Nefele festival – To Πρόγραμμα του 1ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας

  • Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από την 1η έως και τις 16 Οκτωβρίου.
  • Το καλλιτεχνικό περιεχόμενο διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των εταίρων φορέων & άλλων ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων καθώς και ανεξάρτητων ελλήνων και ξένων δημιουργών.
  • Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Δάφνης – Υμηττού με έδρα το Μουσείο Μπουζιάνη (https://www.facebook.com/MouseioMpouziane), τις εγκαταστάσεις της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) και δράσεις δημόσιου χώρου. Θα παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο κοινό για όλες τις δράσεις.

Κάντε τώρα δωρεάν κράτηση μέσω της πλατφόρμας Eventbrite!* για παρακολουθήσετε κινηματογραφικές προβολές, ομιλίες και εργαστήρια (http://www.eventbrite.com/o/nefele-project).

 

1. UNCONSCIOUS PLAYGROUND

1-16 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπουζιάνη, Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

3-1024x385

Η παρούσα έκθεση αντλεί την έμπνευσή της από το σημείο όπου συναντώνται η τέχνη και η ψυχανάλυση και όπου τα μανιφέστα καλλιτεχνικών κινημάτων συνομιλούν με τον Freud και τον Jung. Ορόσημο αυτής της συνάντησης είναι ο “αυτοματισμός”. Ο αυτοματισμός καταγράφει γύρω στις 32 τεχνικές ή παιχνίδια που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει για να ξεκλειδώσει το υποσυνείδητο. Η έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά τριάντα έξι σύγχρονων εικαστικών που εξερευνούν την έννοια του αυτοματισμού και του «τυχαίου» ως έναν τόπο παιχνιδιού.

2. ARTISTS RESIDENCIES σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας

1-16 Οκτωβρίου, Εκθεσιακός Χώρος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης

2-1024x385

Η art brut και η τέχνη των ατόμων που έχουν βιώσει ψυχιατρική εμπειρία, ανέκαθεν αποτελούσε αντικείμενο παρατήρησης από τους επαγγελματίες της τέχνης, θεωρητικούς και καλλιτέχνες. Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται συλλογικά έργα που είναι αποτέλεσμα συνδημιουργίας τελειοφοίτων καλλιτεχνών με λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

3. Έκθεση Φωτογραφίας ‘iMADges’

1-16 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπουζιάνη, Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

socialpolicy-gr

Η έκθεση φωτογραφίας ‘iMADges’ φέρνει στο προσκήνιο διεθνείς συμμετοχές που συμβάλουν στις ποικίλες αναπαραστάσεις της ψυχικής υγείας. Παρουσιάζονται προσεγγίσεις όπου η τρέλα μπορεί να ειδωθεί σαν κομμάτι της λογικής, η παράνοια ως κομμάτι της νόησης, εστιάζοντας στη σημαντικότητα αυτών των γωνιών θέασης στη σύγχρονη κοινωνία. Τα εκθέματα είναι αποτελέσματα ανοικτού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τον οργανισμό ψυχικής υγείας Fountacion Intras, εταίρου του Nefele project από την Ισπανία. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 500 συμμετοχές, προκρίθηκαν και εκτίθενται οι 30, ενώ θα απονεμηθεί 1ο, 2ο και 3ο χρηματικό έπαθλο.

4. ΟΠΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ για την Ψυχική Υγεία

1-16 Οκτωβρίου. Εκθεσιακός Χώρος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης 

Μουσείο Μπουζιάνη, Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

Poster about AUTISM by David Criado

Poster about AUTISM by David Criado

Ο οπτικός πολιτισμός αποτελεί ένα πεδίο που μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική αλλαγή. Η κοινωνική αφίσα, η φωτογραφία, η video art, τα zines, η τέχνη του δρόμου, είναι σύγχρονα εργαλεία ακτιβισμού στα χέρια των καλλιτεχνών που τα εξελίσσουν. Στην παρούσα έκθεση τριάντα γραφίστες, εικονογράφοι, animators, εικαστικοί, street artists και φωτογράφοι, απεικονίζουν οπτικά σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα για την ψυχική υγεία.

5. Ατομική Έκθεση ΧΡΟΝΗ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ

1-16 Οκτωβρίου. Μουσείο Μπουζιάνη, Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

botsoglou-web_-7

sm-o-%ce%b1%ce%bb%cf%80%ce%ad%cf%81%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%ad%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%ce%bd

Ο Τζιακομέτι πλάθοντας τον άνθρωπο που περπατά 200 Χ 100, Χρόνης Μπότσογλου

Στο φεστιβάλ συμμετέχει με ατομική έκθεση ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της νεότερης περιόδου, ο Χρόνης Μπότσογλου. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά πορτραίτων του Βαν Γκογκ, του Χαλεπά, του Μπουζιάνη και του Μπέικον, προσωπικότητες που τον επηρέασαν βαθύτατα στη ζωγραφική του σκέψη.

Κινηματογράφος

3-15 Οκτωβρίου Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης

Κινηματογραφικά έργα της μεγάλης οθόνης που εξερευνούν την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και θέματα ψυχικής υγείας μέσα από την κάμερα ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Η επιλογή των ταινιών γίνεται μέσα από τα ελληνικά τμήματα, προσκλήσεις και συλλογές από συνεργαζόμενους φορείς όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Με βάση το πρόγραμμα των προβολών, θα διεξαχθούν βιωματικά εργαστήρια κινηματογραφοθεραπείας με τη Λίλιαν Τσιαβού (σε συνεργασία με τις ψυχοθεραπεύτριες Κ. Πανδή και Σ. Αργυρούδη). Στα βιωματικά σεμινάρια θα βάλουμε τους αγαπημένους ήρωές μας στο… ντιβάνι, ακριβώς επειδή με τη βοήθεια του κινηματογραφικού μέσου κωδικοποιούνται εντυπώσεις, αφυπνίζονται μνήμες, προκύπτουν συναισθήματα που κατέχουν ειδικό βάρος για τον καθένα μας. Η σύνδεση της εικόνας με την προσωπική νοηματοδότηση συγκεκριμένων ταινιών ή σκηνών αποτελεί το βασικό ερώτημα της κινηματογραφοθεραπείας, ακριβώς επειδή οι ταινίες αναπαριστούν και κωδικοποιούν όσα δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ή να αρθρώσουμε σε μια ψυχοθεραπεία. Με αφορμή κάποιο κινηματογραφικό απόσπασμα θα γνωρίσουμε τεχνικές κινηματογραφοθεραπείας και θα προβληματιστούμε πάνω στη σημασία τους για την προσωπική μας ιστορία. Στόχος και των δύο βιωματικών εργαστηρίων είναι να ανοιχθεί μια νέα προοπτική θέασης που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την αυτογνωσία μας.

Συντονισμός : Λίλιαν Τσιαβού

Παραστάσεις & Δρώμενα στο δημόσιο χώρο

 Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών & περιοχή Δάφνης – Υμηττού

performances

Ξεφεύγοντας από τα συμβατικά θεατρικά πλαίσια, σα να ξεφεύγουμε από τα στερεότυπα του πεδίου της ψυχικής υγείας, οι περισσότερες από τις δράσεις παραστατικών τεχνών φιλοξενούνται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Η εξωστρέφεια των δράσεων υπογραμμίζει την κοινωνικοποίηση σαν καθοριστική παράμετρο παρέμβασης, είτε σαν ατομική συμπεριφορά είτε σαν μέσο ευρύτερης ευαισθητοποίησης για την καταπολέμησης του στίγματος που συνοδεύει την ψυχική διαταραχή.

Η επαφή του κοινού με τις δράσεις παραστατικών τεχνών του Φεστιβάλ γίνεται με όρους καθημερινότητας, τυχαίου αλλά και ενεργού συμμετοχής παραπέμποντας σε βασικές αξίες των σύγχρονων θεραπευτικών αντιλήψεων για την Ψυχική Υγεία.

Μουσική

Μουσείο Μπουζιάνη & Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Ας χρησιμοποιήσουμε τις μοναδικές δυνατότητες που παρέχει η ελληνική γλώσσα για την κατανόηση της πραγματικότητας για να τονίσουμε τη λειτουργία της μουσικής ως ψυχ-αγωγίας.

Παύση, αντίστιξη, φυγή, αρμονία: όλα όροι της μουσικής δημιουργίας και έκφρασης – καθόλου όμως παράξενο που είτε διαθέτουν έμμεσα ψυχολογικό περιεχόμενο είτε παραπέμπουν κατ’ ευθείαν σε θεραπευτικές μετουσιώσεις.

Ακολουθώντας αυτά τα μονοπάτια, το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία φιλοξενεί μουσικά γεγονότα που κατά κανόνα προτιμούν την έμμεση αυτή σχέση. Τα ηχοχρώματα της τζαζ και σχετικών ρυθμών και ρευμάτων θα κυριαρχήσουν από τέσσερα μουσικά σχήματα. Αλλά και άλλες ποικίλες θεματικά παρουσίες συμπληρώνουν το φάσμα των μουσικών γεγονότων του Φεστιβάλ κάνοντας μια μικρή μόνο νύξη για όσα θα ακολουθήσουν στις επόμενες διοργανώσεις.

Η Μουσική όμως βρίσκεται παρούσα και σε άλλα τμήματα του Φεστιβάλ: η Λιθουανική συμμετοχή στο Forum χρησιμοποιεί το χρώμα για την εκπαίδευση στη μουσική ατόμων που δεν διαθέτουν τις συμβατικές δεξιότητες, ενώ, στο «Άκου μια ταινία» του Κινηματογραφικού Τμήματος η μουσική έρχεται να ενισχύσει / τροποποιήσει/ σχολιάσει τη συμβατική εκφορά του λόγου αλλά και την ίδια την κινηματογραφική δημιουργία.

Λογοτεχνία

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Διαδραστική παρουσίαση κειμένων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Προσκεκλημένοι συγγραφείς θα αναφερθούν στα κείμενά τους που θεματοποιούν ψυχο­παθολογικές περιπτώσεις.

Forum: Ομιλίες, Παρουσιάσεις & Εργαστήρια

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών & Μουσείο Μπουζιάνη

Οργανισμοί του πεδίου της Ψυχικής Υγείας διοργανώνουν βιωματικά ερ­γαστήρια, παρουσιάζουν καλές πρακτικές, ορ­γανώνουν διαλέξεις.

Kid’s corner

Μουσείο Μπουζιάνη

Εικαστικά  διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά.

Nefele Festival Booklet

 

nefeleproject.eu

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!