Βλέποντας μέσα από τα μάτια των παιδιών προσφύγων

Ismail, 15 ετών - Ο Ismail βρίσκεται στην Ιορδανία εδώ και τρία χρόνια. Έχει μια αναπηρία που δυσχεραίνει την λειτουργικότητα στα χέρια του, όμως αυτός άρχισε να ζωγραφίζει . Τώρα θέλει να γίνει ζωγράφος, όταν μεγαλώσει. Η ζωγραφία αυτή είναι η πρώτη του και απεικονίζει τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο. Βίωσε βομβαρδισμούς στην περιοχή του στη Συρία, και λέει πως ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του για να πάνε τον πατέρα του και τους θείους του στη φυλακή χωρίς λόγο. Σε μια άλλη ζωγραφιά έγραψε την λέξη Συρία στα αραβικά με κλάματα στα μάτια. Ο Ismail δημιούργησε την παραπάνω ζωγραφιά μετά από τρεις μήνες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης πριν από πέντε χρόνια, περισσότεροι από 4,8 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με 6,6 εκατομμύρια να εκτιμάται πως είναι και οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας. Το ήμισυ αυτών των προσφύγων είναι παιδιά. Σύμφωνα με έκθεση από τη Save the Children, τουλάχιστον 250 χιλιάδες παιδιά «ζουν υπό βίαιη πολιορκία» στις περιοχές της Συρίας.

Η Save the Children παραδίδει προμήθειες έκτακτης ανάγκης και τρόφιμα εντός της Συρίας και υλοποιεί διάφορα προγράμματα ενίσχυσης προσφύγων σε 18 χώρες. Όμως ένα βασικό μέρος της δουλειάς της οργάνωσης είναι η δημιουργία «χώρων κατάλληλων για παιδιά» — προγράμματα που επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν, να μαθαίνουν και να ζωγραφίζουν.

Οι χώροι αυτοί προσπαθούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά πρόσφυγες με ψυχικά τραύματα. Η διαφυγή του πολέμου, η απώλεια μελών της οικογένειας και η ανείπωτη φρίκη που αντίκρυσαν αποτελούν εξαιρετικά δύσκολες εμπειρίες για να αντιμετωπίσει κανείς, πόσο μάλλον τα παιδιά.

Και αυτό που τους βοηθά είναι η Τέχνη.

“Η ζωγραφική δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν χωρίς να χρειάζεται να συζητήσουν.” 

Carolyn Miles, president & CEO, Save the Children

Τα παιδιά πρόσφυγες μπορούν να πουν τις ιστορίες τους μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών, τις οποίες οργανισμοί χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν τις δύσκολες ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, που οφείλονται στη φρίκη που έχουν δει.

Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το HEART (Healing and Education Through the Arts), μια προσέγγιση μέσω της τέχνης της Save the Children για παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά που πλήττονται από σοβαρό ή χρόνιο άγχος. Ενθαρρύνει τα παιδιά να ζωγραφίζουν και βοηθά στη διαδικασία της επικοινωνίας των έντονων συναισθημάτων που σχετίζονται με τις εμπειρίες τους, σύμφωνα με την Sara Hommel, διευθύντρια του προγράμματος HEART.

“Παρατηρούμε πως πολλά παιδιά είναι πιο πρόθυμα να μοιραστούν τα συναισθήματά τους μέσα από την τέχνη”

Sara Hommel, director, HEART program, Save the Children

Η Save the Children μοιράστηκε με το Mashable τις εικόνες που ζωγράφισαν παιδιά προσφύγων στον καταυλισμό Za’atari στην Ιορδανία, στην Εφηβική Γωνιά στο Asylum Info Center στο Βελιγράδι της Σερβίας, και σε ένα χώρο “φιλικό για τα παιδιά” στη Λέσβο.

Akram, 8

Akram, 8 ετώνΟ Akram έφτασε στη Λέσβο όταν η μεγαλύτερη αδελφή του αποφάσισε να αφήσει τη Συρία (ενώ είχαν χάσει την επαφή με τους γονείς τους), πληρώνοντας διακινητές προκειμένου να τους βοηθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Akram ζωγράφισε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα και δύο τανκ, να αλληλοεπιτίθενται και ανέφερε πως αυτό θυμάται όποτε σκέφτεται τη Συρία.

http-_a-amz-mshcdn-com_wp-content_uploads_2016_03_refugee-drawings-abdul-qadar

Abdul, 14 ετών – Ο Abdul βρίσκεται στην Ιορδανία εδώ και τρία χρόνια αφού διέφυγε από τον πόλεμο στη Συρία με την οικογένειά του. Το όνειρό του είναι να γίνει ποδοσφαιριστής σε μια διεθνή ομάδα.

Adar, 13 -

Adar, 13 ετών -Η Adar είναι μια 13χρονη Κούρδη από το Ιράκ, που ταξίδεψε με μια μεγάλη ομάδα 30 ατόμων, 14 από τα οποία ήταν παιδιά. Όλοι ήρθαν στη Σερβία μέσω της Βουλγαρίας με λαθρεμπόρους. Η Αdar είπε πως το σκίτσο της δείχνει μια ομάδα θλιμμένων ανθρώπων που εγκαταλείπουν το σπίτι τους. Ένας από αυτούς στο σκίτσο κρατά το κομμένο κεφάλι ενός μέλους της οικογένειας του…

http-_a-amz-mshcdn-com_wp-content_uploads_2016_03_refugee-drawings-ahmed

Ahmed, 16 ετών – Ο Ahmed είναι από το Αφγανιστάν και ταξιδεύει μόνος του. Ένοπλες ομάδες σκότωσαν τον αδελφό του μπροστά στα μάτια του και την οικογένειά του, έτσι αυτός έτρεξε μακριά και ξεκίνησε το ταξίδι για την Ευρώπη προκειμένου να βρει τον μεγαλύτερο αδελφό του στη Γερμανία. Νωρίς στο ταξίδι του, μια ομάδα λαθρεμπόρων πήρε όλα του τα χρήματα και τα υπάρχοντα, αναγκάζοντάς τον να περπατήσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς την Βουλγαρία. Εκεί, δέχτηκε επίθεση πολλές φορές από σκύλους της αστυνομίας. Στη συνέχεια συνάντησε μια άλλη ομάδα λαθρεμπόρων που τον βοήθησαν να φτάσει στη Σερβία. Ενώ ο Ahmed ζωγράφιζε, έδειχνε με τα χέρια του πώς έπεφταν οι βόμβες γύρω του και έτρεμε καθώς το περιέγραφε…

http-_a-amz-mshcdn-com_wp-content_uploads_2016_03_refugee-drawings-dorri

Dorri, 9 ετών – Η Dorri είναι από το Ιράν και ταξιδεύει με τους γονείς της και τη γιαγιά της. Έφτασαν στο Βελιγράδι πριν από ένα μήνα, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να διασχίσουν Κροατία και Ουγγαρία με λαθρέμπορους για να φτάσουν στη Γερμανία. Η Dorri ζωγράφισε αρκετές εικόνες, συμπεριλαμβανομένης μιας βάρκας γεμάτης με ανθρώπους με λυπημένα πρόσωπα, και του εαυτού της με πρόσωπο λυπημένο και άρρωστο, δείχνοντας πόσο άσχημα αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Όταν το προσωπικό την ρώτησε τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνη ζωγράφισε μια νεράιδα και είπε: “Οι νεράιδες πετούν όπου θέλουν και θα ήθελα να μπορώ να πετάω σε μέρη που να είναι όμορφα και ασφαλή.»

http-_a-amz-mshcdn-com_wp-content_uploads_2016_03_refugee-drawings-rima

Rima, 7 ετών – Η Rima και η Zada είναι αδελφές και ταξιδεύουν μαζί με τους γονείς τους, τον θείο τους και τη 2χρονη αδελφή τους. Μετακινήθηκαν από τη Συρία, στο Λίβανο και έζησαν εκεί για δύο χρόνια πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Οι λαθρέμποροι υποσχέθηκαν να τους πάνε στα Κροατικά σύνορα, πήραν μόνο τα χρήματά τους. Η οικογένεια είναι αποκλεισμένη στο Βελιγράδι εδώ και ένα μήνα. Η Rima κλαίει και δείχνει σημάδια τραύματος όταν χωρίζεται από τους γονείς της. Ζωγράφισε το σχολείο της να δέχεται επίθεση από ένα ελικόπτερο, και δίπλα από το σχολείο, τους φίλους που άφησε στη Συρία. Δεν μπορεί να μπει εξαιτίας της επίθεσης, και οι καρέκλες στο σχολείο είναι άδειες.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

 

Πηγή: mashable.com

Απόδοση-Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ελλάδα: Προστατέψτε τώρα τους Πρόσφυγες από τον Κορονοϊό

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!