Ένα ισχυρό animation για έναν κόσμο χωρίς δίκαιες δίκες

«Χωρίς δίκαιη δίκη, είναι εύκολο να βρεθείτε να «σέρνεστε» μέσα σε ένα σύστημα που είναι μπερδεμένο, εκφοβιστικό, και απομονωμένο» … «Χωρίς δίκαιη δίκη, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στο κράτος δικαίου καταρρέει» …

Η Fair Trials, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιούργησε ένα βίντεο το οποίο δείχνει πως θα ήταν να ζούμε σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν δίκαιες δίκες.

Σε συνάρτηση με το βίντεο, η οργάνωση δημιούργησε και την ιστοσελίδα http://www.withoutfairtrials.org/ , η οποία εξηγεί γιατί οι δίκαιες δίκες είναι τόσο απαραίτητες, τι σημαίνουν και ποιές είναι οι επιπτώσεις εάν δεν υπάρχει σεβασμός σε αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα. Για παράδειγμα, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη περιλαμβάνει το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο, το δικαίωμα να θεωρείσαι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής αν κατηγορείσαι για ποινικό αδίκημα και το δικαίωμα να σου αναγνωστεί η κατηγορία εναντίον σου σε μια γλώσσα που να κατανοείς.

Το δικαίωμα της δίκαιης δίκης ισχύει κάθε φορά που υπάρχει καθορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων κάποιου ή οποιαδήποτε ποινική κατηγορία εναντίον του. Το animation εξετάζει τη σημασία του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη,  από το αστυνομικό τμήμα, έως την αίθουσα του δικαστηρίου και τη φυλακή.

Το animated βίντεο επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα δίκαιης δίκης στερείται από πολλούς ανθρώπους, επί καθημερινής βάσης. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει ότι στην Κίνα, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φυλακίζονται στερούνται την πρόσβαση σε δικηγόρους και στην Ισπανία αποτελεί κοινή διαδικασία να μην παραχωρούνται πληροφορίες στους ενόχους σχετικά με την υπόθεση εναντίον τους, μέχρι λίγο πριν αρχίσει η δίκη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι οι κατηγορούμενοι και εκείνοι που ασκούν πολιτικά δικαιώματα (ή συμμορφώνονται με υποχρεώσεις), προστατεύονται από τις θεμελιώδεις εγγυήσεις που παρέχει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Πηγή: rightsinfo.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας για τα Παιδιά - Παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!