Περισσότερες από 150 οργανώσεις καλούν τους Ευρωπαίους Ηγέτες να σταματήσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών/προσφύγων

Με αφορμή τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 και 10 Μαρτίου 2017, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με περισσότερες από 150 μη-κυβερνητικές οργανώσεις, απευθύνουν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κοινή έκκληση να σταματήσουν τις ξενοφοβικές πολιτικές για την μετανάστευση και να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων αντί να τους εκθέτουν σε κίνδυνο.  

 ————-

Αγαπητοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων,

Είμαστε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζονται, συλλογικά, από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη, δουλεύοντας με όσους είναι σε ευάλωτη κατάσταση για να απαλύνουμε τη φτώχεια, να παρέχουμε βασικά αγαθά και να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Με τον ξενοφοβικό λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την υπόλοιπη υφήλιο, αυτή είναι μια έκκληση στους ηγέτες για την στήριξη των δικαιωμάτων και των αξιών που αποτελούν τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 60 χρόνια. Μαζί πρέπει να εμποδίσουμε τη χειραγώγηση των βάσιμων ανησυχιών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, μια χειραγώγηση που θα οδηγήσει στον εκτροχιασμό του Ευρωπαϊκού πειράματος.

Σε ημερήσια βάση γινόμαστε μάρτυρες πολλών πράξεων αλληλεγγύης σε ανθρώπους που μεταναστεύουν για να γλιτώσουν από βάναυσες πολεμικές συρράξεις, διώξεις, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αστάθεια, και έσχατη ένδεια. Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, βλέπουμε ανθρώπους να καλωσορίζουν στις κοινότητές τους πρόσφυγες και μετανάστες, να τους ανοίγουν τα σπίτια τους και να προσφέρουν χρήματα, εφόδια και προσωπικό χρόνο. Μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να σας καλέσουν να στηρίξετε τις δεσμεύσεις που έχετε κάνει για την επανεγκατάσταση όσων αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα και να τους «Φέρετε Εδώ». Επίσης, ακούμε ανθρώπους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον, ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην άφιξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Είμαστε περήφανοι για τις δεσμεύσεις της Ευρώπης απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσβλέπουμε σε εσάς για να διαφυλάξετε και να προωθήσετε αυτές τις δεσμεύσεις στη χώρα σας αλλά και αλλού. Παρόλα αυτά, όταν υπήρξαν αυξημένες εισροές ευάλωτων πληθυσμών το καλοκαίρι του 2015, η Ευρώπη απέτυχε να φανεί ενωμένη και να ανταποκριθεί με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Μέχρι σήμερα, τα Ευρωπαϊκά έθνη δείχνουν απροθυμία να ανταποκριθούν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο, καταφεύγοντας σε λύσεις που κρατάνε τους ανθρώπους αυτούς κρυμμένους κάπου μακριά. 

Σας ακούμε να επαναλαμβάνετε τη δέσμευσή σας στα Ευρωπαϊκά ιδανικά – τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά περιμένουμε να τα δούμε να γίνονται και πράξεις. Πολλοί ηγέτες έχουν επιλέξει να αποτρέπουν τους ανθρώπους που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, με κίνδυνο να περιορίζουν την πρόσβαση σε προστασία για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο.

Έχετε την ευθύνη της ορθής διαχείρισης της μετανάστευσης με τρόπο τέτοιο που να αντιμετωπίζει τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών. Ο τρόπος αυτός πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα και να διέπεται από αξίες, όχι από λαϊκιστική ρητορική. Ισχύς δεν σημαίνει να διώχνουμε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ισχύς σημαίνει να χαράξουμε μια πορεία προόδου που να στηρίζει τις αξίες.

Επιπροσθέτως, αν η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θέλουν να παραμείνουν αξιόπιστοι διεθνείς παράγοντες, δεν μπορούν να απαιτούν από χώρες σαν την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο να φιλοξενήσουν εκατομμύρια προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή ωθούν πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στα σύνορα της Ε.Ε. ή να παγιδεύουν χιλιάδες από αυτούς σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, όπως πχ. στα ελληνικά νησιά, κατά μήκος του περάσματος των Δυτικών Βαλκανίων, ή σε μια εκτός ελέγχου εμπόλεμη ζώνη όπως είναι η Λιβύη. Οι αποφάσεις σας έχουν συνέπειες ζωής και θανάτου, και αν συνεχίσετε να χαμηλώνετε τις προσδοκίες, οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα σας μιμηθούν. 

Αντί να αντιμετωπίσει την άνοδο των ξενόφοβων λαϊκιστών, η απάντηση της Ευρώπης ήταν συχνά η απλή αντιγραφή των λύσεων που αυτοί προτείνουν. Μια προσέγγιση όμως που βασίζεται στην αποτροπή και τα κλειστά σύνορα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια αποτελεσματική μακροπρόθεσμη στρατηγική. Προσδοκούμε μια πολιτική βούληση που υπερασπίζεται την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια και που δίνει λύσεις στους φόβους των ανθρώπων, αντί να τους ενισχύει. Ελπίζουμε σε αειφόρες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές μετανάστευσης που εγγυώνται τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων, αντί να τους βάζουν σε κίνδυνο. Αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση ασφαλών και μόνιμων προσβάσεων στην Ευρώπη, όπως είναι η παροχή βίζας για ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους, η αύξηση των χώρων επανεγκατάστασης και η βελτίωση της πρόσβασης σε συστήματα οικογενειακής επανένωσης. Άλλες προκλήσεις παγκόσμιας κλίμακας, όπως οι πολεμικές συρράξεις και η αστάθεια, η φτώχεια, η ανισότητα και η κλιματική αλλαγή, πρέπει να παραμείνουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ευρώπης.

Εσείς και οι κυβερνήσεις σας θα πρέπει να αποτιμήσετε την επίδραση των πολιτικών σας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών, των αντρών και των παιδιών που βρίσκονται εν κινήσει, καθώς και την μακρόχρονη προσήλωση της Ευρώπης στην υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. 

Στο κατώφλι της 60ης επετείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας ζητούμε να επιδείξετε αλληλεγγύη, σεβασμό για την ανθρώπινη υπόσταση και την αξιοπρέπεια, και υπευθυνότητα. Ζητάμε από εσάς να γίνετε οι ηγέτες που πραγματικά θα εμπνεύσουν το μέλλον. Η δέσμευσή μας στις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να κλονιστεί. Μόνο μια Ευρώπη που πραγματικά στηρίζει τις αξίες της μπορεί να παραμείνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος ηγέτης σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από τον αυξανόμενο λαϊκισμό και τα αποκαλούμενα «εναλλακτικά γεγονότα». 

Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη με ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από πολέμους ή διώξεις. Δεν πρέπει να χαθεί το έργο που έχουν επιδείξει τα Ευρωπαϊκά έθνη στην ανάπτυξη και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου τα τελευταία 70 χρόνια. Μόνο μια Ευρώπη που υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων, χωρίς εξαίρεση, είναι μια Ευρώπη για την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι.

List of signatories

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

1 Fundación Atabal
2 A Proposito di Altri Mondi Onlus
3 ACAT
4 ACF
5 ACRA
6 ACT Alliance EU
7 Action Against Hunger
8 ActionAid Italy
9 ADP Amici dei Popoli
10 African Media Association Malta
11 Agir Ensemble pour les Droits de l’Homme
12 AI.BI. Amici dei Bambini
13 AIDOS
14 Albanian Human Rights Group (AHRG)
15 AMERA International
16 Amnesty International
17 Anna Lindh National Network in Finland
18 AOI – Associazione Organizzazioni Italiane cooperazione e solidarietà internazionale
19 Arsis
20 ASGi – Associazione Studi Giuridici Immigrazione
21 Asociacion en Prevencion y Asistencia de la Violencia APAV
22 Asociación pro derechos humanos de España (APDHE)
23 ASPEm Onlus
24 Associació Salut i Família
25 Association Européenne pour la Défense des Droits de l’Homme
26 Associaton for Integration and Migration (SIMI)
27 Associazione K_Alma
28 ASTI – Association de Soutien aux Travailleurs Immigrés
29 Austrian Red Cross
30 Care International
31 CARITAS – Luxembourg
32 Caritas Europa
33 CEFA Onlus
34 CEFIS
35 CELIM
36 Centar za integraciju mladih
37 Centro per la Formazione alla Solidarietà Internazionale
38 Cercle de Coopération
39 CESVI
40 CIAI
41 CICSENE
42 CIES
43 CIRÉ (coordination et initiatives pour réfugiés et étrangers)
44 CISV Onlus
45 Civic Committee for Human Rights from Croatia (CCHR)
46 CLAE
47 CODE – Coordination des ONG pour les droits de l’enfant
48 COMI
49 Comitato Collaborazione Medica CCM
50 Committee on the Administration of Justice (CAJ)
51 Concord Italia
52 CONCORD Sweden
53 Consejo de la Juventud de España
54 Consortium of Migrants Assisting Organizations in the Czech Republic
55 Consorzio Ong Piemontesi COP
56 Coordinamento Italiano NGO Internazionali
57 Cordaid
58 COSPE Onlus
59 CrEA Onlus
60 CVM Comunità Volontari per il Mondo
61 Danish Refugee Council
62 Detention Action
63 Diaconia – Center of Relief and Development
64 DNK – German National Committee for International Youth Work
65 Doras
66 Dorcas Aid International
67 Dutch Council for Refugees
68 Dutch League for Human Rights (DLHR)
69 EMERGENCY ONG – ONLUS
70 EU-CORD
71 EuroMed Rights
72 European Evangelical Alliance
73 European Non-Governmental Sports Organisation ENGSO Youth
74 European Youth Forum
75 Federación de Asociaciones para la Defensa y Promoción de los Derechos Humanos
España
76 FIDH
77 Finnish League for Human Rights (FLHR)
78 Finnish Lutheran Overseas Mission
79 Finnish Refugee Council
80 FMSI
81 FOCSIV – Federazione Organismi Cristiani Servizio Internazionale Volontario
82 Fondazione Fontana
83 Generation 2.0 for Rights ,Equality and Diversity
84 GVC
85 Habitat for Humanity International, Europe, Middle East and Africa
86 Handicap International
87 Hellenic League for Human Rights (HLHR)
88 Human Rights Watch
89 International Aid Services
90 International Association For Refugees
91 International Rehabilitation Council for Torture Victims
92 International Rescue Committee
93 International Young Naturefriends – IYNF
94 INTERSOS
95 IPSIA
96 Islamic Relief UK
97 JRS
98 JRS Belgium
99 KISA – Action for Equality, Support, Antiracism
100 Kopin
101 La Strada International
102 Lafede.cat- Federació catalana
103 Latin American Wome’s Rights Service (LAWRS) – UK
104 Latvian Human Rights Committee (LHRC)
105 Le Monde des Possibles ASBL
106 Legambiente
107 LIDU – Lega italiana dei Diritti dell’Uomo
108 Ligue des Droits de l’homme en Belgique (LDH)
109 Ligue suisse des droits de l’homme (LSDH)
110 Link2007 – Cooperazione in rete
111 LVIA
112 Macedonian Young Lawyers Association
113 MANI TESE
114 Marche solidali – coordinamento organizzazioni marchigiane di cooperazione e
solidarietà internazionale
115 Menedek – Hungarian Association for Migrants
116 Migrant Rights Centre Ireland
117 Missing Children Europe
118 Movimento Shalom onlus
119 Naga
120 Nasc, the Irish Immigrant Support Centre
121 Norwegian Centre against Racism
122 One Third Sweden
123 ONG para el Desarrollo
124 Osservatorio AIDS
125 Overseas
126 Oxfam
127 Pax for Peace
128 PICUM
129 Platform Kinderen op de vlucht – Plate-forme Mineurs en exil
130 Polish Helsinki Foundation for Human Rights
131 Polish Migration Forum
132 Polish Society of Anti-Discrimination Law (PSAL)
133 Pro asyl
134 PRO.DO.C.S.
135 ProgettoMondo Mlal
136 Rainbow for Africa
137 Red Acoge
138 Save the Children
139 Secours Islamique France
140 SKOP – The National Platform of Maltese Development NGOs
141 SONIA per un Mondo Nuovo e Giusto
142 SPARK15
143 stichting LOS (National Support Organisation for the Undocumented)
144 Stichting Vluchteling
145 Swedish Refugee Advice Centre
146 Terra Nuova
147 Terre des Hommes
148 The Finnish NGDO Platform to the EU Kehys
149 The Migrants’ Rights Network
150 Trócaire
151 U.V.I.S.P.-ASSISI
152 United Protestant Church in Belgium
153 Welthungerhilfe
154 WeWorld
155 with the support of CONCORD Europe
156 World Vision

Διαβάστε Επίσης  ΜΕΤΑδραση: Κάλεσμα για συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους πρόσφυγες

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!