Σχεδόν το 80 τοις εκατό των 18 εκατομμυρίων οικιακών εργαζόμενων στη Λατινική Αμερική υπό άτυπες μορφές εργασίας

Μία νέα μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) υπογραμμίζει την αναγκαιότητα συνέχισης των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων ώστε να είναι ισότιμα τα δικαιώματα των οικιακών εργαζόμενων γυναικών με αυτά του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού, καθώς και της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής. 12 χώρες από αυτήν την Περιφέρεια έχουν κυρώσει την Σύμβαση νο 189 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Περί Οικιακών Εργαζόμενων. Παρά ταύτα, η εφαρμογή της Σύμβασης αυτής παραμένει μία τεράστια πρόκληση.

οικιακά_εργαζόμενες_Λατινική_Αμερική

18 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σε νοικοκυριά της Λατινικής Αμερικής ως οικιακοί εργαζόμενοι (7 τοις εκατό επί του συνολικά απασχολούμενου πληθυσμού), και σχεδόν το 80 τοις εκατό αυτών των ανθρώπων υπόκεινται σε άτυπες μορφές εργασίας – στερούμενοι/μενες έτσι της προστασίας κοινωνικής ασφάλισης, λαμβάνοντας πολύ χαμηλούς μισθούς και έχοντας να αντιμετωπίσουν εξαντλητικές εργασιακές συνθήκες – όπως υπογράμμισε νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο Λατινικής Αμερικής – Καραϊβικής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

“Η οικιακή εργασία είναι ένα επάγγελμα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά άτυπων μορφών εργασίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.  Οχτώ στους 10 οικιακούς εργαζόμενους επηρεάζονται από τις άτυπες μορφές εργασίας. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στο 10 τοις εκατό όλων των άτυπων μορφών απασχόλησης στην Περιφέρεια”, δήλωσε ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας José Manuel Salazar σχολιάζοντας τη νέα Έκθεση.

Ο Salazar πρόσθεσε ότι “αυτή είναι μία σύνθετη συνθήκη διακρίσεων, που είναι ιστορικά ριζωμένη στις κοινωνίες της συστηματικής δουλείας και των στάσεων μας που καθιστούν αόρατη την εργασία των γυναικών, των ιθαγενών ανθρώπων, των Αφρικανών απογόνων και μεταναστών”.

“Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τις γυναίκες οικιακές εργαζόμενες αποτελεί ένα ιστορικό χρέος και μία αναγκαιότητα αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα μπροστά σε ποιοτικούς όρους προς την εξάλειψη των ανισοτήτων, των έμφυλων διακρίσεων και της φτώχειας στην περιφέρειά μας»,  δήλωσε ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου Λατινικής Αμερικής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η έκθεση με τίτλο Domestic remunerated work formalization policies in Latin America and the Caribbean (διαθέσιμη μόνο στην Ισπανική Γλώσσα)  υπογραμμίζει ότι, ενώ τα ποσοστά άτυπων μορφών εργασίας μεταξύ των οικιακών εργαζόμενων έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 2 τοις εκατό από το 2009, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, βρισκόμενο στα επίπεδα του 77,5 τοις εκατό. Αυτό το ποσοστό είναι κατά 30 τοις εκατό μεγαλύτερο από το Περιφερειακό Ποσοστό Άτυπων Μορφών Απασχόλησης για τους εργαζόμενους σε μη-αγροτικές εργασίες, το οποίο είναι 47 τοις εκατό σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα.

Το κείμενο της Έκθεσης υπογραμμίζει επίσης ότι οι άτυπες μορφές απασχόλησης επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν το 93 τοις εκατό των οικιακών εργαζόμενων στην Περιφέρεια – σχεδόν 16,5 εκατομμύρια γυναίκες.

 

Το επάγγελμα αυτό απασχολεί το 14,3 τοις εκατό όλων των γυναικών, γεγονός που σημαίνει ότι 1 στις 7 απασχολούμενες γυναίκες στην Περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής είναι οικιακή εργαζόμενη. Έτσι, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για όλες τις οικιακές εργαζόμενες γυναίκες αποτελεί «κλειδί» για την μείωση της έμφυλης ανισότητας. 

ilo.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση: ένα έμφυλο έγκλημα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!