Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας

 

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 29ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά χρησιμοποίησαν δύο κλίμακες για την ανάλυση της χρήσης του Διαδικτύου μεταξύ φοιτητών. Το Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο (Internet Addiction Test) αναπτύχθηκε το 1998, πριν από τη διαδεδομένη χρήση των smartphones. Ερευνητές ανέπτυξαν επίσης και μια νέα κλίμακα που βασίζεται στα τρέχοντα μοτίβα χρήσης του internet.

“Η χρήση του διαδικτύου έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 18 χρόνια, με περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται on line, ροή πολυμέσων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ. Ανησυχούσαμε για το γεγονός πως μπορεί το IAT ερωτηματολόγιο να μην ανακτούσε πληροφορίες για την σύγχρονη προβληματική χρήση του Διαδικτύου, ή να εμφάνιζε ψευδή εθισμό για τους ανθρώπους που απλά χρησιμοποιούσαν το internet αντί να έχουν εξάρτηση από αυτό” ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Michael Van Ameringen.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση του internet από 254 φοιτητές και συσχέτισαν τα αποτελέσματα με τη γενική ψυχική τους υγεία. Βάσει των αποτελεσμάτων των φοιτητών στο ΙΑΤ τεστ, 33 φοιτητές ήταν εθισμένοι στο διαδίκτυο αλλά με βάση τη νέα κλίμακα, ο αριθμός ανέβηκε στους 107. Οι ερευνητές χορήγησαν επίσης αυτοαναφερόμενα τεστ για να μελετήσουν πώς η χρήση του internet επηρεάζει την ψυχική υγεία των φοιτητών. Τα τεστ επικεντρώθηκαν σε ασθένειες όπως κατάθλιψη και άγχος, παρορμητικότητα, απροσεξία και εκτελεστικές λειτουργίες, και Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός: Τηλεφωνική Υποστήριξη εγκύων, νέων μητέρων και πατέρων από την ΑμΚΕ Φαιναρέτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που είχαν θετικά αποτελέσματα για εθισμό στο διαδίκτυο και στις δύο κλίμακες είχαν περισσότερα προβλήματα στην πραγματοποίηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. “Οι φοιτητές με εθισμό στο διαδίκτυο είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και συμπτωμάτων άγχους, προβλήματα με το σχεδιασμό και τη διαχείριση του χρόνου, υψηλότερα επίπεδα παρορμητικότητας και απόσπαση της προσοχής (attentional impulsivity) καθώς και συμπτώματα ADHD”πρόσθεσε ο Van Ameringen.

Ο ερευνητής ανέφερε πως η έρευνα δείχνει ότι ο επιπολασμός του εθισμού στο διαδίκτυο θα μπορούσε να υποτιμηθεί κατά ένα τεράστιο βαθμό. Η έρευνα, ωστόσο, δεν αποδεικνύει αν τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν συνέπεια του εθισμού στο διαδίκτυο.

“Αυτό μπορεί να έχει πρακτικές ιατρικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα εάν κάποιος προσπαθεί να θεραπεύσει τον εθισμό ενός ατόμου, όταν στην πραγματικότητα ο ασθενής πάσχει από άγχος ή κατάθλιψη, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει στο λάθος δρόμο. Πρέπει να το κατανοήσουμε καλύτερα αυτό, έτσι χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο δείγμα, που να προέρχεται από έναν ευρύτερο πληθυσμό”, υπογράμμισε ο Van Ameringen.

 

Πηγή: medicaldaily.com

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!