Οι Αναθεωρημένοι Ελάχιστοι Κανόνες του ΟΗΕ για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων (The Nelson Mandela Rules)

 

Ελένη Τομπέα

Στο παρακάτω 2-λεπτο animated βίντεο, εξηγούνται οι Αναθεωρημένοι Ελάχιστοι Κανόνες του ΟΗΕ για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων (the Nelson Mandela Rules), τι περιλαμβάνουν και τι σημαίνουν για τη διαχείριση των φυλακών.

Οι Πρότυποι Ελάχιστοι Κανόνες για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1957, και το 2015 αναθεωρήθηκαν και εγκρίθηκαν ως Nelson Mandela Rules. Η διαδικασία αναθεώρησης ξεκίνησε το 2010, όταν αναγνωρίστηκε ότι ενώ οι κανόνες αποτελούσαν ένα βασικό πρότυπο για τη μεταχείριση των κρατουμένων σε παγκόσμιο επίπεδο και χρησιμοποιούνταν ευρέως, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποινική δικαιοσύνη από το 1957.
Οι Πρότυποι Ελάχιστοι Κανόνες θεωρούνται συχνά από τα κράτη ως η κύρια – αν όχι η μοναδική – πηγή των προτύπων που αφορούν τη μεταχείριση κατά την κράτηση, και αποτελούν το βασικό πλαίσιο που χρησιμοποιείται από τους μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου για την αξιολόγηση της μεταχείριση των κρατουμένων.
Οι Αναθεωρημένοι Κανόνες είναι πλέον γνωστοί ως « Nelson Mandela Rules» προς τιμήν της κληρονομιάς του αείμνηστου προέδρου της Νότιας Αφρικής, ο οποίος πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή κατά τη διάρκεια του αγώνα του για τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, τη δημοκρατία και την προώθηση της κουλτούρας της ειρήνης. (Χρονολόγιο: Nelson Mandela, 1918-2013)

Οκτώ ουσιαστικοί τομείς αναθεωρήθηκαν

Σεβασμός της εγγενούς αξιοπρέπειας των κρατουμένων

Ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες

Πειθαρχικά μέτρα και κυρώσεις

Έρευνες θανάτων και βασανιστηρίων κρατουμένων

Προστασία των ευάλωτων ομάδων

Πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση

Καταγγελίες και ανεξάρτητη επιθεώρηση

Εκπαίδευση του προσωπικού

Ο παρακάτω σύντομος οδηγός συνοψίζει τους 122 Πρότυπους Ελάχιστους Κανόνες για τη μεταχείριση των κρατουμένων, περιλαμβάνοντας μια περίληψη της διαδικασίας αναθεώρησης, υπογραμμίζοντας τους νέους κανόνες του 2015.

Σύντομος οδηγός Nelson Mandela Rules (Αναθεωρημένοι Ελάχιστοι Κανόνες)

 

penalreform.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η σκοτεινή πλευρά της θετικής σκέψης (Βίντεο)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!