Συμβουλές για μία επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στη διάρκεια της ζωής τους μπαίνουν στη διαδικασία να αλλάξουν τη στρατηγική καριέρας τους, είτε αλλάζοντας κλάδο, είτε αλλάζοντας εταιρεία, είτε ακόμα και αντικείμενο. Οι λόγοι ποικίλλουν και ακόμα κι αν στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πρακτικοί (μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, αποδοχές κλπ), σε μεγάλο βαθμό είναι και ψυχολογικοί, φανερώνοντας μία έλλειψη ικανοποίησης ή πραγματικού ενδιαφέροντος στον τρέχοντα εργασιακό χώρο. Όποιοι και να είναι οι λόγοι, σε περίπτωση που επιθυμείτε να επαναπροσδιορίσετε τον «χάρτη» της σταδιοδρομίας σας, είναι καλό να λάβετε υπόψη τα παρακάτω.

Ουσιαστική αναζήτηση
Μια αλλαγή επαγγελματικής πορείας δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Απαιτεί σκέψη και στρατηγικό σχεδιασμό. Αρχικά σκεφτείτε τους λόγους που σας ώθησαν σε αυτή την απόφαση. Αν δεν ήσασταν ικανοποιημένοι με την εταιρεία, τον κλάδο ή με το αντικείμενο, θα πρέπει αυτή τη φορά να σκεφτείτε σοβαρά τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε και να αναζητήσετε ένα εργασιακό περιβάλλον ικανό να καλύψει τις ανάγκες σας και να συμβάλει στην επαγγελματική σας ανάπτυξη. Ποια πορεία θέλετε να ακολουθήσετε; Σε τι περιβάλλον θέλετε να εργαστείτε; Αυτά είναι βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Όταν δώσετε τις απαντήσεις, η ουσιαστική αναζήτηση θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες αυτές τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για το νέο σας ξεκίνημα, πόσο μάλλον αν οι επαγγελματικές σας επιδιώξεις έχουν μετατοπιστεί σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που κάνατε μέχρι σήμερα.

Εκπαίδευση – Κατάρτιση
Μερικές φορές, το να θες απλά κάτι δεν είναι αρκετό. Ειδικά όταν πρόκειται για μία νέα θέση εργασίας σε μία εποχή που πολλοί άνθρωποι με σημαντικά και αξιόλογα προσόντα μπορεί να διεκδικούν ακριβώς τα ίδια πράγματα με σας. Σίγουρα αν εργάζεστε ήδη, θα έχετε αναπτύξει και εσείς προσόντα, εμπειρία καθώς και δεξιότητες ικανές να σας δώσουν σημαντικό προβάδισμα. Παρ όλα αυτά, μία αλλαγή πορείας, σίγουρα θα περιλαμβάνει και άλλες δεξιότητες κυρίως τεχνικές, στις οποίες μπορεί να υστερείτε. Βρείτε τι είναι αυτό που χρειάζεται ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση που σας ενδιαφέρει, και προσπαθήστε να καλύψετε τυχόν ελλείψεις. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με επιμορφωτικά σεμινάρια ή με εθελοντική εργασία στον ελεύθερο σας χρόνο.

Δικτύωση
Η δικτύωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας σε οποιαδήποτε φάση κι αν βρίσκεστε. Αν γνωρίζετε ανθρώπους που βρίσκονται στον κλάδο που σας ενδιαφέρει, συνδεθείτε μαζί τους και βρείτε χρόνο να επικοινωνήσετε και να τους μιλήσετε για τους νέους σας στόχους. Το καλύτερο σενάριο είναι μέσα από τους ανθρώπους αυτούς να καταλήξετε σε μία γνωριμία κλειδί για την καινούρια σας θέση. Το χειρότερο σενάριο είναι να αποσπάσετε χρήσιμες πληροφορίες και να ακούσετε έξυπνες συμβουλές. Και στις δύο περιπτώσεις, είστε κερδισμένοι.

Ανανεώστε το βιογραφικό σας
Αν εργάζεστε ήδη, προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχοληθήκατε με το βιογραφικό σας. Αν θέλετε μία νέα δουλειά, πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε το νέο σας βιογραφικό να συνάδει με τον κλάδο – στόχο. Προσπαθήστε η τρέχουσα εμπειρία και οι δεξιότητες που έχετε αναπτύξει στη πορεία σας μέχρι σήμερα να αναφέρονται με τέτοιο τρόπο, που να είναι ξεκάθαρο το πώς θα ωφελήσουν στη νέα θέση που σας ενδιαφέρει.

Να είστε ευέλικτοι
Μια αλλαγή πορείας ίσως σημαίνει πως θα πρέπει να ξεκινήσετε από μία entry level θέση. Αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπ’ όψιν αν έχετε πάρει στα σοβαρά αυτή σας την απόφαση. Μην νιώσετε προσβεβλημένοι ή μην απογοητευτείτε αν σας ζητηθεί κάτι τέτοιο. Ακόμα κι αν έχετε εργασιακή εμπειρία, πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως μία αλλαγή στρατηγικής καριέρας ίσως συνεπάγεται πως πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή.

 

Πηγή: theundercoverrecruiter.com

e-employ.gr

 

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!