Προς Ανάγνωση: Τα βιβλία που διαβάζουν οι μαθητές σε 28 χώρες του κόσμου

Στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι μαθητές καλούνται να διαβάσουν το βιβλίο “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” (To Kill a Mockingbird) κατά τα σχολικά τους χρόνια. Αυτό το κλασικό μυθιστόρημα συνδυάζει μια συγκινητική ιστορία με μεγάλα ζητήματα, όπως τον ρατσισμό και την αδικία στο ποινικό σύστημα. Όπως η ανάγνωση του “Mockingbird” αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικανικής εκπαιδευτικής εμπειρίας, έτσι και άλλα κλασικά βιβλία ανατίθενται στους μαθητές προς ανάγνωση σε όλο τον κόσμο.

Καινοτόμοι εκπαιδευτικοί και μέλη της κοινότητας του TED-Ed ερωτήθηκαν, και άνθρωποι από όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα για την επιμέλεια μιας λίστας που επικεντρώνεται σε τοπικούς συγγραφείς. Πολλοί από τους ερωτηθέντες κατέστησαν σαφές πως στις χώρες τους, όπως στις ΗΠΑ, λίγα βιβλία είναι απολύτως υποχρεωτικά. Διαβάστε παρακάτω τι καλούνται να διαβάσουν και γιατί, μαθητές σε χώρες από την Ιρλανδία έως το Ιράν, και από την Γκάνα έως και τη Γερμανία:

Αφγανιστάν

Κοράνι

Οι αποκαλύψεις του Θεού, όπως ειπώθηκαν στον προφήτη Μωάμεθ, είναι το κεντρικό θρησκευτικό κείμενο του Ισλάμ και παραμένει ένα από τα σημαντικότερα έργα της αραβικής λογοτεχνίας.

Όπως ανέφερε ο Farokh Attah, σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κουλτούρα ανάγνωσης μυθιστορημάτων στη χώρα του. Το μόνο βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κανείς στο σχολείο είναι το ιερό Κοράνιο, και όλοι ενθαρρύνονται να το διαβάσουν ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.

Αλβανία

Kronikë në gur (1971) του Ismail Kadare

Γνωστό στην αγγλική γλώσσα, ως Chronicle in Stone, αυτό το μυθιστόρημα εξιστορείται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και δείχνει πως διαφορετικές κατακτητικές δυνάμεις – Ιταλικές φασιστικές, ελληνικές και ναζιστικές – καταστρέφουν μια μικρή πόλη της Αλβανίας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Kadare είναι ένας από τους πιο θρυλικούς αλβανούς συγγραφείς, υποψήφιος αρκετές φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αυτό το βιβλίο, ανέφερε ο Vaitson Çumaku, βοηθά να καταλάβεις ξεκάθαρα τι σήμαινε ο Β ‘Παγκοσμίος Πόλεμος για τους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα αυτά. Και επειδή το βιβλίο εξιστορείται από τη σκοπιά ενός παιδιού, δείχνει επίσης ότι μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία σε δύσκολες περιόδους.

Αυστραλία

Tomorrow, When the War Began (1993) του John Marsden

Μια έφηβη κοπέλα και οι φίλοι της επιστρέφουν από ένα ταξίδι και διαπιστώνουν ότι μια ξένη άγνωστη στρατιωτική δύναμη έχει εισβάλει στην Αυστραλία.

Το βιβλίο αυτό, “μιλάει” για το φόβο της εισβολής και το πνεύμα αντίστασης, ανέφερε η Beth James Waters. “Επίσης,  απεικονίζει πολύ όμορφα την απεραντοσύνη του τόπου μας και τους άφθονους φυσικούς κινδύνους”.

Αυστρία

Φάουστ (1787) του Johann Wolfgang von Goethe

Στο έργο, ένας φοιτητής, ο Φάουστ κάνει μια συμφωνία με τον Μεφιστοφελή – τον διάβολο – γιατί ο Φάουστ είναι δυσαρεστημένος με τη ζωή. Ο διάβολος του λέει ότι θα του χαρίσει μια υπερβατική στιγμή, όμως σε αντάλλαγμα, ο Φάουστ θα πρέπει να γίνει αιώνιος υπηρέτη του στην κόλαση. Μέσα από την παρέμβαση του διαβόλου, ο Φάουστ ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή κοπέλα την Gretchen, και ακολουθεί τραγωδία.

Θέτει πολλά και μεγάλα φιλοσοφικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης σε σχέση με την πνευματικότητα, της λογικής σε σχέση με το πάθος και της σωτηρίας σε σχέση με την καταδίκη, και “μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους”, είπε η Barbara Paulmayer. ” Ο Φάουστ δεν είναι τόσο εύκολο να κατανοηθεί όπως νεότερα κομμάτια της λογοτεχνίας, έτσι διεγείρει τους μαθητές να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο.” Επιπλέον, η πλοκή και τα θέματα του βιβλίου, έχουν επηρεάσει πολλά άλλα έργα.

Βοσνία-Σερβία

Na drini ćuprija (1945) του Ivo Andrić

Γνωστό στα Αγγλικά ως “The Bridge on the Drin” (Το Γεφύρι του Δρίνου), αυτό το μυθιστόρημα “διανύει” 300 χρόνια μέσα από μια μικρή πόλη κοντά στη Γέφυρα του Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς. Η ιστορία ξεκινά από τον 16ο αιώνα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν χτίστηκε η γέφυρα, έως και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ένα μέρος της καταστράφηκε.

Ο Andrić έλαβε το βραβείο Νόμπελ, και μέχρι στιγμής υπήρξε ο μόνος κάτοχος του βραβείου από τη Σερβία, την Κροατία και τη Βοσνία. “Είναι πραγματικά ένα διαχρονικό βιβλίο”, λέει ο Martin Kondža. “Τα θέματα και οι ιστορίες του ισχύουν για την ανθρωπότητα έως και σήμερα. Η γέφυρα λειτουργεί ως ένας άλαλος μάρτυρας σε αυτοκρατορίες που γεννιούνται και συνθλίβονται, σε ανθρώπινες ζωές που φτάνουν στο απόγειο αλλά και στο τέλμα τους, και σε χώρες που ιδρύθηκαν και καταστράφηκαν. “

Βραζιλία

Morte e vida Severina (1955) του João Cabral de Melo Neto

Γνωστό στα αγγλικά ως “Death and life of Severino”, αυτό το αντίστροφο έργο, μιλά για το επίπονο ταξίδι ενός ανθρώπου που φεύγει από τη ξηρασία και τη φτώχεια που έπληξαν τη βορειοανατολική περιοχή της Βραζιλίας, αναζητώντας μια καλύτερη κατάσταση και την πόλη.

“Το βιβλίο δείχνει τις διπλές συνθήκες που πάντα επικρατούσαν στη χώρα, και εξακολουθούν να υπάρχουν – κακή ζωή, ανισότητα, άγνοια, και σιωπηλούς ανθρώπους, σε αντίθεση με τον πληθυσμό της πόλης, και όλα τα πλεονεκτήματά του – και την απόσταση μεταξύ αυτών των δύο ομάδων”, ανέφερε η Andrea Rodrigues.

Βουλγαρία

Under the Yoke (1894) του Ivan Vazov

Αυτό το μυθιστόρημα εξετάζει ένα βουλγαρικό χωριό υπό την οθωμανική κατοχή και απεικονίζει μια αποτυχημένη εξέγερση το 1870, που λειτούργησε ως έναυσμα για τον μετέπειτα διαχωρισμό της χώρας. Το μεγάλο καστ των χαρακτήρων περιλαμβάνει χωρικούς και από τις δύο πλευρές  της εξέγερσης.

Ο Vazov, θεωρείται ο πατέρας της βουλγαρικής λογοτεχνίας, αλλά, προσθέτει η Kristine O’Malley ότι “η υποδούλωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο αγώνας για την ανεξαρτησία έχουν διαμορφώσει την εθνική ταυτότητα των Βουλγάρων” καθιστώντας το βιβλίο αυτό ένα μόνιμο δημοφιλές ανάγνωσμα.

Καναδάς

The Wars (1977) του Timothy Findley

Ο Robert Ross, ένας 19χρονος καναδός, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θάνατο της αδελφής του, με τη στρατολόγηση του για να πολεμήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βασανιζόμενος από τους δικούς του δαίμονες, ταξιδεύει στη Γαλλία, όπου παλεύει στα χαρακώματα και βλέπει το χειρότερο πρόσωπο του πολέμου – και της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό καναδικό μυθιστόρημα. “Είναι τόσο βάναυσα ειλικρινές στην απεικόνιση του πολέμου, της θλίψης, και έρχεται σε συμφωνία με έναν αδιάφορο κόσμο με ένα δικό του τρόπο”,  ανέφερε η Karen Goepen-Wee.

Χιλή

Sub Terra (1904) του Baldomero Lillo

Αυτή η συλλογή διηγημάτων αφορά την κοπιαστική, εξαθλιωμένη και επικίνδυνη ύπαρξη των ανθρακωρύχων στη νότια Χιλή στα τέλη του 19ου αιώνα.

“Το Sub Terra αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Χιλής”, λέει η Natalia Salamanca Moreno. “Αυτές οι ιστορίες δείχνουν στους μαθητές έναν τρόπο ζωής που είναι εντελώς διαφορετικός από τον δικό τους σήμερα, οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν να εκτιμήσουν αυτά που έχουν τώρα. Οι ιστορίες υπογραμμίζουν επίσης σημαντικές, διαχρονικές οικογενειακές αξίες, όπως να είσαι ευγνώμων για τους γονείς και τις προσπάθειές τους. “

Κίνα

Ανάλεκτα του Κομφούκιου

Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή από τις διδασκαλίες του αρχαίου φιλοσόφου Κομφούκιου, που πιστεύεται ότι έχουν γραφτεί κάποια στιγμή μεταξύ του 475 π.Χ. και 221 π.Χ.

“Οι εκπαιδευτικοί θέλουν οι μαθητές να μάθουν τα χρηστά ήθη από τα Ανάλεκτα, όπως να δείχνουν σεβασμό προς τους γονείς τους, να μαθαίνουν τις αξίες από τους άλλους χωρίς να δίνουν σημασία στο status τους, και να κάνουν χρήση της κριτικής σκέψης”, ανέφερε η Aylee Lu. Το βιβλίο αυτό παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του κινεζικού πολιτισμού.

Κολομβία

Cien años de Soledad (1967) του Gabriel García Márquez

Αυτό το πρωτοποριακό φανταστικό έργο με το μαγικό ρεαλισμό – γνωστό στους αναγνώστες της αγγλικής γλώσσας ως 100 Years of Solitude (100 Χρόνια Μοναξιάς) – ιχνηλατεί την άνοδο και την πτώση μιας φανταστικής κολομβιανής πόλης μέσα από πέντε γενιές της οικογένειας Buendía, ξεκινώντας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο Gabriel García Márquez θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ισπανικής γλώσσας, και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982. Αυτό το μυθιστόρημα απεικονίζει τη βία που μαστίζει την Κολομβία για δεκαετίες, και “δείχνει πόση διαφθορά και πόνο έχουν υπομείνει οι Κολομβιανοί “ είπε η Daniela Ramirez Barreto. “Ωστόσο, υπάρχει κάτι σε εμάς που μας κάνει να αρνηθούμε να τα παρατήσουμε.”

Κύπρος

Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αυτή η νουβέλα είναι για μια ηλικιωμένη γυναίκα την Χαδούλα, που ζει στο νησί της Σκιάθου. Η γυναίκα δολοφονεί φτωχά μικρά κορίτσια ως ένα είδος θανάτου ελέους, δεδομένου ότι βλέπει τις μελλοντικές προοπτικές τους να είναι περιορισμένες και ζοφερές.

“Τo έργο του Παπαδιαμάντη ρίχνει φως στο ρόλο των γυναικών και στους ρόλους των δύο φύλων μέσα στο γάμο, αυτά έχουν μεγάλη σημασία στην Κύπρο και την Ελλάδα”, ανέφερε η Ευανθία Πογιατζή. “΄Θέτει το ερώτημα στους μαθητές να αποφασίσουν κατά πόσο η συμπεριφορά της γυναίκας είναι ηθική ή ανήθικη.”

Αίγυπτος

The Days (1935) του Taha Hussein

Το βιβλίο είναι η αυτοβιογραφία του διανοούμενου και συγγραφέα Χουσεΐν, ο οποίος έζησε από το 1889 έως το 1973. Έμεινε τυφλός στην ηλικία των 3 ετών, αλλά έγινε Υπουργός Παιδείας στη χώρα του και αποτελεί ένα από τα πιο σημαίνοντα πρόσωπα στην αιγυπτιακή λογοτεχνία.

Το βιβλίο διδάσκει στους μαθητές “τη σημασία της συλλογής γνώσεων, την ανάγκη για επανάσταση ενάντια στις παραδόσεις και τις αρνητικές συνέπειες της άγνοιας για τα άτομα μέσα σε μια κοινωνία”, είπε ο Mahmoud Attalla.

Φινλανδία

Seitsemän veljestä (1870) του Aleksis Kivi

Γνωστό στα αγγλικά ως Seven Brothers, αυτό το βιβλίο αφορά μια αντιδραστική οικογένεια επτά αδελφών και των αγώνων τους στην αγροτική Φινλανδία, που τελικά μεγαλώνουν και ωριμάζουν ως αξιοπρεπή μέλη της κοινωνίας.

Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο πραγματικά φινλανδικό μυθιστόρημα από έναν Φινλανδό συγγραφέα στη φινλανδική γλώσσα που αφορά συνηθισμένους ανθρώπους. “Θεωρείται το εθνικό μυθιστόρημα της Φινλανδίας”, λέει ο Jaani Länsiö. “Αφορά το φινλανδικό πείσμα.”

Γερμανία

Tagebuch der Anne Frank (1947)

Γνωστό στα αγγλικά ως “The Diary of Anne Frank” ( Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ), το ημερολόγιο αυτό γράφτηκε από το εβραϊκό κορίτσι, κατά τη διάρκεια που ζούσε κρυμμένη με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ,  υπό ναζιστική κατοχή.

“Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τι φρίκη που εξαπέλυσαν οι στενά-σκεπτόμενοι άνθρωποι”, είπε η Charlotte Böhm.

Γκάνα-Νιγηρία

Things Fall Apart (1958) του Chinua Achebe

Στη Νιγηρία του 1900, αυτό το μυθιστόρημα ακολουθεί τον Okonkwo, έναν ηγέτη της φυλής Ίγκμπο και πρωταθλητή της πάλης, στο ταξίδι του για την εξουσία και τη δόξα, και την μετέπειτα πτώση του όταν παλεύει ενάντια στους λευκούς αποικιοκράτες.

“Σε ένα πρώτο επίπεδο, το έργο επευφημεί την Αφρικανική παραδοσιαρχία αλλά και πώς αυτά τα ιδεώδη απομακρύνθηκαν με την έλευση των ιεραποστόλων”, ανέφερε ο Ama Υ Adi-Dako. “Στην καρδιά του, όμως, είναι μια κριτική ματιά στην έννοια και τα μειονεκτήματα της Αφρικανικής και φυλετικής αρρενωπότητας».

Ινδονησία

Laskar Pelangi (2005) της Andrea Hirata

Γνωστό στα αγγλικά ως “Rainbow Troops”, το μυθιστόρημα αυτό βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία δέκα μαθητών από ένα απομακρυσμένο χωριό στην Ινδονησία οι οποίοι με τη βοήθεια ενός ζεύγους εκπαιδευτικών, εμπνέονται και μαθαίνουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και την κοινότητά τους.

Διδάσκει “τη θυσία, την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά, το πάθος, την αδελφοσύνη, τη φιλία, την αισιοδοξία και την επιμονή μπροστά στις προκλήσεις”, είπε η Mahrukh Bashir.

Ινδία

Autobiography: The Story of My Experiments With Truth (1927-1929) του Mohandas K. Gandhi

Τα απομνημονεύματα του ινδού ηγέτη καλύπτουν τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50.

“Αυτό το βιβλίο υποστηρίζει την ουσία του να ζεις μια ζωή με αξιοπρέπεια, η οποία είναι δυνατή μόνο μέσω της αλήθειας και της μη βίας”, είπε ο Bismi Sain.

Ιράν

Ποιήματα από δημιουργούς όπως Hafiz, Sa’Addi, Ferdowsi, Rumi και Khayyam

Ποιήματα για την αγάπη, την ομορφιά, τη χαρά και άλλα θέματα.

“Στο Ιράν, το μυθιστόρημα είναι μια σχετικά νεότερη μορφή της λογοτεχνίας», είπε η Ne Da. “Όμως μεταξύ της κλασικής μας λογοτεχνίας βρίσκονται πολλοί ποιητές και ποίηση. Κάθε ποίημα μιλά για μια διαφορετική αξία “.

Ιρλανδία

Ice Man: the Adventures of an Irish Antarctic Hero (2010) του Michael Smith

Πρόκειται για τη βιογραφία του Tom Crean, ενός αγοριού από την Ιρλανδία που το έσκασε από το σπίτι του στην ηλικία των 15 ετών, για να συμμετάσχει στο ταξίδι του καπετάνιου Robert Falcon Scott για την Ανταρκτική. Αποτέλεσε επίσης μέλος της αποστολής του Έρνεστ Σάκλετον.

“Το έργο δείχνει ότι οι Ιρλανδοί είναι φιλόδοξοι εξερευνητές που μπορούν να θριαμβεύσουν παρά τις αντιξοότητες και ότι με σκληρή δουλειά, προσοχή και αφοσίωση, όλα είναι δυνατά”, είπε ο Naoimh Morton.

Ιταλία

I Promessi Sposi (1827) του Alessandro Manzoni

Γνωστό στα Αγγλικά ως “The Betrothed”, αυτό το μυθιστόρημα λαμβάνει χώρα στη βόρεια Ιταλία κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Η Ιταλία δεν ήταν ακόμη ένα έθνος, και αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τις ζωές των κατοίκων που ζουν κάτω από το καταπιεστικό ισπανικό κράτος, καθώς και τον αντίκτυπο από μια θανάσιμη πανούκλα που σκότωσε πολλούς ανθρώπους.

“Το I Promessi Sposi αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες της ιταλικής λογοτεχνίας”, είπε η Sofia Ramundo. “Eξακολουθεί να είναι επίκαιρο και σήμερα, επειδή βοήθησε στο να τεθούν οι βάσεις για αυτό που είναι η ιταλική γλώσσα.”

Πακιστάν

The Reluctant Fundamentalist (2007) του Mohsin Hamid

Ένα διεθνές μπεστ-σέλερ, το μυθιστόρημα αυτό ακολουθεί την ιστορία ενός άνδρα από το Πακιστάν, καθώς αυτός βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν και μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

“Αυτά τα βιβλία αγγίζουν τα ιδιαίτερα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι Πακιστανοί που αγωνίζονται με τα θεμελιώδη ιδανικά και προσπαθούν να βρουν τη δική τους ταυτότητα”, είπε ο Vajiha Atiq.

Φιλιππίνες

Noli Me Tangere (1887) του Jose Rizal

Ο Rizal τελικώς αποτέλεσε μία ηρωϊκή φιγούρα της επανάστασης στις Φιλιππίνες, και το μυθιστόρημά του – ο αγγλόφωνος τίτλος είναι “Touch Me Not”- παρουσιάζει τη ζωή στην κοινωνία των Φιλιππίνων κάτω από τη σκληρή, καταπιεστικη, και αυθαίρετη ισπανική Καθολική κατοχή.

Συνδυάζοντας μια δραματική ιστορία με ένα ακτιβιστικό μήνυμα, αυτό το μυθιστόρημα έχει συγκριθεί με το “Uncle Tom’s Cabin” της Harriet Beecher Stowe. Διδάσκεται για να βοηθήσει τους μαθητές “να εκτιμήσουν τις προσπάθειες των προγόνων μας στη διαμόρφωση της ανεξαρτησίας μας”, ανέφερε ο John Eric Uy.

Ρωσία

Πόλεμος και Ειρήνη (1869) του Leo Tolstoy

Ακολουθώντας τις ζωές και τις αγάπες πέντε οικογενειών, αυτό το επικό μυθιστόρημα αρχίζει το 1805 και συνεχίζει μέχρι και το 1812, όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία.

Το Πόλεμος και Ειρήνη μιλά για κάθε πτυχή της ζωής μας: πώς να είσαι πολύτιμος στην κοινωνία, πώς να είσαι επιεικής, και πώς να σέβεσαι“, είπε η Valentina Ishmanova. “Πιστεύω ότι ο καθένας μας περνά μέσα από τις ίδιες καταστάσεις όπως οι χαρακτήρες του Τολστόι,  Natasha, Pierre, και ο πρίγκιπας Andrei”.

ΗΠΑ

To Kill A Mockingbird (1960) της Harper Lee

Ένα κλασικό μυθιστόρημα για τον αμερικανικό Νότο τη δεκαετία του 1930, που δείχνει πώς ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η αδικία έχουν διαμορφώσει την ιστορία των ΗΠΑ (και εξακολουθούν να προξενούν πόνο έως σήμερα).

“Βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με το ρατσισμό και τη συστηματική προκατάληψη, ιδίως στο ποινικό σύστημα των ΗΠΑ”, ανέφερε ο Shaun McGovern.

Βιετνάμ

Truyện Kiều (1820) του Nguyễn Du

Πρόκειται για ένα επικό αφηγηματικό ποίημα για μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Truyen Kieu και που οδηγείται στο να θυσιάσει τον εαυτό της για να σώσει την οικογένειά της.

Γνωστό στα Αγγλικά ως “The Tale of Kieu”, το ποίημα δείχνει “την ανθρωπιά και την ομορφιά της χώρας μου”, λέει η Joy Truong, η οποία προσθέτει ότι της αρέσουν τα θετικά του στοιχεία, μια έντονη αντίθεση με τις περισσότερες ιστορίες και ποιήματα που “επικεντρώνονται στις δυσκολίες του Βιετνάμ”.

 

Πηγή: ideas.ted.com

Απόδοση: Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η βάση δεδομένων JStor προσφέρει Ανοικτό Ακαδημαϊκό Περιεχόμενο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!