Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν θα δέχονται πλέον χρηματοδοτήσεις από κράτη-μέλη και θεσμικά όργανα της ΕΕ

 

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) ανακοίνωσε ότι δεν θα λαμβάνει πλέον πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις καταστροφικές πολιτικές αποτροπής και τις προσπάθειές τους  να  ωθήσουν τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία, μακριά από τις ευρωπαϊκές ακτές. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί άμεσα και θα ισχύει για τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως επιτυχία, οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασίας εγκαταλείπονται και είναι αυτοί που μετρούν το  πραγματικό ανθρώπινο κόστος αυτής της συμφωνίας. Στα ελληνικά νησιά, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, υφίστανται τις άμεσες συνέπειες. Ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε συνωστισμένους καταυλισμούς,  μερικές φορές ακόμα  και για μήνες. Φοβούνται μια αναγκαστική επιστροφή στην Τουρκία αλλά στερούνται ουσιαστικής νομικής βοήθειας, το μόνο τους όπλο ενάντια σε μια μαζική απέλαση. Οι περισσότερες από αυτές τις οικογένειες, τις οποίες η Ευρώπη τις κρατά μακριά από την κοινή θέα, έχουν εγκαταλείψει εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

«Για μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μιλούν δημόσια για μια επαίσχυντη ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία εστιάζει στην αποτροπή και όχι την παροχή βοήθειας και προστασίας στους ανθρώπους  που τη χρειάζονται», δήλωσε ο Ζερόμ Ομπερέιτ (Jerome Oberreit), Διεθνής Γενικός Γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και θέτει την ίδια την έννοια του “πρόσφυγα” και την προστασία που προσφέρει σε κίνδυνο.»

 

Umm Akeel spoke to MSF from behind the barbed wire and fence surrounding the Samos island hotspot that has been turned into a detention centre for asylum seekers. She is a 25-year-old mother who fled her jihadist-held town of Jarablus in the countryside of Syria's Aleppo with her baby, who is now just 20 months old. She had no choice, she says, with the Syrian regime and US-led coalition waging air strikes in the area on one hand, and the Islamic State group imposing on her town its own brutal version of Islamic law. "After five hours on the boat of death from Izmir to Greece, we reached ?Samos?. I felt so happy that we were safe, but that happiness just faded away when they put us in detention as though we were criminals," she said. For more details see: https://lc.cx/4BCb

H Umm Akeel μίλησε προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα/ MSF πίσω από το συρματόπλεγμα και φράχτη που περιβάλλει το hotspot στο νησί της Σάμου που έχει μετατραπεί, πλέον, σε κέντρο κράτησης για αιτούντες άσυλο. Είναι μία μητέρα 25 ετών η οποία διέφυγε από την πόλη Jarablus, που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, στην επαρχία του Χαλεπίου μαζί με το μωρό της που είναι τώρα μόλις 20 μηνών. Όπως είπε, δεν είχε καμία επιλογή, με το Συριακό καθεστώς και τον ηγούμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές ενώ παράλληλα το Ισλαμικό κράτος να επιβάλλει την βάναυση εκδοχή του ισλαμικού νόμου στην πόλη – γενέτειρά της. “Έπειτα από πέντε ώρες στο καράβι του θανάτου από το Ιζμιρ στην Ελλάδα, φθάσαμε..; στη Σάμο; Ένιωθα τόσο χαρούμενη που ήμασταν ασφαλείς, αλλά η ευτυχία αυτή έσβησε όταν μας έθεσαν υπό κράτηση λες και ήμαστε εγκληματίες” είπε προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα – photo © Mohammad Ghannam/MSF, hotspot Σάμου.

 

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα πρόταση που αναπαράγει τη λογική  της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σε περισσότερες από 16 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αυτές οι συμφωνίες θα επιβάλουν περικοπές στο εμπόριο και την αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που δεν θα σταματούν τη μετανάστευση προς την Ευρώπη ή δεν θα διευκολύνουν τις βίαιες επιστροφές, ενώ ταυτόχρονα θα  επιβραβεύονται εκείνες οι χώρες που το κάνουν.

Μεταξύ αυτών των πιθανών εταίρων είναι η Σομαλία, η Ερυθραία, το Σουδάν και το Αφγανιστάν – τέσσερις από τις δέκα κορυφαίες χώρες προέλευσης προσφύγων.

«Το  μόνο που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη προς τους πρόσφυγες είναι η παραμονή τους σε χώρες από τις οποίες επιθυμούν απελπισμένα να φύγουν; Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη δεν εστιάζει στο πώς θα προστατευτούν οι άνθρωποι, αλλά στο πώς θα κρατηθούν αποτελεσματικά μακριά»,  λέει ο Ομπερέιτ.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η φροντίδα προς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι προαιρετική και ότι μπορούν να εξαγοράσουν την υποχρέωσή τους για παροχή ασύλου. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Κένυας επικαλέστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης για να δικαιολογήσει την απόφασή της να κλείσει τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, Νταντάαμπ, στέλνοντας τους κατοίκους του πίσω στη Σομαλία. Ομοίως, η συμφωνία δεν κάνει τίποτα για να ενθαρρύνει τις χώρες γύρω από τη Συρία, που ήδη φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες, να ανοίξουν τα σύνορά τους σε όσους έχουν ανάγκη.

«Η προσπάθεια της Ευρώπης να αναθέσει σε τρίτες χώρες τον έλεγχο της μετανάστευσης έχει αλυσιδωτές συνέπειες, με τα κλειστά σύνορα να εκτείνονται σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη Συρία. Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο δεν έχουν πού να στραφούν», δήλωσε ο Ομπερέιτ. «Η κατάσταση στην Αζάζ της Συρίας, όπου 100.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε κλειστά σύνορα και τα μέτωπα του πολέμου θα είναι ο κανόνας και όχι η θανατηφόρα εξαίρεση;»

Το οικονομικό πακέτο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας περιλαμβάνει ένα δις ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν αναμφίβολα ανάγκες στην Τουρκία, μια χώρα η οποία φιλοξενεί σήμερα σχεδόν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά αυτή η βοήθεια έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως ανταμοιβή για υποσχέσεις περί ελέγχου των συνόρων, αντί να βασίζεται αποκλειστικά στις ανάγκες. Αυτή η χειραγώγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαράδεκτη.

«Οι πολιτικές αποτροπής που παρουσιάζονται στον κόσμο ως ανθρωπιστικές λύσεις έχουν επιδεινώσει τα δεινά των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Δεν υπάρχει τίποτα το ανθρωπιστικό σε αυτές τις πολιτικές. Δεν μπορεί να γίνουν ο κανόνας και πρέπει να αμφισβητηθούν», τονίζει ο Ομπερέιτ. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν θα λάβουν χρηματοδότηση από θεσμικά όργανα και κυβερνήσεις των οποίων οι πολιτικές προκαλούν τόσο κακό. Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιστρέψουν τις προτεραιότητες – αντί να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να επαναπροωθήσουν, θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που δέχονται και προστατεύουν.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν βοήθεια σε άτομα που διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα προς την Ευρώπη από το 2002. Κατά τους τελευταίους 18 μήνες έχουν περιθάλψει περίπου 200.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η οργάνωση αυτή τη στιγμή παρέχει ιατρική φροντίδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μεσόγειο, καθώς και σε χώρες σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χρηματοδοτούνται κυρίως (κατά 92%) από ιδιώτες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δεχθεί καμία θεσμική χρηματοδότηση για τη δράση τους για τους πρόσφυγες. Παρ’ όλα αυτά, η οργάνωση δέχεται για συγκεκριμένα προγράμματα κάποιους πόρους από  θεσμικούς δωρητές. Το 2015, η χρηματοδότηση από θεσμικά όργανα της ΕΕ ήταν 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη 37 εκατομμύρια ευρώ και 6,8 εκατομμύρια ευρώ από τη Νορβηγική Κυβέρνηση. Το 2016, εκτός από την ECHO, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δέχθηκαν θεσμική χρηματοδότηση από εννέα ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Διαβάστε Επίσης  Κάλεσμα για οικονομική και υλική στήριξη των ευάλωτων ομάδων από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!