Ένταξη προσφύγων και μεταναστών: Η συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες

Το συγκεκριμένο ενημερωτικό δελτίο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνει σχετικά με το πλαίσιο σε επίπεδο Ε.Ε. και την υποστήριξη της ένταξης μέσω του πολιτισμού. Παρέχει τόσο μία επισκόπηση της Ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής ή συναφών νομικών εγγράφων για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων με κύριο άξονα τον πολιτισμό, όσο και μία χαρτογράφηση (συναφών) δραστηριοτήτων και προγραμμάτων.

Το εγχειρίδιο καλλιτεχνικών εργαλείων για μετανάστες («Η Τέχνη της Προσαρμογής») [‘Art of adaptation‘] είναι ένα από τα παραδείγματα εργαλείων που συμπεριλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο. Δημοσιευθέν το 2012, υπογραμμίζει τον ρόλο της τέχνης στην διαδικασία προσαρμογής, αναλύει τον θετικό αντίκτυπο της τέχνης και των δημιουργικών δραστηριοτήτων στην ικανότητα προσαρμογής, και προωθεί την τέχνη ως θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του τραύματος με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των ανθρώπων.

Η διαβούλευση  της Επιτροπής που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2016 μαζί με οργανώσεις που εργάζονται σε τοπικό επίπεδο για τον ρόλο του πολιτισμού στην προώθηση της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα. Η έκθεση που ακολούθησε  υπογράμμισε την άμεση ανάγκη ενσωμάτωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες με την παράλληλη διατήρηση των πολιτισμικών τους ριζών και τονίζει την ανάγκη για μία ευρύτερη πολιτισμική στρατηγική για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού και ισότιμου διαλόγου μεταξύ νεοεισερχόμενων και πολιτισμών υποδοχής, ούτως ώστε και οι δύο πλευρές να μοιράζονται το καθήκον της ένταξης. 

Αρκετές πρωτοβουλίες χρηματοδότησης όπως το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες περιλαμβάνονται επίσης στο ενημερωτικό δελτίο. Το τελευταίο από αυτά τα προγράμματα, για παράδειγμα, έχει χρηματοδοτήσει το project  City Ghettos of Today για την αντιμετώπιση του στιγματισμού των μεταναστών. 

 

Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό δελτίο

Πηγή:  European Web Site on Integration, Integration of refugees and migrants: Participation in cultural activities

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ευρώπη: Τα κράτη μέλη σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!