Τα έμφυλα στερεότυπα επηρεάζουν τις προσδοκίες για την διανοητική ευφυία

Οι συμπεριφορές απέναντι στην ευφυΐα

Η κατανομή των γυναικών και των ανδρών στα ακαδημαϊκά πεδία φαίνεται να επηρεάζεται από τις αντιλήψεις για την διανοητική ευφυΐα . Ο Bian και άλλοι, μελέτησαν μικρά παιδιά ώστε να εκτιμήσουν πότε προκύπτουν αυτές οι διαφορικές αντιλήψεις. Στην ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά φαινόταν ότι δεν διαφοροποιούνταν μεταξύ αγοριών και κοριτσιών όσον αφορά τις προσδοκίες του «πραγματικά πολύ έξυπνος/έξυπνη» (really, really smart) — που αποτελεί την παιδική εκδοχή για την ευφυΐα. Όμως από την ηλικία των 6 ετών, τα κορίτσια ήταν πρόθυμα να τοποθετήσουν περισσότερα αγόρια στην κατηγορία «πραγματικά, πολύ έξυπνος» και να στραφούν από μόνα τους μακριά από τα παιχνίδια που προορίζονταν για τους «πραγματικά, πολύ έξυπνους.»

Περίληψη έρευνας

Τα κοινά στερεότυπα συσχετίζουν την υψηλού επιπέδου διανοητική ικανότητα (ευφυΐα, μεγαλοφυΐα, κ.λπ.) περισσότερο με τους άνδρες παρά με τις γυναίκες. Αυτά τα στερεότυπα αποθαρρύνουν την επιδίωξη των γυναικών για σταδιοδρομίες κύρους. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα πεδία των οποίων τα μέλη εκτιμούν βαθύτατα την ευφυΐα (όπως τη φυσική και τη φιλοσοφία). Σε αυτή την έρευνα, καταδεικνύεται ότι αυτά τα στερεότυπα επιβάλλονται και επηρεάζουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών από την ηλικία των 6 ετών.  Συγκεκριμένα, τα κορίτσια ηλικίας 6 ετών είναι λιγότερο πιθανό, από ότι τα αγόρια, να πιστεύουν ότι τα μέλη του φύλου τους είναι «πραγματικά, πολύ έξυπνα.» Επίσης, στην ηλικία των 6 ετών, τα κορίτσια αρχίζουν να αποφεύγουν τις δραστηριότητες που αναφέρονται πως είναι για τα παιδιά που είναι «πραγματικά, πολύ έξυπνα.»

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι έμφυλες αντιλήψεις για την ευφυΐα αποκτώνται νωρίς και έχουν άμεση επίδραση στα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Fig. 1 Results of studies one and two. Boys’ (blue) and girls’ (red) stereotype scores in study one (A and B) and study two (C and D), by age group (5- versus 6- versus 7-year-olds). Error bars represent ± 1 SE.

Fig. 2 Results of studies three and four. Boys’ (blue) and girls’ (red) interest (average of standardized responses to four questions) in novel games in study three (A) and study four (B). The main independent variable for each study (task in study three, age in study four) is shown in bold. Error bars represent ± 1 SE.

Πηγή: science.sciencemag.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Αρρενωπότητα της φροντίδας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!