Ο σεξισμός και τα “αρσενικά πρότυπα” επιδρούν αρνητικά και στην ψυχική υγεία των ανδρών

Οι γυναίκες σήμερα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους άντρες που υποτιμούν τις ικανότητές τους, υποβαθμίζουν τα επιτεύγματά τους ή τις αντιμετωπίζουν ως σεξουαλικά αντικείμενα. Στη Σουηδία, οι γυναίκες μπορούν να καλούν σε μια “ανοικτή γραμμή” για να αναφέρουν τις εμπειρίες τους στο χώρο εργασίας, και ιδιαίτερα τις περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν με υπεροπτική στάση.

Όμως, σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας μετά-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στις 21/11/2016 στο επιστημονικό έντυπο “Journal of Counseling Psychology”, η σεξιστική στάση ενός άντρα φαίνεται ότι επιδρά και στον ίδιο. Το συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης συγκεντρώνει τα αποτελέσματα περίπου 80 ξεχωριστών μελετών για τα “αρσενικά πρότυπα” και την ψυχική υγεία που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μεγαλύτερο των 11 ετών. Η μετα-ανάλυση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 20.000 άνδρες συνολικά, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν αυτά τα πρότυπα δεν έβλαπταν μόνο τις γυναίκες του περιβάλλοντός τους, αλλά παρουσίαζαν επίσης μια σημαντικά χειρότερη κοινωνική λειτουργικότητα και ψυχική υγεία.

“Ο σεξισμός δεν αποτελεί απλά μια κοινωνική αδικία”, αναφέρει ο Y. Joel Wong, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Indiana Bloomington και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Μπορεί ακόμη και να αποτελέσει δυνητικό πρόβλημα για την ψυχική υγεία”, την ψυχική υγεία και των ανδρών.

Τα “αρσενικά πρότυπα” μπορεί να αναφέρονται σε μια ολόκληρη σειρά από χαρακτηριστικά, οδηγώντας έτσι τους ερευνητές να επικεντρωθούν σε 11 ξεχωριστές πτυχές της αμερικανικής “αρρενωπότητας”, ειδικότερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρία ειδικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον “τοξικό ανδρισμό” ήταν ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανδρική ψυχική υγεία: το να βασίζονται μόνο στον εαυτό τους, να εξουσιάζουν τις γυναίκες και να είναι «playboys». Παρόλα αυτά, άλλα πρότυπα, όπως η τοποθέτηση της εργασίας και της καριέρας ως πρώτη προτεραιότητα, δεν φαίνεται να έχουν κάποιες αρνητικές ψυχικές επιπτώσεις.

Οι μισογυνιστικές αντιλήψεις ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά επιβλαβείς για τις γυναίκες, ανέφερε ο Wong. Αλλά, έχουν επίσης απομονώσει όλο και περισσότερους άνδρες που τις ασπάζονται. Τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, η αμερικανική κοινωνία έχει γίνει μη-ανεκτική σε συμπεριφορές που κάποτε δεν αποτελούσαν απλά ρουτίνα, αλλά αντιμετωπίζοντας ως θετικές.

Η μετα-ανάλυση αποκάλυψε, επίσης, μια ακόμη ανησυχητική τάση: όταν οι άνδρες διδάσκονται να βασίζονται μόνο στον εαυτό τους, δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους  και αντί αυτού αναζητούν σεξουαλική ικανοποίηση πέρα από ουσιαστικές σχέσεις, και τείνουν να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αναζητήσουν ψυχοθεραπεία όταν τη χρειάζονται. Στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους που τα αποτελέσματα του σεξισμού στην αντρική ψυχική υγεία δεν έχουν μελετηθεί όσο θα έπρεπε στο παρελθόν, είναι επειδή οι άνδρες, ιστορικά, δεν ζητούσαν ποτέ θεραπεία και έτσι δεν υπάρχουν καταγραφές, ανέφερε ο Michael Addis, ερευνητής ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης.

Ο Michael Addis ανέφερε επίσης, πως αυτή η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει το ευρύτερο κοινό, να κατανοήσει τη διαβρωτική δράση των αρσενικών προτύπων. Ο Wong ευελπιστεί επίσης, ότι αυτή η μετα-ανάλυση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι οι παραδοσιακές αντιλήψεις της αρρενωπότητας.

Ο Addis πιστεύει ότι η πίεση που ασκείται στους άντρες να είναι τα «ιδανικά» Αμερικανικά αρσενικά, τους αφήνει χωρίς την ικανότητα να αντιμετωπίζουν σωστά τις πιέσεις της ζωής. Ένα αγόρι που νιώθει “πνιγμένο” στο σχολείο ή φοβάται για την ασφάλειά του ή το μέλλον του,  για παράδειγμα, μπορεί να βρεθεί στη θέση να “πολεμά” τους συμμαθητές και τους δασκάλους του, βλέποντας το ως τη μόνη «αντρική» διέξοδο για τα συναισθήματά του. Όπως έδειξε μια μελέτη που συμπεριλήφθηκε στη μετα-ανάλυση, ένας άντρας που παλεύει να ανταπεξέλθει στη δουλειά του, μπορεί να καταλήξει να κακοποιεί τη σύζυγο του και τα παιδιά του, αντί να διακινδυνεύσει να φανεί «αδύναμος» επιδιώκοντας την υποστήριξή τους.

Όταν μεγαλώνεις σε μία κοινωνία που αποθαρρύνεσαι από το να αναζητάς συναισθηματικές διεξόδους «τότε αποκόπτεις αποτελεσματικά αυτές τις διαφορετικές επιλογές για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής,», αναφέρει ο Addis. «Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε — ανεξαρτήτως φύλου-είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να λειτουργούν καλύτερα, όταν έχουν μια ποικιλία από μηχανισμούς αντιμετώπισης.»

Μια μεγαλύτερη κατανόηση της επίδρασης των αρσενικών προτύπων σους άνδρες θα μπορούσε να ενθαρρύνει μεταρρυθμίσεις στις θεραπείες ψυχικής υγείας για τους άνδρες, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν με τα προβλήματα τους με υγιείς τρόπους αντί να “θυματοποιούν” άλλα πρόσωπα — όπως π.χ. τις γυναίκες.

smithsonianmag.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Βιωματικά Εργαστήρια (Αθήνα+Θεσσαλονίκη) | Γυναίκες πολιτικοί: Επικοινωνιακές δεξιότητες για την αντιμετώπιση του σεξισμού στη δημόσια ζωή

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!