Τα διαχρονικά κινήματα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων στις Η.Π.Α. – Φωτογραφίες

Στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ μπλοκάρουν την οδό Beale, καθώς περνούν διαδηλωτές υπέρ των Πολιτικών Δικαιωμάτων φορώντας πλακάτ, στις 29 Μαρτίου, 1968. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη πορεία της ομάδας. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος είχε φύγει από την πόλη μετά την πρώτη πορεία, σύντομα θα επιστρέψει και θα δολοφονηθεί.

 

Μετάφραση/ Απόδοση: Ελένη Τομπέα

Καθώς οι φυλετικές εντάσεις φουντώνουν και η κρίση ξεδιπλώνεται στους δρόμους της Αμερικής, ισχυρές φωτογραφίες και στιγμιότυπα καταγράφονται στο μυαλό μας.

Οι πυροβολισμοί και οι εκρηκτικές διαδηλώσεις για δικαιοσύνη, που ακολουθούν η μια μετά την άλλη, ενισχύουν τα φυλετικά ζητήματα όπως και η αστυνομική βία κατά των μειονοτήτων. Οι ακτιβιστές του κινήματος “Black Lives Matter”, καταγγέλλουν τις δολοφονίες, απαιτούν λογοδοσία και την Αμερική να αναγνωρίσει και να λάβει υπόψη της το ρατσιστικό παρελθόν της.

Οπλισμένοι με ντουντούκες, πλακάτ και κινητά τηλέφωνα, οι διαδηλωτές πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, κλείνουν δρόμους της πόλης και  αυτοκινητόδρομους, και έρχονται αντιμέτωποι με τις τεθωρακισμένες αστυνομικές δυνάμεις που φέρουν στρατιωτικά όπλα και εξοπλισμό.  Κάθε φορά που ένα όνομα γίνεται hashtag, δραματικές εικόνες από φωτορεπόρτερ, καλλιτέχνες και τους ίδιους τους ακτιβιστές τεκμηριώνουν την ιστορική στιγμή για τα μάτια όλου του κόσμου.

Ωστόσο, πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια στιγμή. Η ώθηση για να δημιουργηθεί το κίνημα “Black Lives Matter”, δόθηκε από ένα ελαφρώς συντονισμένο κίνημα μετά τη δολοφονία του Trayvon Martin το 2012 και την αθώωση του George Zimmerman το επόμενο καλοκαίρι. Καθώς το κίνημα προωθήθηκε με τους διαδοχικούς πυροβολισμούς της αστυνομίας, τις πανεπιστημιακές διαμαρτυρίες και την εκστρατεία εναντίον μιας τοπικής αδικίας, οι στόχοι του κινήματος και των ακτιβιστών, οι απαιτήσεις και οι πολιτικές τους πλατφόρμες αντιπροσωπεύουν την« άμεση ανάγκη του τώρα» και απηχούν έναν μεγαλύτερο και διαρκέστερο αγώνα των μαύρων.

Firefighters turn their hoses full force on civil rights demonstrators July 15, 1963 in Birmingham, Ala. (AP Photo/Bill Hudson)

Πυροσβέστες στρέφονται εναντίον διαδηλωτών για τα πολιτικά δικαιώματα στις 15 Ιούλη του 1963 στο Μπέρμιγχαμ, Αλαμπάμα.

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς στη Λεωφόρο Σπρίνγκφιλντ στο Newark, New Jersey ανοίγοyn το δρόμο στις 14 Ιουλίου 1967, μετά από ταραχές. Στα τουφέκια τους είχαν ακάλυπτες ξιφολόγχες.

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς στη Λεωφόρο Σπρίνγκφιλντ στο Newark, New Jersey ανοίγουν το δρόμο στις 14 Ιουλίου 1967, μετά από ταραχές. Στα τουφέκια τους είχαν ακάλυπτες ξιφολόγχες.

Οι φωτογραφίες του κινήματος Black Lives Matter μοιάζουν με τις φωτογραφίες της εποχής του κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα και εξυπηρετούν πολλούς από τους ίδιους κρίσιμους σκοπούς. Οι φωτογραφίες που τεκμηριώνουν συναντήσεις, πορείες και διαδηλώσεις μεταφέρουν την αμεσότητα και εμπνέουν τον ακτιβισμό. Ενώ ορισμένες εικόνες που αφηγούνται ιστορίες και φωτίζουν τις χαρές και τους αγώνες των καθημερινών ανθρώπων που αγωνίζονται για την αλλαγή, άλλες αποκαλύπτουν πώς οι ντόπιοι και οι κοινότητές τους υποφέρουν.

11 Μαίου 2016 -Εξώφυλλο του περιοδικού TIME με τη φωτογραφία του Devin Allen.

11 Μαίου 2016 -Εξώφυλλο του περιοδικού TIME με τη φωτογραφία του Devin Allen.

Οι καλύτερες φωτογραφίες, που λήφθησαν από τους Sheila Pree Bright, Devin Allen και Patience Zalanga, απαιτούν την προσοχή μας με την ευαίσθητη και αυθεντική τους οπτική. Άλλες αποτυπώνουν τα συναισθήματα δυσπιστίας, απελπισίας αλλά και της αποφασιστικότητας κατά τη διάρκεια των τεταμένων συγκρούσεων και δημιουργούν αξέχαστες εντυπώσεις για το πώς απεικονίζονται  οι συγκρούσεις.

Για παράδειγμα, οι εικόνες της υπερ-στρατιωτικοποιημένης αστυνομικής δύναμης να ξεπροβάλει από το Φέργκιουσον μετά τη δολοφονία του Michael Brown ή η φωτογραφία της σύλληψης της Ieshia Evans, της γυναίκας με το φόρεμα στο Baton Rouge. Αυτές οι οπτικές αναπαραστάσεις αντιπροσωπεύουν μόνο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου ενός μεγάλου σε διάρκεια, διεκδικητικού αγώνα, όμως διαμορφώνουν και το πώς βλέπουμε και θα θυμόμαστε αυτά τα γεγονότα για τα επόμενα χρόνια.

Police officers apply force in arresting the Reverend Martin Luther King for loitering near a courtroom where one of his integration lieutenants was on the stand. King charged he was beaten and choked by the arresting officers. Police denied the charges. 1958.

Αστυνομικοί ασκούν βία κατά τη σύλληψη του Martin Luther King με αιτιολογία ότι περιφερόταν κοντά σε αίθουσα δικαστηρίου όπου ένας από τους integration lieutenants βρισκόταν στο βήμα. Ο King μήνυσε τις αστυνομικές δυνάμεις για ξυλοδαρμό και πνιγμό από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Η αστυνομία αρνήθηκε τις κατηγορίες. 1958.

A Michigan State policeman searches a youth on Detroit's 12th Street, July 24, 1967, where looting was still in progress after yesterday's rioting. His companions lean against the wall waiting their turn. There were many arrests and at least five persons were dead. (AP Photo/stf)

Ένας αστυνομικός της πολιτείας του Michigan ψάχνει έναν νεό στην οδό Detroit’s 12th Street, στις 24 Ιουλίου 1967, όπου πλιάτσικο ήταν ακόμα σε εξέλιξη.

Jackson, MS: June 17, 1965. No More Police Brutality. Mississippi Highway patrolmen arrests Anthony Quin, 5, son of Mrs. Aylene Quin during voting rights protest. When Quinn refused to give up small American flag, patrolman went berserk, wrenched it out of his hands. WINNER, WORLD PRESS PHOTO CONTEST. © 1976 Matt Herron/Take Stock / The Image Works NOTE: The copyright notice must include "The Image Works" DO NOT SHORTEN THE NAME OF THE COMPANY

Σύλληψη του 5 χρονου Anthony Quin, γιού της κυρίας Aylene Quin κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας υπερ των δικαιωμάτων ψήφου. Όταν ο Quinn αρνήθηκε να αφήσει τη μικρή αμερικανική σημαία, ο φρουρός μαινόμενος την άρπαξε βίαια από τα χέρια του. 17 Ιούνη 1965, Jackson, Mississippi.

Οι εικόνες που καταγράφουν το κίνημα Black Lives Matter έχουν αναμφίβολα αλλάξει την πορεία της πρόσφατης ιστορίας της Αμερικής, όπως ακριβώς έκανε και η εποχή του κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων πριν από πέντε δεκαετίες. Οι περισσότεροι Αμερικανοί μαθαίνουν σήμερα για το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων μέσα από τις φωτογραφίες. Εικόνες που τεκμηριώνουν ομιλίες από χαρισματικούς ηγέτες, δραματικές συγκρούσεις μεταξύ μη-βίαιων διαδηλωτών και της αστυνομίας, και μαζικές διαδηλώσεις, αποτελούν ένα σημαντικό αρχειακό υλικό.

Two terrified African American girls flee police officers during a race riot in the Bedford-Stuyvesant neighborhood of Brooklyn. This is the second night of the riot, which began in Harlem.

Δύο τρομοκρατημένα αφροαμερικανά κορίτσια ξεφεύγουν από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια φυλετικής εξέγερσης στη γειτονιά Bedford-Stuyvesant του Μπρούκλιν. 1964.

State troopers swing billy clubs to break up a civil rights voting march in Selma, Ala., March 7, 1965. John Lewis, chairman of the Student Nonviolent Coordinating Committee (in the foreground) is being beaten by a state trooper. Lewis, a future U.S. Congressman sustained a fractured skull. (AP Photo)

Στρατιωτικές δυνάμεις με γκλοπ προσπαθούν να διαλύσουν μια πορεία διαμαρτυρίας υπερ των πολιτικών δικαιωμάτων, τον Μάρτιο του 1965 στη Selma της Αλαμπάμα. Ο John Lewis, πρόεδρος της μη βίαιης Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (σε πρώτο πλάνο) δέχεται χτυπήματα από στρατιωτικό.

Ένας 17χρονος διαδηλατής υπερ των Πολιτικών Δικαιωμάτων, αψηφώντας το διάταγμα του Μπέρμιγχαμ για την απαγόρευση διαμαρτυρίας , δέχεται επίθεση από ένα σκυλί της αστυνομίας στις 3 Μαίου του 1963.

Ένας 17χρονος διαδηλωτής υπέρ των Πολιτικών Δικαιωμάτων, αψηφώντας το διάταγμα του Μπέρμιγχαμ για την απαγόρευση διαμαρτυρίας , δέχεται επίθεση από ένα σκυλί της αστυνομίας στις 3 Μαίου του 1963.

Η φωτογραφία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση του αγώνα για τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Οι αδιάσειστες εικόνες σε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και σε γυαλιστερά περιοδικά ειδήσεων, αύξησε την ευαισθητοποίηση του κινήματος, ενώ άλλες συγκλόνισαν ολόκληρο το έθνος των Η.Π.Α.. Οι  διοργανωτές του κινήματος κατανόησαν ότι οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να “χτίσουν” την συμπάθεια για την αιτία δημιουργίας του, να ενθαρρύνουν την χρηματοδοτική στήριξη, να κινήσουν τους πολιτικούς να προσφέρουν την προστασία τους και τελικά, να θεσπιστεί η νομοθεσία-ορόσημο. Η φωτογραφική κάλυψη μετέφερε όχι μόνο την ένταση του αγώνα, αλλά άλλαξε και οπτικά τη μαζική αντίσταση.

Παρά την απόσταση των δεκαετιών, οι φωτογραφίες του αναδυόμενου κινήματος Black Lives Matter, δημιουργούν μια οπτική αφήγηση της διαμαρτυρίας και της πάλης που παραμένει ακόμη επίκαιρη και στο παρόν.

Πηγή: time.com

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2020 "Κλείνοντας το χάσμα ανισοτήτων για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης"

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!