Ανοιχτό σεμινάριο ΕΚΚΕ: «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρώτος Κύκλος – Εαρινό Εξάμηνο 2017

Kαταβολές, μεσοπόλεμος και μεταπολεμική Ελλάδα
Ο ρόλος του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών Αθηνών (1959-1967)

Ανάμεσα στους δύο πυλώνες, την Νομική Επιστήμη και την Ιστορία, που τις ορίζουν και τις πλαισιώνουν, δίπλα στα Οικονομικά αλλά και εμπεριέχοντάς τα, οι κοινωνικές επιστήμες βρήκαν έδαφος ν’ ανθήσουν στη διάρκεια του 20ού αιώνα και καθιερώθηκαν ως οι επιστήμες εκείνες που μελετούν το άτομο και την κοινωνία, τις κοινωνικές πραγματικότητες και τις ανθρώπινες ομάδες. Η Κοινωνιολογία και οι Πολιτικές επιστήμες, η Δημογραφία και η Γεωγραφία, οι επιστήμες της Εκπαίδευσης και η Κοινωνική Ψυχολογία, η Ανθρωπολογία, διαμορφώνουν ένα σύνολο επιστημονικών κλάδων που αναζητά να κατανοήσει και να ερμηνεύσει πτυχές του κοινωνικού βίου και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στη χώρα μας οι κοινωνικές επιστήμες θεραπεύονται σήμερα σε μια σειρά από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ομώνυμες σχολές αλλά και σε ερευνητικά κέντρα μεταξύ των οποίων το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Η ύπαρξή τους μάλιστα, όσο και αν υποβαθμίζεται στις μέρες μας, θεωρείται σταθερή και αυτονόητη. Ωστόσο, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για την ιστορία και την προϊστορία τους.

Άραγε ποιες διαδρομές ακολούθησαν οι κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα του 20ού αιώνα; Ποια ρεύματα της ευρωπαϊκής κυρίως σκέψης επηρέασαν τους ανθρώπους που τις υπηρέτησαν; Πότε και πώς θεσμοποιήθηκαν ως επιστημονικοί κλάδοι και καθιερώθηκαν ως αυτόνομα ερευνητικά πεδία και αντικείμενα;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουν να δώσουν για πρώτη φορά τρεις κύκλοι «ανοιχτών» σεμιναρίων που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών για την ιστορία των κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα προσδιορίζοντας και τον δικό του ρόλο στην κοινωνική έρευνα.

 

Διαβάστε Επίσης  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Ειδική Αγωγή - Μαθησιακές Δυσκολίες: Παρεμβάσεις στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά"

 

Ο πρώτος κύκλος, που θα διεξαχθεί το εαρινό εξάμηνο του 2017 εστιάζει στην περίοδο θεσμοποίησης των κοινωνικών επιστημών από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις παραμονές της δικτατορίας το 1967. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου κύκλου ιστορικοί, ανθρωπολόγοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και ανθρωπογεωγράφοι θα συζητήσουν μεταξύ τους για τις διεργασίες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και καθιέρωση των κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα. Η διαμόρφωση των γνωστικών αντικειμένων, οι επιρροές από το εξωτερικό, η θεσμοθέτηση των πρώτων εδρών στα πανεπιστήμια και στις ανώτατες σχολές συνιστούν ζητήματα που θα απασχολήσουν το σεμινάριο παράλληλα με τις πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες που συνέβαλαν εξίσου σε διαφορετικού τύπου ιεραρχήσεις των ερευνητικών προτεραιοτήτων την περίοδο αυτή που κλείνει μέσα της την κρίσιμη δεκαετία 1940-50 όπως και την μετεμφυλιοπολεμική δύσκολη αλλά και παραγωγική δεκαεπταετία 1950-67.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 η ίδρυση και λειτουργία ερευνητικών κέντρων, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών Αθηνών (ΚΚΕΑ), συνιστούν ενδείξεις της εκσυγχρονιστικής τροχιάς που προτίθεται να ακολουθήσει η Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ασφαλή βήματα για την ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό ερευνητικό τοπίο. Υπαγορευμένο από την UNESCO και υπό την αιγίδα της το ΚΚΕΑ στεγάζει τις αναζητήσεις Ελλήνων και ξένων κοινωνικών επιστημόνων θέτοντας τις βάσεις για την εδραίωση της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας, η οποία θα γνωρίσει μια πρώτη άνθηση, κυρίως από το 1964 μέχρι το 1967, πριν ανακοπεί πρόωρα από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας.

Οργανωτική Επιτροπή
Ιωάννα Παπαθανασίου, Μαρία Θανοπούλου, Ιωάννα Τσίγκανου, Ελισσάβετ Άλλισον, Δήμητρα Κονδύλη, Ολυμπία Σελέκου

Κάθε Τετάρτη από 1η Μαρτίου έως 31 Μαϊου 2017
Ώρες 18.00-21.00
Ώρα προσέλευσης 17:30 – 18:00
Πληροφορίες: 210-74 91 655

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!