Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου

O Νευρολόγος Dr. Andrew Newberg και ο ειδικός σε θέματα επικοινωνίας Mark Robert Waldman, πραγματοποίησαν μια μελέτη για τη σχέση μεταξύ (της επιλογής) των λέξεων και (της λειτουργίας) του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η γνωσιακή συλλογιστική βελτιώνεται όταν χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «αγάπη» ή «ειρήνη» και εκτός αυτού, ενισχύονται σημαντικά και οι μετωπιαίοι λοβοί.

Ως εκ τούτου, είναι πραγματικά ευεργετικό για τον εγκέφαλο να χρησιμοποιούμε θετικές λέξεις, οι οποίες ενεργοποιούν τους μηχανισμούς κινητοποίησης  του εγκεφάλου.

Ομοίως, η χρήση αρνητικών λέξεων βλάπτει τον εγκέφαλο. Τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις δέχεται ο μηχανισμός διαχείρισης του στρες, εμποδίζοντας ορισμένες νευρο-χημικές ουσίες να απελευθερωθούν. Η αιτία για αυτό είναι η ενεργοποίηση του κέντρου φόβου του εγκεφάλου μας (της αμυγδαλής) από τις αρνητικές λέξεις.

Αυτό προκαλεί την κατάκλυση του συστήματος μας από τις ορμόνες που παράγουν στρες και μετέπειτα διακόπτεται η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, με τις δεξιότητες της λογικής και της συλλογιστικής να έχουν μειωθεί.

Οι αρνητικές λέξεις στέλνουν μηνύματα «συναγερμού» μέσω του εγκεφάλου.

Κρατώντας μια θετική και αισιόδοξη λέξη στο μυαλό, μπορούμε να τονώσουμε τη δραστηριότητα του μετωπιαίου λοβού. Οι λειτουργίες του βρεγματικού λοβού αρχίζουν να αλλάζουν, κάτι το οποίο αλλάζει την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούμε.

Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό, περιελάμβανε μια ομάδα ενηλίκων, ηλικίας από 35 έως 54 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να γράψουν τρία πράγματα που πήγαν καλά στη μέρα τους. Αυτό έπρεπε να το κάνουν καθημερινά για τρεις μήνες και παρατηρήθηκε ότι ο βαθμός της ευτυχίας τους άρχισε να αυξάνεται και να μειώνονται τα αισθήματα της κατάθλιψης.

Αυτό σημαίνει ότι εστιάζοντας σε θετικές ιδέες και γεγονότα αυξάνουμε τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου μας.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία 2019-2022

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!