Τα γεγονότα πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε 30 ιστορικές φωτογραφίες

Τα χρόνια που οδήγησαν στην κήρυξη του πολέμου μεταξύ του Άξονα και των Συμμαχικών Δυνάμεων το 1939 ήταν ταραχώδη χρόνια για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Μεγάλη Ύφεση είχε αρχίσει μια δεκαετία πριν, αφήνοντας μεγάλο μέρος του Αμερικανού πληθυσμού άνεργο και απελπισμένο.  Ο εθνικισμός στη Γερμανία ήταν σαρωτικός φθείροντας τα κατασταλτικά μέτρα της Συνθήκης των Βερσαλλιών που σήμαναν την λήξη για τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Η Κίνα και η αυτοκρατορία της Ιαπωνίας βρίσκονταν σε πόλεμο από τη στιγμή που τα ιαπωνικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Μαντζουρία, το 1931.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία «δοκίμαζαν τις αντοχές» της νεοιδρυθείσας Κοινωνίας των Εθνών με πολλαπλές εισβολές και κατοχές γειτονικών χωρών, αισθανόμενες ενδυναμωμένες κάθε στιγμή που δεν αντιμετώπιζαν σημαίνουσες συνέπειες.

Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε το 1936, ήταν η «πρόβα» για τον επερχόμενο παγκόσμιο πόλεμο – η Γερμανία και η Ιταλία υποστήριξαν τους εθνικιστές αντάρτες υπό την ηγεσία του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, και περίπου 40.000 μη Ισπανοί ταξίδεψαν στην Ισπανία για να πολεμήσουν σε ότι εκλάμβαναν ως τον μεγαλύτερο πόλεμο ενάντια στο φασισμό.

Τα τελευταία χρόνια πριν από τον πόλεμο, η ναζιστική Γερμανία «άνοιξε» το δρόμο προς τη σύγκρουση- , επανεξοπλίζοντας, υπογράφοντας μια συνθήκη μη-επίθεσης με την ΕΣΣΔ, προσαρτίζοντας την Αυστρία και εισβάλοντας στη Τσεχοσλοβακία. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «πέρασαν» αρκετές νομοθετικές πράξεις ουδετερότητας, προσπαθώντας να αποφύγουν τις ξένες εμπλοκές, καθώς ήταν κλωνισμένες από την Ύφεση και τα 9 χρόνια της ξηρασίας γνωστά ως Dust Bowl Years.

Τα παρακάτω φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι μερικά από τα γεγονότα που οδήγησαν στο Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο.

%ce%b1%ce%b4%cf%8c%ce%bb%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%87%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%b5%cf%81_socialpolicy-gr

Ο Αδόλφος Χίτλερ, ετών 35, κατά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή Landesberg, στις 20 Δεκεμβρίου 1924. Ο Χίτλερ είχε καταδικαστεί για προδοσία για το ρόλο του σε απόπειρα πραξικοπήματος το 1923, που ονομάστηκε the Beer Hall Putsch. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο μετά από το τέλος της υπαγόρευσης του «Mein Kampf» στον Αναπληρωτή του Rudolf Hess. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Χίτλερ θα ορκιστεί ως καγκελάριος της Γερμανίας, το 1933. (Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

before-wwii-2

Ιάπωνας στρατιώτης φρουρεί πάνω από το μέρος του Σινικού Τείχους της Κίνας που έχουν καταλάβει το 1937, κατά τη διάρκεια του δεύτερου Σινο-ιαπωνικού πολέμου. Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας και η Δημοκρατία της Κίνας βρίσκονταν σε πόλεμο κατά διαστήματα από το 1931, αλλά η σύγκρουση κλιμακώθηκε το 1937. (Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

before-wwii-3

Πρώτες εικόνες της ιαπωνικής κατοχής του Πεκίνου, στις 13 Αυγούστου του 1937. Κάτω από το έμβλημα του ανατέλλοντος ηλίου, τα ιαπωνικά στρατεύματα εμφανίζονται να περνούν από την κινεζική πόλη της Peiping (Beijing) μέσα στην πόλη Tartar μέσω της Chen-men, της κύριας πύλης που οδηγεί προς τα παλάτια στην απαγορευμένη πόλη. Μόλις μια ανάσα μακριά βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, όπου συνέρρεαν αμερικανοί κάτοικοι της Peiping, όταν λάμβαναν χώρα οι χειρότερες Σινο-ιαπωνικές συγκρούσεις. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-4

Ο Κινέζος στρατηγός Chiang Kai-shek, δεξιά, επικεφαλής της κυβέρνησης Nanking στο Canton, με τον στρατηγό Lung Yun, Πρόεδρο της επαρχιακής κυβέρνησης Yunan στη Nanking, στις 27 Ιουνίου του 1936. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-5

Βουδιστές ιερείς του ναού Asakusa προετοιμάζονται για τον δεύτερο Σινο-ιαπωνικό πόλεμο καθώς φορούν μάσκες αερίων κατά τη διάρκεια άσκησης προστασίας από τις μελλοντικές εναέριες επιθέσεις, στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στις 30 Μαΐου του 1936. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-6

Ο Ιταλός φασίστας ηγέτης Μπενίτο Μουσολίνι, στο κέντρο, με τα χέρια στους γοφούς, με μέλη του φασιστικού κόμματος, στη Ρώμη, 28 Οκτωβρίου 1922, μετά την πορεία τους προς την πόλη. Η πορεία αυτή ήταν μια πράξη εκφοβισμού, όπου χιλιάδες φασίστες Μελανοχίτωνες κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας. Μετά την πορεία, ο βασιλιάς Emanuelle ΙΙΙ ζήτησε από τον Μουσολίνι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο προς μια δικτατορία. (ΦωτογραφίαAP)

before-wwii-7

Στην Ισπανία, στρατιώτες των Δημοκρατικών Δυνάμεων διδάσκουν σκοποβολή σε γυναίκες που μαθαίνουν να υπερασπίζονται την πόλη της Βαρκελώνης ενάντια στα φασιστικά στρατεύματα των ανταρτών του στρατηγού Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, στις 2 Ιουνίου 1937. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-8

Δεκάδες οικογένειες βρίσκουν υπόγειο καταφύγιο σε μια πλατφόρμα του μετρό στη Μαδρίτη, στις 9 Δεκεμβρίου του 1936, καθώς βόμβες ρίπτονται από αεροσκάφος του Φράνκο (Φωτογραφία AP)

before-wwii-9

Μετά από μια εναέρια επίθεση στη Μαδρίτη από 16 αεροπλάνα ανταρτών από το Tetuan, ισπανικό Μαρόκο, συγγενείς των παγιδευμένων σε ερειπωμένα σπίτια κάνουν έκκληση για νέα από τους αγαπημένους τους, στις 8 Ιανουαρίου, 1937. Τα πρόσωπα των γυναικών αυτών αντικατοπτρίζουν τη φρίκη των αμάχων που υποφέρουν από τον εμφύλιο πόλεμο. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-10

Ισπανός επαναστάτης που παραδόθηκε οδηγείται σε ένα συνοπτικό στρατοδικείο καθώς εθελοντές του λαϊκού μετώπου τον χλευάζουν, 27 Ιουλίου 1936, Μαδρίτη, Ισπανία. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-11

Η Riette Kahn στο τιμόνι ενός ασθενοφόρου, δωρεά από την αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου προς την ισπανική κυβέρνηση, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1937. Το καραβάνι του Χόλιγουντ στην Ισπανία θα περιοδεύσει πρώτα στις ΗΠΑ για να συγκεντρώσει κεφάλαια για να «βοηθήσει τους υπερασπιστές της ισπανικής Δημοκρατίας» στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-12

Δύο αμερικανικοί Ναζί με στολές στέκονται στην πόρτα του γραφείου τους στη πόλη της Νέας Υόρκης, 1 Απριλίου, 1932, όταν άνοιξε το αρχηγείο τους. Το «NSDAP» σημαίνει Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, στα Αγγλικά, Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, συνήθως αναφερόμενο ως «ναζιστικό κόμμα». (Φωτογραφία AP)

before-wwii-13

Το zeppelin Hindenburg πετά μπροστά από το Empire State Building στο Μανχάταν στις 8 Αυγούστου του 1936. Το γερμανικό αερόπλοιο, ταξίδευε στο New Jersey από τη Γερμανία. Το Hindenburg αργότερα θα εκρηγνυόταν πάνω από το Lakehurst στις 6 Μαΐου 1937. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-14

Η μεγαλύτερη επίδειξη της Αγγλίας για την ετοιμότητά της σε επίθεση αερίου, 16 Μαρτίου 1938, όταν 2.000 εθελοντές στο Μπέρμιγχαμ φόρεσαν μάσκες αερίων και πέρασαν στρατιωτική άσκηση. Αυτοί οι τρεις πυροσβέστες ήταν πλήρως εξοπλισμένοι, με μπότες από καουτσούκ και μάσκες.(Φωτογραφία AP)

before-wwii-15

Ο Αδόλφος Χίτλερ της Γερμανίας και ο Μπενίτο Μουσολίνι της Ιταλίας χαιρετιούνται στη συνάντηση τους στο αεροδρόμιο στη Βενετίας, στις 14 Ιουνίου 1934. Ο Μουσολίνι και οι φασίστες του πραγματοποιούν επίδειξη για τον Χίτλερ, αλλά για τις λεπτομέρειες των μετέπειτα συζητήσεων τους υπάρξαν ελάχιστα νέα (Φωτογραφία AP)

before-wwii-16

Τέσσερις ναζί στρατιώτες τραγουδούν μπροστά από το υποκατάστημα του καταστήματος Woolworth Co. στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του κινήματος μποϊκοτάζ της εβραϊκής παρουσίας στη Γερμανία, τον Μάρτιο του 1933. Οι Χιτλερικοί πιστεύουν ότι ο ιδρυτής της Woolworth Co. ήταν εβραϊκής καταγωγής. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-17

Το ναζιστικό περίπτερο σε έκθεση ραδιοφώνων που ξεκίνησε στο Βερολίνο στις 19 Αυγούστου 1932. Το περίπτερο έχει σχεδιαστεί ως προπαγάνδα της ναζιστικής βιομηχανίας πλακών γραμμοφώνου η οποία παράγει μόνο δίσκους του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-18

Χιλιάδες νέοι άνδρες συνέρρεαν για να ακούσουν τα λόγια του ηγέτη τους, Adolf Hitler, που πραγματοποίησε το συνέδριο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας στις 11 Σεπτεμβρίου 1935. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-19

Ο Αδόλφος Χίτλερ στους δρόμους του Μονάχου δέχεται επευφημίες, 9 Νοεμβρίου 1933, κατά τον εορτασμό της 10ης επετείου του Εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-20

Η χιτλερική νεολαία τιμά τον άγνωστο στρατιώτη, σχηματίζοντας ένα σύμβολο σβάστικα στις 27 Αυγούστου 1933 στη Γερμανία. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-21

Ο γερμανικός στρατός επιδεικνύει τις δυνάμεις του σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους κατά τη διάρκεια εθνικού Φεστιβάλ συγκομιδής στο Bückeburg, κοντά στο Ανόβερο της Γερμανίας, στις 4 Οκτωβρίου 1935. Στη φωτογραφία παρατεταμένα τανκ λίγο πριν αρχίσει η επίδειξη. Αψηφώντας τις διατάξεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών, η Γερμανία άρχισε τον επανεξοπλισμό της με ταχείς ρυθμούς λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-22

Χιλιάδες Γερμανοί συμμετέχουν στη μεγάλη συνάντηση των εθνικοσοσιαλιστών στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 9 Ιουλίου 1932. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-23

Μια ομάδα κοριτσιών στη Γερμανία στέκεται στη σειρά για το μάθημα μουσικού πολιτισμού υπό την αιγίδα του κινήματος της νεολαίας Ναζί, στο Βερολίνο στις 24 Φεβρουαρίου 1936. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-24

Το συνέδριο του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ, σε εξέλιξη στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, στις 10 Σεπτεμβρίου 1935. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-25

Μέλη της ναζιστικής νεολαίας συμμετέχουν στη καύση βιβλίων, Buecherverbrennung, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στις 30 Απριλίου 1938. Η δημόσια καύση βιβλίων που είχε καταδικαστεί ως μη-γερμανική ή ως εβραϊκή-μαρξιστική ήταν μια σύχνη δραστηριότητα στη ναζιστική Γερμανία. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-26

Μαζικές γυμναστικές επιδείξεις ήταν το χαρακτηριστικό για την «ημέρα της Κοινότητας» στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας στις 8 Σεπτεμβρίου, 1938 με τον Αδόλφο Χίτλερ να τις παρακολουθεί. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-27

Βιτρίνες καταστημάτων που ανήκαν σε Εβραίους έσπασαν κατά τη διάρκεια μια συντονισμένης αντι-εβραϊκής διαδήλωσης στο Βερολίνο, γνωστή ως νύχτα των κρυστάλλων, στις 10 Νοεμβρίου 1938. Οι ναζιστικές αρχές παρέμειναν απαθείς καθώς στρατιώτες (SA stormtroopers) και πολίτες κατέστρεφαν βιτρίνες με σφυριά. 91 Εβραίοι σκοτώθηκαν και 30.000 Εβραίοι άνδρες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-28

Φωτογραφία μιας από τις μεγάλες αίθουσες του εργοστασίου εξοπλισμού Rheinmetall-borsig στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στις 13 Αυγούστου 1939, όπου η κυριότερη κατασκευή είναι κάννες όπλων. Πριν από την έναρξη του πολέμου, τα Γερμανικά εργοστάσια κατασκεύαζαν εκατοντάδες «κομμάτια» στρατιωτικού εξοπλισμού ετησίως. Πολύ σύντομα ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε σε δεκάδες χιλιάδες. Μόνο το 1944, κατασκευάστηκαν πάνω από 25.000 μαχητικά αεροσκάφη. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-29

Ο μαύρος Αμερικανός Jesse Owens, στο κέντρο, χαιρετά κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου για το άλμα εις μήκος στις 11 Αυγούστου του 1936, μετά την ήττα του Lutz Long tης ναζιστικής Γερμανίας, δεξιά, κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο, το 1936. Ο Naoto Tajima από την Ιαπωνία, στα αριστερά, βγήκε τρίτος. (Φωτογραφία AP)

before-wwii-30

Καθώς η πρόσφατα-προσαρτημένη Αυστρία περιμένει την άφιξη του Αδόλφου Χίτλερ, γίνονται προετοιμασίες. Δρόμοι διακοσμήθηκαν και ονόματα δρόμων άλλαξαν. Ένας εργάτης στην πλατεία Vienna  φέρει μια νέα πινακίδα για την πλατεία, μετονομάζοντάς τη σε «Adolf Hitler Place» στις 14 Μαρτίου 1938. (Φωτογραφία AP)

Κράτα το

Κράτα το

Πηγή: vintag.es

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!