Οι διακρίσεις και η αρνητική στάση απέναντι στη γήρανση οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία

 

Νέα ανάλυση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνει πως οι αρνητικές στάσεις ή οι στάσεις διάκρισης απέναντι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι ευρέως διαδεδομένες και πως αυτές επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα «World Values Survey» που αναλύθηκε από τον ΠΟΥ,  ανέφερε ότι οι ηλικιωμένοι δεν αποτελούν αποδέκτες σεβασμού. Περισσότεροι από 83.000 άνθρωποι σε 57 χώρες έλαβαν μέρος στην έρευνα που αξιολόγησε συμπεριφορές προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα χαμηλότερα επίπεδα σεβασμού αναφέρθηκαν σε χώρες υψηλού εισοδήµατος.

“Η ανάλυση αυτή επιβεβαιώνει πως οι διακρίσεις αποτελούν ένα εξαιρετικά κοινό φαινόμενο. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν εντελώς τα υποσυνείδητα στερεότυπα που τηρούν για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”, δήλωσε ο John Beard, διευθυντής του ΠΟΥ στον τομέα της Γήρανσης και του κύκλου ζωής. «Όπως και στο σεξισμό και το ρατσισμό, η αλλαγή στις κοινωνικές νόρμες μπορεί να επιτευχθεί. Είναι καιρός να σταματήσουμε να καθορίζουμε τους ανθρώπους βάσει της ηλικίας τους. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο δίκαιες και πιο υγιείς κοινωνίες με μεγαλύτερη ευημερία.»

Διακρίσεις σε βάρος της τρίτης ηλικίας και υγεία

Η αρνητική στάση και οι διακρίσεις απέναντι στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας οδηγούν σε σοβαρές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. Τα ηλικιωμένα άτομα που αισθάνονται ότι αποτελούν βάρος αντιλαμβάνονται τη ζωή τους ως λιγότερο πολύτιμη, και αυτό τους θέτει σε κίνδυνο κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης. Πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν αρνητικές απόψεις σχετικά με τη γήρανση τους, δεν αναρρώνουν το ίδιο από κάποια αναπηρία σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν μια πιο θετική στάση, και επίσης ζουν κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια λιγότερο.

Μέχρι το 2025, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα διπλασιαστεί, και μέχρι το 2050 θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συντριπτική πλειονότητα των ηλικιωμένων να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

“Η κοινωνία θα ωφεληθεί από τον γηράσκοντα πληθυσμό αν όλοι μας μεγαλώσουμε διατηρώντας ένα καλό επίπεδο υγείας, δήλωσε η Alana Officer,  Συντονίστρια του ΠΟΥ στον τομέα της γήρανσης και του κύκλου ζωής. «Αλλά για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις που βασίζονται στις διακρίσεις απέναντι στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας .»

Και πρόσθεσε πως: “Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να λάβουν πολλές μορφές. Περιλαμβάνουν την περιγραφή/απεικόνιση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας ως αδύναμα, εξαρτημένα, και εκτός πραγματικότητας από τα μέσα ενημέρωσης, ή μέσω πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις όπως ο καταμερισμός υγειονομικής περίθαλψης βάσει ηλικίας, ή θεσμικές πολιτικές όπως η υποχρεωτική συνταξιοδότηση σε μια ορισμένη ηλικία”.

Τα όρια ηλικίας που εφαρμόζονται σε πολιτικές, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζουν το φάσμα των δυνατοτήτων ενός ηλικιωμένου ατόμου – υποθέτοντας πως όλα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι τα ίδια.

Αυτές οι βαθιά εδραιωμένες θεσμοποιημένες διακρίσεις απέναντι στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας κατά την κατανομή πόρων υγείας ή κατά τη συλλογή στοιχείων που επηρεάζουν τις πολιτικές υγείας.

Τον Μάιο του 2016, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας κάλεσε τον Γενικό Διευθυντή να αναπτύξει μια παγκόσμια καμπάνια καταπολέμησης των διακρίσεων ενάντια στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και να εφαρμόσει την Παγκόσμια Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης του ΠΟΥ για τη γήρανση και την υγεία.

Η Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή των ηλικιωμένων ανθρώπων για την κοινωνία και εγείρει την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα και τις προκλήσεις της γήρανσης στο σημερινό κόσμο.

Το θέμα για το 2016, “Πάρτε Θέση Ενάντια στις Διακρίσεις σε βάρος της Τρίτης Ηλικίας”, προέτρεψε όλους να εξετάσουν τις διακρίσεις βάσει ηλικίας και τις αρνητικές συνέπειες που έχουν για τους ηλικιωμένους.

who.int

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κλιματική αλλαγή και υγεία (φωτογραφίες)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!