Διαβάζουμε το “Ας Είμαστε Όλοι Φεμινιστές”

Ντούνης Ανδρέας

Και όταν, πριν από τόσα χρόνια, έψαξα τη λέξη στο λεξικό, έλεγε: Φεμινιστής: ………

Ξεκινώντας την «ανάγνωσή μας» σχεδόν αντίστροφα, αντιλαμβανόμαστε ότι ένας από τους κύριους στόχους της ομιλίας της Chimamanda Ngozi Adichie (στην οποία βασίζεται εν πολλοίς το βιβλίο) είναι να διαλύσει τους μύθους περί φεμινισμού.

Να αποτινάξει τρόπον τινά τα αρνητικά φορτία, τους προϊδεασμούς, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις που ενσωματώνονται στην έννοια, «βαρίδια» που απομακρύνουν τις κοινωνίες μας – σε ένα πρώτο επίπεδο – από την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Γιατί, όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είναι (αλλά και τι δεν είναι) φεμινισμός; Γιατί είναι σημαντική η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης; Γιατί οι φεμινίστριες και οι φεμινιστές πρέπει να «υπερασπίζονται» τον όρο;

Στο παράδειγμα της Νιγηριανής κοινωνίας πολλά είναι τα πεδία και τα περιστατικά στα οποία η συγγραφέας αναγνωρίζει και επισημαίνει πώς η έμφυλη κοινωνικοποίηση, οι έμφυλες προσδοκίες αλλά και τα έμφυλα στερεότυπα αναχαιτίζουν την κοινωνική πρόοδο και δυσκολεύουν τις ζωές των γυναικών / κοριτσιών αλλά παράλληλα και των αντρών / αγοριών.

Ασφαλώς, όμως, το παράδειγμα της κοινωνίας της χώρας της δεν είναι το μοναδικό – η γενίκευση μπορεί, δυστυχώς, να γίνει πραγματικότητα, προβληματίζοντας μας βαθύτατα.

Για να κατευθυνθούμε προς κοινωνίες που προσεγγίζουν την ισότητα, θα πρέπει να αναθρέψουμε τις κόρες μας και τους γιούς μας αλλιώς, προτείνει η Adichie.

Θα πρέπει να αντιστρέψουμε το έμφυλο οικοδόμημα, θα προσθέταμε εμείς, της κοινωνικοποίησης που διαιωνίζει παρωχημένα έμφυλα στερεότυπα.

Αλλά πέραν αυτής της πρωταρχικής παρέμβασης, πολλοί τομείς «ασθμαίνουν» και διατηρούν τον έμφυλο χαρακτήρα τους: εκπαίδευση/ σχολεία – χώροι εργασίας / ακόμη και χώροι διασκέδασης/ ψυχαγωγίας.

Σε κάθε έναν τομέα θα πρέπει να «φωνάζουμε», να διαμαρτυρόμαστε και να «προκαλούμε» την «έμφυλη τάξη». Είναι μία πάλη αδιάκοπη, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τόσο των γυναικών όσο και των αντρών.

Αν θεωρούμε πώς ενδιαφερόμαστε και μαχόμαστε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να συμφωνήσουμε δίχως άλλο με τον τίτλο:

«Ας είμαστε όλοι φεμινιστές»

***

Ελένη Τομπέα

Ποτέ δεν πίστευα ότι μια εμπεριστατωμένη ανάλυση θα μπορούσε να γίνει μέσα σε τόσο λίγες σελίδες!

Το δοκίμιο της Chimamanda Ngozi Adichie που βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες, προσφέρει μια εις βάθος ανάλυση στο θέμα φύλο  και το κάνει με τρόπο απλό, σχεδόν καθημερινό, με τον τρόπο που θα έπρεπε όλοι μας να βάλουμε στις συζητήσεις μας το ζήτημα του φεμινισμού και των έμφυλων ανισοτήτων.

Διαβάζοντας το, διαπίστωσα πως τα έμφυλα στερεότυπα δεν έχουν πατρίδα, μιας και ότι αναφέρεται στο βιβλίο ως Αφρικανικό (Νιγηριανό) ισχύει και στην δική μας ελληνική κοινωνία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο – άλλωστε η συγγραφέας αναφέρει παραδείγματα και από την κοινωνία της Αμερικής. Οι ίδιες προσδοκίες προς τη γυναίκα, οι ίδιες απαιτήσεις, οι ίδιες διακρίσεις, ακόμη και η ίδια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το τι είναι φεμινισμός και ποιες οι φεμινίστριες.

Απόλαυσα, την ειλικρινέστατη στάση της συγγραφέως, τον τρόπο με τον οποίο θέτει το αιώνιο ζήτημα των φύλων χωρίς να «δημιουργεί εχθρούς», γι’αυτό και το κάλεσμα της «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές» θεωρώ πως σίγουρα θα βρει τους σωστούς στόχους.

Εάν είχα παιδί, σίγουρα θα χρησιμοποιούσα σημεία του βιβλίου για αυτή την αλλιώτικη ανάθρεψη που αναφέρει η Chimamanda Ngozi Adichie, επιλέγοντας κάθε φορά το χρησιμότερο ανάλογα με την ηλικία.

Χαίρομαι που οι εκδόσεις Μεταίχμιο συμπεριέλαβαν στις νέες τους εκδόσεις  το συγκεκριμένο δοκίμιο, που εγώ θέλω να το αναφέρω εναλλακτικά ως ένα βιωματικό εγχειρίδιο για όσους επιθυμούν να θέσουν το ζήτημα του φεμινισμού στη σωστή του βάση και ίσως και να γίνουν φερέλπιδες για μια μελλοντική παγκόσμια κοινωνία όπου η γυναίκα θα αντιμετωπίζεται κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ίση με τον άνδρα.

 

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ: στοιχεία και αριθμοί (γράφημα)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!