Οι φυλετικές και ταξικές διακρίσεις υφίστανται και στη φροντίδα ψυχικής υγείας

Οι μαύροι, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους κατάστασης, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη από τους λευκούς και τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα λαμβάνουν περίθαλψη χαμηλότερου επιπέδου σε σύγκριση με εκείνους με υψηλότερα εισοδήματα.

Για την περαιτέρω αξιολόγηση αυτών των διαφοροποιήσεων αναφορικά με την πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας, η Heather Kugelmass (διδακτορική φοιτήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον) υλοποίησε μελέτη ελέγχου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health and Social Behavior υπό τον τίτλο “Sorry, I’m Not Accepting New Patients’: An Audit Study of Access to Mental Health Care“.

Χρησιμοποιώντας ηθοποιούς για να ερμηνεύσουν “ρόλους” λευκών πελατών μεσαίας τάξης, μαύρων πελατών μεσαίας τάξης, και λευκούς και μαύρους πελάτες εργατικής τάξης, η ερευνητική ομάδα της Kugelmass κάλεσε τηλεφωνικώς 360 παρόχους φροντίδας ψυχικής υγείας στην πόλη της Νέας Υόρκης  με αιτήματα των ασθενών για νέα ραντεβού. Τα μηνύματα των πελατών περιέγραφαν τα ίδια συμπτώματα και την ίδια ασφαλιστική κατάσταση, και όλα ζητούσαν απογευματινές συναντήσεις σε εργάσιμες ημέρες.

Οι ηχογραφήσεις ποικίλλαν κατ ‘όνομα, λεξιλόγιο και διάλεκτο, ώστε να απεικονίζουν και τη φυλή και την τάξη.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις που απάντησαν στα μηνύματα ταξινομήθηκαν με βάση κατά πόσον ο πάροχος προσέφερε ραντεβού και αν το ραντεβού που προσφέρθηκε ήταν κατά τη διάρκεια της προτιμώμενης ώρας. Οι λευκοί της μεσαίας τάξης έλαβαν απάντηση για συνάντηση κατά 28% , σε σύγκριση με το [χαμηλότερο] ποσοστό των μαύρων της μεσαίας τάξης (17%). Όσοι κάλεσαν ως ασθενείς από την εργατική τάξη έλαβαν απαντήσεις για ραντεβού μόλις κατά 8% , ανεξάρτητα από τη μεταβλητή της φυλής.

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι διακρίσεις προς τους μαύρους πολίτες της εργατικής τάξης παρουσιάστηκαν ακόμα κι αν όλοι οι αιτούντες για θεραπεία είχαν τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα και επικοινωνούσαν με τους παρόχους του φορέα τους», δήλωσε η Kugelmass. «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μεροληψία και όχι οικονομικούς υπολογισμούς. Είναι πιθανό ότι αν η ασφαλιστική κάλυψη δεν είχε κρατηθεί ως σταθερά στην έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει φυλετικών στερεοτύπων και στερεοτύπων κοινωνικής τάξης θα καταδείκνυε επαυξημένες διακρίσεις ακόμη και πέρα από αυτές που παρατηρήθηκαν».

Η Kugelmass διαπίστωσε επίσης ότι η λευκή γυναίκα της μεσαίας τάξης ήταν ευνοημένη όσον αφορά το πολυπόθητο ραντεβού κατά τις απογευματινές ώρες εντός της εβδομάδας, καθώς έλαβε καταφατική απάντηση στο αίτημα της για συνάντηση από 16 θεραπευτές από τους συνολικά 80 (20%). Αντιθέτως, όταν ο μαύρος άντρας εργατικής τάξης έκανε το ίδιο αίτημα σε 80 θεραπευτές, μόνο ένας ψυχοθεραπευτής ήταν πρόθυμος ή ικανός να εκπληρώσει το αίτημα του.

«Οι ψυχοθεραπευτές δεν είναι απρόσβλητοι από τα στερεότυπα που επηρεάζουν τις αποφάσεις και άλλων επαγγελματιών,» είπε η Kugelmass. «Επιπρόσθετα, επειδή οι θεραπευτές ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους έχουν υψηλά επίπεδα επαγγελματικής αυτονομίας, και έχουν πολλά περιθώρια για λήψη αποφάσεων που είναι σύμφωνες με τις προκαταλήψεις τους.»

Μια επίπτωση αυτών των ευρημάτων είναι ότι εκείνοι που ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν μια αναρρωτική άδεια με αποδοχές ή να έχουν ευέλικτα ωράρια — ασθενείς της εργατικής τάξης — ήταν λιγότερο πιθανό να τους προσφερθεί ένα ραντεβού μετά τις ώρες εργασίας τους. Η ταξική μεροληψία μεταξύ των παρόχων προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο στην φροντίδα για τους ήδη υποεξυπηρετούμενους πληθυσμούς.

«Το γεγονός ότι η μελέτη αυτή αποκαλύπτει διακρίσεις στην ιδιωτική αγορά φροντίδας ψυχικής υγείας, συσχετίζεται με προηγούμενες μελέτες που έχουν αποκαλύψει διακρίσεις και σε άλλες αγορές, όπως τη στεγαστική και την αγορά εργασίας», ανέφερε η Kugelmass, η οποία σημείωσε ότι η έρευνα παρέχει μια εικόνα στις καθημερινές ιδιωτικές μορφές παροχής υπηρεσιών που μπορεί να διαιωνίζουν διακριτικά τη μειονεκτική θέση.

Η Kugelmass δήλωσε ότι η έρευνά της είναι μια απόδειξη για το εμπόδιο πρόσβασης στη φροντίδα ψυχικής υγείας που όμως δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω μιας επέκτασης της ασφαλιστικής κάλυψης.

«Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να μην επαρκεί για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στη θεραπεία,» είπε. «Στην πραγματικότητα, οι ψυχοθεραπευτές μπορεί ακούσια να παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για την προώθηση της ίσης πρόσβασης όταν διακρίνουν την πελατεία τους. Τα εμπόδια στην πρόσβαση στην περίθαλψη σε μακρο-επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντικά, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί η επιρροή των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των θεραπευτών και των μελλοντικών ασθενών.»

Πηγή: American Sociological Association. “Study finds evidence of racial, class discrimination among psychotherapists.” ScienceDaily. ScienceDaily, 1 June 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160601082301.htm>.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός: Τηλεφωνική Υποστήριξη εγκύων, νέων μητέρων και πατέρων από την ΑμΚΕ Φαιναρέτη

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!