ποινικών νόμων για την αστυνόμευση της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής με στόχο τον τερματισμό των διακρίσεων τόσο στη νομοθεσία όσο και στη πρακτική που οδηγεί σε παραβιάσεις των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένα να διαβεβαιώνουν ότι τα προσωπικά σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι:

  • Σεβαστά (χωρίς να τα παραβιάζουν ή να αναφέρονται στον τρόπο που αυτά ασκούνται από τους φορείς τους)
  • Προστατευμένα (διαβεβαιώνοντας ότι οι μη κρατικοί φορείς δεν εμποδίζουν τα άτομα στην άσκηση των δικαιωμάτων τους)
  • Πραγματοποιήσιμα (παρέχοντας στον καθένα τις υπηρεσίες και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ασκούν αυτά τα δικαιώματά τους).

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική. Τα κράτη ταυτόχρονα άμεσα και έμμεσα προσπαθούν να ελέγξουν την σεξουαλικότητα, την εκδήλωση της φυλετικής ταυτότητας και την αναπαραγωγή χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβάνοντας τις αστυνομικές μεθόδους, για να επιβάλλουν κοινωνικά διαμορφωμένους κανόνες και ρόλους βασισμένους σε φυλετικά στερεότυπα. Η παράδοση, η θρησκεία και το έθιμο συχνά επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την άρνηση των δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα προκατειλημμένες συμπεριφορές προκαλούν τέτοιου είδους αρνήσεις.

Τέτοιου είδους ενέργειες ή αδράνειες των κρατών, που επιτρέπουν και κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων των υπολοίπων, συνιστούν παραβιάσεις των προσωπικών σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, της ατομικής αυτονομίας, της σωματικής ακεραιότητας και του δικαιώματος που θεμελιώνεται στο Άρθρο 5 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων ενάντια στις Γυναίκες, η οποία ρητά απευθύνεται στα κράτη για να καταρρίψουν τα φυλετικά στερεότυπα και να αντιμετωπίσουν σχετικές φυλετικές διακρίσεις.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της εκστρατείας My body my rights είναι να εξασφαλιστεί η ελευθερία κάθε ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα και συνειδητά για την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή και να ασκεί τα αναπαραγωγικά του δικαιώματα απαλλαγμένα από προκαταλήψεις, καταναγκασμό και βία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν τα κράτη ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να σταματήσουν τον έλεγχο και την ποινικοποίηση της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής όπως το να παράσχουν υπηρεσίες και πληροφορίες, να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις υπό αυτό το πλαίσιο και να ενθαρρύνουν τα άτομα να διεκδικούν και να ασκούν τα δικαιώματά τους.

Πηγή: amnesty.gr

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  "Γυναίκες από χώμα" : Θεατρικές Παραστάσεις με Ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!