Βρετανία: Νέα έκθεση για το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία

 

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των κοριτσιών ηλικίας από 7 έως 12 ετών έχουν δεχθεί σεξουαλικά ανέκδοτα από αγόρια και σχεδόν το ένα τρίτο των 16χρονων κοριτσιών- έως και τα 18 έτη- έχουν υποστεί ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των εφήβων ακούνε σε τακτική βάση λέξεις που μειώνουν τα κορίτσια, όπως «πόρνη» ή «slag» και εκπαιδευτικοί αναφέρουν συχνά περιστατικά κοριτσιών που αποστέλλουν γυμνές φωτογραφίες στα αγόρια τους – και στη συνέχεια να ανακαλύπτουν πως οι φωτογραφίες έχουν προωθηθεί και σε άλλους.

Έκθεση της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας της Βουλής των Κοινοτήτων παρουσιάζει μία ανησυχητική εικόνα της διαδεδομένης σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία σε όλη την Αγγλία.

Η έκθεση παρουσίασε μια “κουλτούρα” που είναι επιβλαβής όχι μόνο για τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια, που μερικές φορές πέφτουν θύματα και συχνά αντιμετωπίζουν πιέσεις για να «αποδείξουν τον ανδρισμό τους» μέσω της αντικειμενοποίησης και των επιθέσεων στις συμμαθήτριες τους.

Ιδρύματα αναφέρουν παρόμοια ευρήματα από όλη τη Βρετανία. Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι μακροχρόνια. Οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να “διαγράφουν” περιστατικά αντιμετωπίζοντας τα ως “παιχνίδια”, όπως όταν τα αγόρια σηκώνουν τις φούστες των κοριτσιών, ή αγνοούν τα επιθετικά σεξουαλικά σχόλια. Η αποτυχία σοβαρής αντιμετώπισης της παρενόχλησης ενθαρρύνει τους δράστες να δούν τη συμπεριφορά τους ως φυσιολογική και να κλιμακώσουν τις πράξεις τους. Αυτό αποτρέπει επίσης τα θύματα από το να αναφέρουν τα περιστατικά.

Τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν από τις νέες εξελίξεις. Η κυβερνητική καθοδήγηση σχετικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, συντάχθηκε πριν από 16 χρόνια, και δεν αναφέρει καν την πορνογραφία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πώς σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων βρίσκονταν στην ηλικία των 12 ετών ή και μικρότερη, όταν είδαν για πρώτη φορά πορνό.

Η εμφάνιση ενός “διαδικτυακού πολιτισμού” που αντιμετωπίζει τα νεαρά κορίτσια – και προτρέπει να αντιμετωπίζουν και τα ίδια τον εαυτό τους έτσι– ως σεξουαλικά αντικείμενα, πρέπει να αναγνωριστεί και να αμφισβητηθεί. Οι πορνογραφικές φωτογραφίες, τα μειωτικά σχόλια και ο ξεκάθαρος μισογυνισμός, είναι επιβλαβείς για την ευημερία και την αυτοεκτίμηση των νέων. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι τα παιδιά συσχετίζουν την πορνογραφία ως ένα «σημείο αναφοράς» για τις σεξουαλικές σχέσεις. Αυτό το περιβάλλον προωθεί μια ύπουλη πρόταση που η υπερ-σεξουαλική αυτο-παρουσίαση είναι μια ελεύθερη επιλογή έκφρασης της σωματικής αυτοπεποιήθησης.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να είναι πολύ πιο περιεκτική και να ξεκινάει πολύ νωρίτερα στα σχολεία (Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποχρεωτική στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βρετανίας, και μπορεί να διδάσκεται και στα δημοτικά σχολεία. Όμως η διδασκαλία επικεντρώνεται στη βιολογία όταν θα έπρεπε να επικεντρώνεται στις σχέσεις και στη συναίνεση.) Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μαθητές κάνουν σεξ πριν διδαχθούν γι ‘αυτό. Στην Ολλανδία υπάρχουν μαθήματα για παιδιά από την ηλικία των 4 ετών- αλλά, εξίσου σημαντικό, μιλούν για αξίες, ηθική και αμοιβαίο σεβασμό.

Ιδανικά, η εκπαίδευση αυτή θα μπορούσε να γίνει από νεότερους εκπαιδευτές, ίσως εκτός του σχολείου, που να είναι ιατρικά εκπαιδευμένοι και να μην ντρέπονται να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις. Στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνο η αναφορά της παρενόχλησης και καταναγκασμού ως απαράδεκτες πράξεις, αλλά να ενθαρρύνονται τα παιδιά να εκτιμούν τον εαυτό τους και τους άλλους, διδάσκοντάς τους ότι η εν επιγνώσει συναίνεση και ο αμοιβαίος ενθουσιασμός θα πρέπει να είναι η βάση για το σεξ.

 

Διαβάστε Επίσης  Πάνω από 1 στις 3 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν και τις δύο ακραίες μορφές δυσθρεψίας

Πηγή: theguardian.com

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!