10 ευχές για τη νέα χρονιά εμπνευσμένες από ανθρώπους που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο

Τραγωδίες κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και ο πόλεμος και οι διώξεις οδήγησαν σε ένα αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον έτος: Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Και η πρόοδος φαίνεται οδυνηρά αργή.

Περισσότερες από 800 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, και σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν. Εκατομμύρια κορίτσια βρίσκονται παγιδευμένα σε έναν κύκλο ακραίας φτώχειας, παιδικών γάμων και εγκυμοσύνης κατά την εφηβεία – δεινά που διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά.

Η παραίτηση και η απογοήτευση είναι εύκολη, όμως η αλλαγή είναι δυνατή.

Το UNFPA (Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό) έχει δει χιλιάδες παραδείγματα έξυπνων, θαρραλέων, αποτελεσματικών και θετικών αλλαγών,  από κορίτσια που σώζουν συνομήλικες τους από τον παιδικό γάμο, μέχρι νέους που ονειρεύονται ​​με σθένος νέες λύσεις σε πανάρχαια προβλήματα.

Διαβάστε παρακάτω 10 ευχές για το νέο έτος, εμπνευσμένες από πραγματικούς ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά για να αλλάξουν τον κόσμο.

1. Ξεκινώντας από το σπίτι

Η Saba και η μητέρα της μιλούν ανοιχτά κατά του παιδικού γάμου. Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του UNFPA Jordan / Sima Diab.

Τα προβλήματα του κόσμου φαίνοται τόσο κολοσσιαία, που μπορεί να φανεί δύσκολη η απόφαση από που να ξεκινήσει κανείς . Όμως μερικές φορές, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κανείς είναι η δική του κοινότητα. Η Izdihar και η 15χρονη κόρη της Saba, έκαναν ακριβώς αυτό. Οι παιδικοί γάμοι έχουν αυξηθεί δραματικά μεταξύ των Σύριων προσφύγων στην Ιορδανία, καθώς οι οικογένειες αγωνίζονται με τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Οι δυο γυναίκες που ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό Zaatari, άρχισαν να παρεμβαίνουν, πείθοντας τα κορίτσια να απορρίπτουν τους παιδικούς γάμους και προτρέποντας τους γονείς να στέλνουν τις κόρες τους στο σχολείο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Μητέρα και κόρη πρόσφυγες αγωνίζονται κατά του υψηλού ποσοστού παιδικών γάμων».

2. Συνεργασία

Ο Dr. José Luis Palma Vélez πάνω στο «Health Canoe.» Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του UNFPA/Jose Antonio Guayasamin.

Τεράστιες προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν με την συνεργασία. Αυτό απέδειξαν χωρικοί στις απομακρυσμένες κοινότητες τους στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Οι έγκυες γυναίκες στην περιοχή αγωνίζονται καιρό για την πρόσβαση τους στη φροντίδα υγείας. Έτσι, τα μέλη της κοινότητας ενώθηκαν για να αγοράσουν ένα παλιό σκάφος, το οποίο εκ των υστέρων μετέτρεψαν σε πλωτό ασθενοφόρο. Το σκάφος, που ονομάζεται «Health Canoe» χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των γυναικών στο πλησιέστερο ιατρείο.

3. Πίστεψε στον εαυτό σου

Ξεκινώντας με ένα πακέτο σνακ, η Sibongile Majaura δημιούργησε μια ανθηρή επιχείρηση. Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του UNFPA Zimbabwe/Nikita Little.

Πιστέψτε στην ικανότητα σου να αλλάξεις τον κόσμο. Ακόμη και μια μικρή πράξη μπορεί να έχει ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας, κάνοντας μια τεράστια διαφορά. Στα 11 της χρόνια, η Sibongile Majaura απομακρυνόταν τακτικά από το σχολείο για τη μη καταβολή των τελών. Όμως με τη βοήθεια ενός συλλόγου κοριτσιών, άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Ξεκίνησε όταν η μέντορας της, έδωσε στη Sibongile ένα πακέτο με σνακ καλαμποκιού. Η Sibongile αντάλλαξε τα σνακ για αραβόσιτο, τον οποίο πούλησε για 15 δολάρια. Τα χρήματα τα χρησιμοποίησε για να αγοράσει δύο κοτόπουλα. Η κότα απέκτησε νεοσσούς, τους οποίους η Sibongile πούλησε για 5 δολάρια το κάθε ένα.  Μέσα σε ένα μήνα, είχε κερδίσει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρα της και να αγοράσει στολή και χαρτικά είδη. Σήμερα, κερδίζει αρκετά χρήματα ώστε να πληρώνει τα δίδακτρα τα δικά της και του αδελφού της  αλλά και να αγοράζει βασικά είδη για την οικογένειά της.

4. Γίνε πρωτοπόρος

Προγραμματιστές από τη Ναμίμπια πέρασαν μία ημέρα δημιουργώντας οκτώ καινοτομίες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία της UNFPA Namibia/Emma Mbekele

Σε ένα hackathon στη Ναμίμπια, μια ομάδα νεαρών προγραμματιστών πέρασε 24 ώρες οραματιζόμενη – και κατασκευάζοντας – τρόπους που βασίζονται στην τεχνολογία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Μέσα σε μόλις μία ημέρα, είχαν εφεύρει οκτώ έργα υψηλής τεχνολογίας για να βοηθούν τις γυναίκες να καταγγέλλουν τη βία, να καταθέτουν τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία στις αρχές, και να συντονίζουν τις εργασίες ενός οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας.

5. Άκουσε περισσότερο

Ένα ζευγάρι παρουσιάζει νέο εξοπλισμό που βοηθά σε περίπτωση όρθιου τοκετού. Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του Panorama / Carlos Gomez

Τα προβλήματα – και οι λύσεις – προκύπτουν όταν αφιερώνουμε χρόνο στο να ακούμε. Μέχρι πρόσφατα, όταν οι αυτόχθονες γυναίκες στην περουβιανή πόλη της Vilcashuamán πήγαιναν στην κλινική για να γεννήσουν, αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις παραδόσεις τους όσον αφορά τον τοκετό. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες ανέφεραν ότι το σύστημα υγείας ήταν αφιλόξενο και ότι η αντιμετώπιση τους ήταν αναξιοπρεπής. «Όταν μια γυναίκα ήταν έτοιμη για τοκετό, της έλεγαν να βγάλει τα ρούχα της, όμως για μια αυτόχθονη ή γυναίκα της επαρχίας, δεν είναι εύκολο να γδυθεί μπροστά σε αγνώστους«, δήλωσε η Clelia Rivera, ηγέτιδα μιας ένωσης αυτοχθόνων γυναικών. Ο σύλλογος συνεργάστηκε με το UNFPA να πείσει τους αξιωματούχους υγείας να κάνουν αλλαγές ώστε να μπορούν να συμπεριλάβουν τις αυτόχθονες παραδόσεις. Σήμερα, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν φροντίδα στη μητρική τους γλώσσα, μπορούν να πιούν ματέ (καφεινούχο ρόφημα) κατά τη διάρκεια του τοκετού, και μπορούν ακόμη και να γεννήσουν σε όρθια θέση, η οποία είναι «πιο γρήγορη, πιο ασφαλής, λιγότερο επώδυνη και πιο ανθρώπινη,» είπε η Δρ Marlene Saira, μια τοπική μαία.

6. Άντλησε έμπνευση από τη δική σου ζωή

Η Dr. Nawzat βοηθά επιζώσες κακοποίησης και βίας, υποκινούμενη από τη δική της εμπειρία ως εκτοπισμένη. Φωτογραφία με βάση φωτογραφία της UNFPA Ιράκ / Turchenkova

Το 2014, όταν το ISIS  πλησίασε και πολιόρκησε την ιρακινή πόλη του Sinjar, η 38χρονη γυναικολόγος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της. Η δική της εμπειρία ήταν οδυνηρή, αλλά γρήγορα έμαθε ότι πολλές γυναίκες και κορίτσια υπέφεραν πολύ χειρότερα. Σωματική κακοποίηση, σεξουαλική βία ακόμη και δουλεία έχουν αναφερθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των μελών της μειονότητας Γεζιτών. Η Dr. Nawzat αφοσιώθηκε στην παροχή βοήθειας σε αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια, παρακινούμενη «όχι μόνο γιατί είναι το καθήκον μου ως γιατρός, αλλά επίσης επειδή διαπίστωσα τι περνούν οι επιζώσες όταν εκτοπίστηκα από την πόλη μου.» Σήμερα, εργάζεται σε ένα κέντρο στη Dohuk, στο Ιράκ, που ειδικεύεται στη φροντίδα επιζησασών όλων των μορφών της έμφυλης βίας.

7. Να είσαι καλός φίλος

Γυναίκες εργάζονται μαζί σε ένα οικοδομικό έργο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του UNFPA .

Σε ένα καταυλισμό προσφύγων στην κατεστραμένη από τον πόλεμο  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Mathilde αγωνιζόταν να υποστηρίξει τον εαυτό της μόνη, χωρίς σύντροφο και γονείς– όταν έμαθε πως ήταν έγκυος. «Ο πατέρας του παιδιού είναι νεκρός» είπε στο UNFPA. “Είμαι ορφανή και δεν έχω τα μέσα να υποστηρίξω την εγκυμοσύνη μου». Όμως βρήκε βοήθεια μέσω ενός μοναδικού προγράμματος που ονομάζεται Ita Ouali, που σημαίνει «Ο καλύτερος μου φίλος». Μια σύμβουλος από το πρόγραμμα έγινε φίλη της, και στη συνέχεια τη βοήθησε να λάβει μητρική υγειονομική περίθαλψη, όπως ακόμη και να βρεί μια δουλειά. «Σήμερα, πωλώ ντόνατς, και είναι αρκετό για να φροντίζω το μωρό μου,» είπε η Mathilde.

8. Βρες υποστήριξη σε απροσδόκητα μέρη

Ο αστρολόγος και ιερέας Dev Dutta Bhatta αγωνίζεται κατά των παιδικών γάμων. Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του UNFPA Nepal/Santosh Chhetri.

Ο καθένας μπορεί να είναι ένας σύμμαχος. Στο Άπω δυτικό Νεπάλ, οι αστρολόγοι, οι σαμάνοι, οι θρησκευτικοί θεραπευτές και οι ινδουιστές ιερείς έχουν ταχθεί κατά του παιδικού γάμου. «Βοηθάμε τους ανθρώπους όχι μόνο να απαλλαγούν από τα κακά πνεύματα και την ασθένεια, αλλά επίσης να καταπολεμούν τα κοινωνικά δεινά όπως είναι ο παιδικός γάμος» είπε ο Shyam Bahadur Bhandari, ένας σαμάνος. Ο αστρολόγος και ιερέας Dev Dutta Bhatta χρησιμοποιεί το cheena ενός κοριτσιού – τον αστρολογικό της χάρτη – για να διακρίνει την ηλικία της, και στη συνέχεια καλεί τους γονείς της να περιμένουν έως ότου το κορίτσι φτάσει 20 ετών για να οργανώσουν έναν γάμο. «Η ημερομηνία γέννησης που αναφέρεται στο cheena είναι πάντα αληθής και μας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο των παιδικών γάμων που μπορεί να γίνουν – και την ανάγκη να προληφθούν πριν συμβούν».

9. Μην ενδώσεις στο φόβο

Μια μαία ξεγεννά ένα μωρό σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Τζούμπα. Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του UNFPA South Sudan/Arlene Calaguian Alano

Η μαία Aber Evaline βρέθηκε στο καθήκον της στο εκπαιδευτικό νοσοκομείο Juba, στο Νότιο Σουδάν, ώρες πριν ξεσπάσει μάχη στην πόλη. Εκείνη και οι συνεργάτες της βρέθηκαν κλειδωμένοι, χωρίς κανένα προσωπικό να τους βοηθήσει.  «Φοβήθηκα για τη ζωή μου», είπε η κα Aber. Όμως ήταν απτόητη. Μαζί με δύο φοιτητές μαιευτικής, έναν αναισθησιολόγο και τον ιατρό-σύμβουλο, εργάστηκαν για πέντε συνεχόμενες ημέρες – ημέρα και νύχτα – καθώς οι σφαίρες και τα πυρά όλμων έπεφταν βροχή έξω στους δρόμους. Μαζί, εκείνη και η ομάδα της πραγματοποίησαν 60 κανονικούς τοκετούς και επτά καισαρικές, γλυτώνοντας πολλές ζωές κατά τη διαδικασία.

10. Αρνήσου την απελπισία

Η Fatuma Ahmed υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων της και σε παιδικό γάμο, όμως αυτές οι δοκιμασίες της έδωσαν κίνητρο να καταπολεμήσει αυτές τις επιβλαβείς πρακτικές. Φωτογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του UNFPA/Abraham Gelaw

Η Fatuma είχε κάθε λόγο να απελπιστεί και να παραιτηθεί: Υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων (FGM) όταν ήταν βρέφος, και παντρεύτηκε μόλις στην ηλικία των 13 ετών. Οι ουλές από τον ακρωτηριασμό έκαναν τον τοκετό τόσο βασανιστικό, που ακόμα θυμάται τον πόνο. Είχε επίσης επικίνδυνες επιπλοκές μετά τον τοκετό, και στη συνέχεια ο σύζυγός της την εγκατέλειψε. Όμως η Fatuma δεν επέτρεψε αυτές τις δοκιμασίες να την πτοήσουν. Επέστρεψε στο σχολείο και μεγάλωσε την κόρη της ως ανύπαντρη μητέρα και έγινε μέλος ενός «club παντρεμένων κορτσιών» όπου αυτή και άλλες πρώην παιδιά-νύφες μιλούν και τάσσονται κατά του FGM και του παιδικού γάμου.

Πηγή: unfpa.org

Μετάφραση/Απόδοση: Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξoυαλικής Βίας κατά τη διάρκεια των Ενόπλων Συγκρούσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!