«Τα νέα προϊόντα πρέπει να είναι και οικονομικά προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία»

Η παρέμβαση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL στην Επιτροπή Γυναικών του Ευρωκοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας

Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες, να συμπεριληφθεί σε αυτήν και το δομημένο περιβάλλον, η εύκολη προσέγγιση δηλαδή των χώρων αγοράς των προϊόντων ή των υπηρεσιών, να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην περάσει το κόστος των νέων προσβάσιμων προϊόντων στα άτομα με αναπηρία, και να επιταχυνθεί η εφαρμογή της νέας Οδηγίας, ζήτησε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα στην παρέμβασή της στην Επιτροπή Γυναικών του Ευρωκοινοβουλίου. Η Κ. Κούνεβα, που έχει ήδη συντάξει τη Γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, είναι επίσης σκιώδης εισηγήτρια εκ μέρους της GUE/NGL για το ίδιο θέμα στην Επιτροπή Γυναικών και στην Επιτροπή Απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε χθες, 7/11 στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Γυναικών.

Το βίντεο της παρέμβασής της

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:

«Το Σχέδιο Οδηγίας για την προσβασιμότητα σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες είναι μια μεγάλη επιτυχία του κινήματος των ατόμων με αναπηρία. Φυσικά υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Κι όπως διαπιστώνει στη γνωμοδότηση της η συνάδελφος  Εστάρας- Φεραγκούτ, «δεν είναι επαρκείς οι απαιτήσεις για το δομημένο περιβάλλον», και είναι αλήθεια.

Τα άτομα με αναπηρία, στα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, είτε είναι, είτε αναγκάζονται να παραμείνουν  αόρατα, αφού με δυσκολία τολμούν να βγουν έξω από το σπίτι, σε ένα περιβάλλον που δεν διαθέτει πρόσβαση στους δρόμους, στις πλατείες, στα πεζοδρόμια, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία κι αλλού.

Επίσης, συμφωνούμε με την εισηγήτρια ότι πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά όχι μόνο στην προσβασιμότητα, αλλά και στις ίσες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα. Όμως, δεν αρκεί μόνο μια αναφορά.

Το σχέδιο Οδηγίας πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τις γυναίκες που είτε είναι σε εγκυμοσύνη είτε έχουν το μωρό τους σε καροτσάκι είτε είναι προχωρημένης ηλικίας.

Επίσης, συμφωνούμε με την εισηγήτρια ότι το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας μπορεί να διευρυνθεί, ώστε να καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων. Γι’ αυτό το λόγο, με τις τροπολογίες μας θα προτείνουμε να γίνει επέκταση της προσβασιμότητας σε οικιακές συσκευές με διεπαφή χρήστη, σε υπηρεσίες καταλυμάτων, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, προσοχή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα στο κόστος. Τα άτομα με αναπηρία, τα οποία στην πλειοψηφία είναι χαμηλών εισοδημάτων, δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από το όποιο κόστος των απαιτούμενων αλλαγών. Τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες πρέπει να είναι και οικονομικά προσβάσιμα.

Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί το κείμενο με δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά: 

  1. την ενίσχυση των εποπτικών αρχών,
  2. τις αναλυτικές επεξηγήσεις που θα συνοδεύουν τα νέα προϊόντα,
  3. την κατάρτιση προσωπικού που θα βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να χρησιμοποιήσουν τα νέα προϊόντα,
  4. την γρηγορότερη εφαρμογή της Οδηγίας στο χρόνο που προβλέπει η Οδηγία, αφού ειδικά στα ηλεκτρονικά προϊόντα είναι πολύ μικρός ο χρόνος ζωής και τεχνολογικής ανανέωσης τους».

Σημειώνεται ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι σκιώδης εισηγήτρια της GUE/NGL για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προβασιμότητας και στην Επιτροπή Απασχόλησης, ενώ σήμερα μίλησε για το ίδιο θέμα και σε ειδική εκδήλωση του EDF, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία, οι προτάσεις του οποίου αποτέλεσαν μια από τις βασικές πηγές για τη σύνταξη της γνωμοδότησης.

 

kkuneva.eu

Διαβάστε Επίσης  Το πλήγμα των «Fake News» για τη Δημοκρατία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!