Ο διαχωρισμός πλούτου και φτώχειας στη Νότια Αφρική μέσα από αεροφωτογραφίες

 

Ο φωτογράφος από το Cape Town, Johnny Miller, παρουσιάζει κυριολεκτικά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μέσα από τη σειρά φωτογραφιών του “Unequal Scenes”. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν με τη χρήση drone, αναδεικνύουν τις φυσικές διαφορές μεταξύ της ζωής των κατοίκων της Νότιας Αφρικής, όπου τα γραφικά σπίτια και οι τσίγκινες παράγκες χωρίζονται απλά από μια γραμμή. Αν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν διαφαίνονται από την συγκεκριμένη εναέρια προοπτική, η γραμμή του διαχωρισμού και η δραματική ανισότητα παραμένουν σαφείς (σ.σ. σχετικό άρθρο: “Η Πολιτική Οικονομία του Δημόσιου Χώρου” του David Harvey).

Πρώτη φορά κέντρισε το ενδιαφέρον του Miller η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική εξέλιξη της χώρας του, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, όπου ουδέτερες ζώνες, όπως τα ποτάμια και τα κενά εδάφη καθιερώθηκαν για να διαχωρίζουν πλήρως τις φυλετικές ομάδες.  22 χρόνια μετά, αυτή η διάσπαση εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς ο ακραίος πλούτος και η εξαθλίωση εμμένουν δίπλα δίπλα. Μετά την αγορά του drone, ο Miller είχε την ιδέα να διερευνήσει αυτό το στοιχείο με μια πιο καινοτόμο οπτική, ερευνώντας τα πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα άνωθεν. Μέσα από το έργο του, και όπως ανέφερε ο ίδιος, έχει στόχο να “διαταράξει την αίσθηση του εφησυχασμού που αισθάνεται τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί προνομιούχοι άνθρωποι στο Cape Town”.

Μέσα από τη σειρά των φωτογραφιών του, επισημαίνεται η ακραία φτώχεια και η έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, ρίχνωντας φως στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Μέσα από το έργο του, ο Miller ελπίζει να προκαλέσει έναν ήσυχο αλλά εποικοδομητικό διάλογο για το θέμα, ενώ παράλληλα να εμπνεύσει και άλλους στο να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία τους βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους για να μοιραστούν δημιουργικά ιστορίες από όλο τον κόσμο.

ALEXANDRA/SANDTON

ALEXANDRA/SANDTON

KYA SANDS / BLOUBOSRAND

KYA SANDS / BLOUBOSRAND

PAPWA SEWGOLUM GOLF COURSE

PAPWA SEWGOLUM GOLF COURSE

Vusimuzi_MooifonteinCemetery

VUSIMUZI / MOOIFONTEIN CEMETERY

HOUT BAY / IMIZAMO YETHU

HOUT BAY / IMIZAMO YETHU

MASIPHUMELELE / LAKE MICHELLE

MASIPHUMELELE / LAKE MICHELLE

VUKUZENZELE / SWEET HOME

VUKUZENZELE / SWEET HOME

StrandNomzamo2

STRAND / NOMZAMO

Πηγή: mymodernmet.com

socialpolicy.gr

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Διαβάστε Επίσης  Γιατί εορτάζουμε τις Διεθνείς Ημέρες;

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!