Σύνοψη Εισαγωγικών Ομιλιών Συνεδρίου: Κρίση/ κρίσεις και κόσμος της εργασίας/ Crise(s) et mondes du travail

 

Ρεπορτάζ: Ντούνης Ανδρέας

XVemes Journees Intenationales de Sociologie du Travail

JIST 2016

Πάντειον Σάκης Καράγιωργας ΙΙ

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Γεωργία Πετράκη καλωσόρισε την έναρξη του Συνεδρίου αναφερόμενη στην ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων στο πλαίσιο ενός 3ημερου συνεδρίου Κοινωνιολογίας της εργασίας μεταξυ της ακαδημαϊκής κοινότητας, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της γαλλόφωνης κοινωνιολογίας, επί θεματικών που άπτονται των ζητημάτων της κρίσης και της έλλειψης απασχόλησης.

Εν συνεχεία, έδωσε το λόγο στην πρυτάνισσα του Παντείου Πανεπιστημίου, κα Ισμήνη Κριάρη υπερτονίζοντας ότι είναι μία εκ των μοναδικών πρυτανισσών στην χώρα μας.

Η πρυτάνισσα του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το θέμα του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά επίκαιρο, εστιάζοντας στα ζητήματα της κρίσης και της κρίσης της εργασίας / απασχόλησης. Έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην κα Πετράκη και στον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, κο Ψημμένο Ιορδάνη, όπως και στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και στο LEST για τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου, καθώς και σε όλους όσους εργάστηκαν για αυτή τη διάσκεψη.

Σύμφωνα με την πρυτάνισσα του Παντείου Πανεπιστημίου, κα Ισμήνη Κριάρη, διανύουμε μία παγκόσμια κρίση, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, και θεσμική ενώ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του συνεδρίου θα είναι πολύ ενδιαφέρον.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, κος Ψημμένος, ευχαρίστησε την πρυτάνισσα του Παντείου για την υποστήριξη προς το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, εκ μέρους του Τμήματος αλλά και του ΚΕΚΜΟΚΟΠ. Ανέφερε ότι το Συνέδριο «Κρίση/ Κρίσεις και κόσμος της Εργασίας», αποτέλεσε ένα διεθνές και επίκαιρο συνέδριο, δίδοντας θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Οργανωτική Επιτροπή του.

«Ζούμε μία σημαντική – ιστορική στιγμή με πολύχρονη ιστορία με διαφορετικές επιπτώσεις της κρίσης στον κόσμο της εργασίας»

Ο κος Ψημμένος αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορική πορεία της σύνδεσης των κρίσεων με τον κόσμο της εργασίας:

1930 – Μεγάλη Ύφεση

Η ανεργία και η φτώχεια ως τα κορυφαία θέματα. Η οικογένεια μελετάται ως προς τον άξονα της κρίσης και πώς αυτή επηρεάζει τον στενό κύκλο κοινωνικής συνοχής.

Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά σημεία αναζήτησης της εποχής.

1970 – Διεθνής Καταμερισμός Εργασίας

Νέα τροπή. Εμφάνιση των Gastarbeiter. Το ζήτημα της αποβιομηχάνισης και της κοινωνικής πρόνοιας των εργαζομένων.

1980 – Δυτικός Κόσμος / νεοφιλελευθερισμός

Νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία και κοινωνία. Αλλαγή / αλλαγές και οριστικό κλείσιμο βιομηχανιών. Εμφανίζεται μία ευρύτερη περιθωριοποίηση του εργαζόμενου πληθυσμού.

Διαβάστε Επίσης  Εργασιακές Σχέσεις και Μεταναστευτική Πολιτική στην Εποχή των Μνημονίων

1990 – Νέα μέτρα

Μέτρα αυστηρότητας και ανάπτυξης της άτυπης εργασίας. Παράλληλη επενδυτική τάξη. Εμφανίζονται νέες μορφές πατρονίας καθώς και το φαινόμενο του έμφυλου καταμερισμού της εργασίας

ΣΗΜΕΡΑ

Συνέχιση των πολιτικών. Νεο – αποικιακού τύπου ρυθμίσεις για την εργασία. Κυριαρχία και επιβολή των πολυεθνικών και των υπερεθνικών οργανισμών. Το Δ.Ν.Τ. ως ρυθμιστής των οικονομικών των κρατών, της πολιτικής και της οικονομικής ρύθμισης της κοινωνίας. Οικονομικά Ελεύθερες Ζώνες – (Tax – Free Places) ως μέρη όπου οι κανόνες του δικαίου δεν ισχύουν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, κο Ψημμένο, η ιδέα της ανάλυσης της κρίσης έχει τρία βασικά επίπεδα διερεύνησης:

(α) αφορά πώς μετακινούνται κοινωνικές τάξεις και στρώματα κατά την διάρκεια της κρίσης,

(β) κρίση και εργασία, κυρίαρχος ρόλος της συλλογικότητας, ανάλυση κοινωνικών στρωμάτων και η σχέση με επαγγελματικές ταξινομήσεις,

(γ) κοινωνική σχέση με ότι όριζε τα άτομα με την κοινωνική τους ταυτότητα.

Η κρίση και οι αλλαγές στην εργασία δεν αποτελούν εύκολη διερεύνηση. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την κατεύθυνση αλλά και με την διαδικασία διαμόρφωσης μεταβολής, με ποιούς τρόπους άλλαξε, καθώς και με τους τρόπους με τους οποίους μελετάται το ζήτημα ως ανωτέρω.

Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ανέφερε ότι η συμμετοχή της Γραμματείας στο συνέδριο αποτελεί μέρος των εξωστρεφών πρωτοβουλιών για την ορατότητα υψηλού επιπέδου έρευνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως μία συνεχής διάθεση και βούληση παρακολούθησης των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας, οι γνώσεις που θα αναπτυχθούν και ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός για τους εργαζόμενους, τους συμμετέχοντες, και τους συνδικαλιστές:

«Εντός των συνθηκών λιτότητας το εργατικό κίνημα έχει δεχθεί μία στρατηγική ήττα τεραστίων διαστάσεων. Οι απεργίες είναι πολλές, αλλά ποιό ήταν το αποτέλεσμα;  Τα πρακτικά αποτελέσματα των κινητοποιήσεων ήταν ελάχιστα. Υφίσταται μία απουσία καινοτόμων ιδεών, δηλαδή πώς θα συγκροτηθεί ο κόσμος της εργασίας μετά την κρίση. Είναι δύσκολο να ευελπιστούμε, απλώς, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος πριν από το 2010. Ποιοί θα είναι οι στόχοι του εργατικού κινήματος στα πλαίσια μίας διαφαινόμενης στρατηγικής ήττας; Θα πρέπει να στοχεύσουμε σε αλλαγή από τα κάτω, από την βάση του κόσμου της εργασίας εμπλεκόμενοι σε έναν ειλικρινή διάλογο. Τι πρόκειται να προτείνουμε σχετικά με τον κόσμο της εργασίας; Τι εργατικό κίνημα χρειαζόμαστε απέναντι στην νεοφιλελεύθερη ηγεμονία και τις συνθήκες συνεχούς λιτότητας; Το διεθνές αυτό συνέδριο αποτελεί μία ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής ερευνητικών ευρημάτων. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία στο σύνολό της.

Η κυρία Lamanthe, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του LEST, σημείωσε πώς το συνέδριο αποτελεί τον καρπό συλλογικής προσπάθειας, μία συλλογική δουλειά επικοινωνίας. Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές/ εισηγήτριες και όλους όσους συνεισέφεραν με 198 ανακοινώσεις από 20 συμμετέχουσες χώρες. Ένα συνέδριο με πραγματικά διεθνή διάσταση.

Η επιστημονική βούληση να ασχοληθούμε με το θέμα της κρίσης, είναι υπαρκτή. Η κρίση είναι μια πολυσήμαντη έννοια, (κρίση ή κρίσεις;). Ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις από τις αρχές του 2000 με αντίκτυπο στον κόσμο της απασχόλησης.  Θα πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις στην πρακτική έννοια. Το άνοιγμα προς τις χώρες του Νότου αναδεικνύει τις κρίσεις διαφορετικών διαστάσεων. Η κρίση είναι ιδιαιτέρως έντονα αισθητή στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχουμε ένα εργαστήριο μεγάλων αλλαγών, με νέες φωνές και νέες εναλλακτικές. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε νέες φωνές και σε νέα θετικά σημεία.

Η κυρία Lamanthe εξέφρασε την αλληλεγγύη της επιστημονικής κοινότητας προς την Ελλάδα και τους Έλληνες ακαδημαϊκούς και ευχαρίστησε τις κυρίες Πετράκη Γεωργία και Καζάνη Αγγελική για την οργάνωση του συνεδρίου.

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» 2018-2020

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Πετράκη Γεωργία, κλείνοντας τον πρώτο γύρο εισαγωγικών ομιλιών, αναφέρθηκε στο σύντομο ιστορικό της ιδέας αλλά και της υλοποίησης του συνεδρίου.

Ανέδειξε, επίσης, την επιστημονική σημασία της ανταλλαγής μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, αλλά και την σημαντικότητα της απενοχοποίησης της Ελλάδας στην κρίση και για την κρίση. Το LEST, σύμφωνα με την κα Πετράκη, συνέβαλε στην διεθνοποίηση του ζητήματος.

Η κα Πετράκη, κλείνοντας την παρέμβασή της, αναφέρθηκε στην προσωπική σημασία της πραγματοποίησης του συνεδρίου, ως μία σημαντική πρόκληση αλλά και αντιδάνειο απέναντι στις Γαλλικές ακαδημαϊκές κοινότητες δοθέντων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της στη Γαλλία.

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!