Ξεκινούν οι εγγραφές για τα «Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων»

 Με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και με αποκλειστικό δωρητή το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», συγκεκριμένα σχολεία της Αθήνας τα απογεύματα παραμένουν ανοιχτά με προγράμματα και δραστηριότητες για μαθητές και μεγάλους, συμβάλλοντας στο ζωντάνεμα της γειτονιάς. Οι εγγραφές, ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. 

Τα προγράμματα, αναπτύσσονται και στις επτά δημοτικές κοινότητες, και από την πρώτη εφαρμογή του το 2015, το καινοτόμο προγράμμα «Ανοιχτά Σχολεία» βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν υποβάλει προτάσεις δράσεων περισσότεροι από 150 φορείς. Η  νέα σχολική χρονιά ξεκινά με 27 φορείς που θα υλοποιήσουν 41 δράσεις, ωστόσο ο Δήμος θα συνεχίσει να δέχεται προτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Δράσεις Ανά Σχολείο

Φέτος, ο αριθμός των σχολείων που θα μένουν ανοιχτά ανέρχεται στα 25 σχολεία, σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, με στόχο να γίνουν πόλος έλξης για όλους, τους μαθητές, και των γύρω σχολείων, τους γονείς και τους κατοίκους της γειτονιάς και της κοινότητας.

Τα σχολικά κτίρια και οι αυλές τους θα παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, μετά το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού, έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό, γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά και φιλοξενούν εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες, για όλες δηλαδή τις ηλικίες.

Τα «Ανοιχτά Σχολεία» είναι άμεσα συνυφασμένα με το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα». Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιείται σε 12 σχολικά κτίρια από τον δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αποκλειστικό δωρητή το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Το πρόγραμμα συνδυάζει τις εργασίες επισκευής, με τον συμμετοχικό, παιδαγωγικό ανασχεδιασμό του σχολικού χώρου. Από την προηγούμενη σχολική χρονιά μια διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, ψυχολόγους και παιδαγωγούς προσέγγισε τις σχολικές κοινότητες όλων των βαθμίδων -από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως λύκεια- σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων. Ο στόχος ήταν να αφουγκραστεί η ομάδα τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, έτσι ώστε ο ανασχεδιασμός του σχολικού χώρου να βοηθάει τα παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα.

Επιπλέον, σε χώρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης θα λειτουργήσει από τον Νοέμβριο, ένα πλήρως εξοπλισμένο Maker Space. Πρόκειται για μια δομή σύγχρονης τεχνολογίας, με 3D printer και εξοπλισμό, που δίνει τη δυνατότητα στις σχολικές κοινότητες να βελτιώνουν αυτόνομα τις συνθήκες των σχολείων τους.

Μία ακόμη παράμετρος του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» είναι ένα τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την παιδαγωγική αναβάθμιση του σχολικού χώρου, που έχει προγραμματίσει για τον Νοέμβριο η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και στους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών, που έχουν την ευθύνη των σχολικών κτιρίων στο δήμο της Αθήνας αλλά και σε όμορους  δήμους.

Τρόποι Συμμετοχής στο Πρόγραμμα

Οι δράσεις που υλοποιούνται στα “Ανοιχτά Σχολεία” είναι ανοιχτές σε όλους. Πληροφορίες για τις δράσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν στις σχετικές αφίσες στον πίνακα ανακοινώσεων των “Ανοιχτών Σχολείων” και στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.athensopenschools.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγράφονται σε μια δράση είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας, είτε μέσω email στο booking@athensopenschools.gr είτε τηλεφωνικά στο 2105277089 και να αναφέρουν το ονοματεπώνυμο τους, τη δράση, το “Ανοιχτό Σχολείο” καθώς και στοιχεία επικοινωνίας τους. Την πρώτη ημέρα της κάθε δράσης θα συμπληρώνουν μια απλή φόρμα συμμετοχής με τα στοιχεία τους.

Για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν πρόταση

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της αντιδημαρχία για το Παιδί, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μέσω της ειδικής απλής και εύχρηστης φόρμας να καταθέσουν προτάσεις για υλοποίηση δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία¨.

Ενδεικτικά, η φύση των προτεινόμενων δράσεων είναι η ακόλουθη:

  • Ενημερωτικά-Επιμορφωτικά-εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς, πολίτες
  • Δράσεις ψυχαγωγίας (Π.χ. θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες)
  • Αθλητικές και κινητικές δρατηριότητες (χορός, αθλήματα)
  • Εκθέσεις (π.χ. αποκέντρωση εκθεμάτων μουσείων)
  • Φεστιβάλ (π.χ. επιστημών, μουσικής)

Οι δράσεις επιλέγονται από ομάδα ειδικών που αποτελείται από πανεπιστημιακούς, σχολικούς συμβούλους, διευθυντές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αιτήσεις από φορείς και ιδιώτες θα γίνονται δεκτές καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για τους εθελοντές και ενεργούς πολίτες που θέλουν να στηρίξουν το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και προσκαλεί εθελοντές, ενεργούς πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό. Ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στο info@athensopenschools.gr και η ομάδα διαχείρισης του προγράμματος θα τους καθοδηγήσει ανάλογα με τη γειτονιά και τα ενδιαφέροντα τους.

Διαβάστε Επίσης  Έκθεση για το Erasmus+ 2018

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!