Κοινωνική Πολιτική – Επιστημονικό Περιοδικό Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Πολιτικής, 7ο τεύχος

Κυκλοφόρησε το 7ο τεύχος “Κοινωνική Πολιτική” του Επιστημονικού Περιοδικού της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Πολιτικής

Editorial
Κοινωνική Πολιτική
Επιστημονικό Περιοδικό ΕΕΚΠ,
7ο τεύχος

Γιάννης Κουζής,
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΕΚΠ

Το έβδομο τεύχος του Επιστημονικού Περιοδικού  Κοινωνική Πολιτική  θίγει καίριους προβληματισμούς που απασχολούν την επικαιρότητα του επιστημονικού διαλόγου στη χώρα μας. Τα  άρθρα που συνθέτουν την ύλη του τεύχους αυτού αναφέρονται στην πρόσφατη εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υπο-εθνική διάσταση άσκησης της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και σε διαστάσεις της αγοράς εργασίας  την τελευταία εξαετία.

Εξίσου, θίγονται θέματα που έχουν απασχολήσει ευρύτερα τον περί κοινωνικής πολιτικής διάλογο την προηγούμενη δεκαπενταετία όπως ο επιχειρούμενος ‘εξευρωπαϊσμός’, με πεδίο εφαρμογής σε αυτό το τεύχος την μεταναστευτική πολιτική.

Το πρώτο άρθρο αναφέρεται στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.  Εκεί, ο Κώστας Δημουλάς αναφέρει ότι μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, το μέτρο  εφαρμόζεται στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους  Δανειστές της. Το άρθρο εξετάζει τα χαρακτηριστικά του, τόσο στο πλαίσιο των προηγούμενων  πρωτοβουλιών όσο και κατά τις φάσεις της πιλοτικής και σταδιακής εφαρμογής του μετά το  2014.

Στο δεύτερο άρθρο οι Χριστόφορος Σκαμνάκης και Αναστάσιος Χάρδας υποστηρίζουν  ότι οι περιοριστικές πολιτικές λιτότητας και η ύφεση δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνικής πολιτικής. Κατά την περίοδο που οι ανάγκες για κοινωνική προστασία αυξάνουν, οι πόροι βαίνουν μειούμενοι. Στο τοπικό επίπεδο υλοποιούνται μια σειρά από παρεμβάσεις που αποτυπώνουν τον  προσανατολισμό και τον χαρακτήρα της κοινωνικής προστασίας.

Στο τρίτο άρθρο ο Θεόδωρος Κουτρούκης επιχειρεί να αποτιμήσει την επίδραση των προγραμμάτων των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ στο ελληνικό σύστημα εργασιακών σχέσεων, με τη χρήση της ανάλυσης των θεσμικών μεταβολών στην αγορά εργασίας και τις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου κατά την περίοδο 2010-2016.

Τέλος, ο Αθανάσιος Βιτσεντζάτος στο τέταρτο άρθρο μελετά τον τρόπο επιρροής του ελληνικού πολιτικό-διοικητικού συστήματος στη διαδικασία διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση.

Τα τέσσερα επιστημονικά κείμενα  που δημοσιεύονται καταπιάνονται με σημαντικές όψεις της κοινωνικής πολιτικής στα χρόνια της  κρίσης και ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρουν με γόνιμο τρόπο στην ανάπτυξη προβληματισμών.

Με την κυκλοφορία του έβδομου τεύχους θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΕΚΠ για διεξαγωγή Επιστημονικής Διημερίδας στις 11 και 12 Μαΐου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η διημερίδα έχει ως θέμα την Κρίση στην Κοινωνική Πολιτική. Στόχος της  είναι να τεθούν επί τάπητος οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε κάθε πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής ξεχωριστά. Επίκεντρο της ανάλυσης θα αποτελέσουν οι κοινωνικές πολιτικές που  αναπτύσσονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης για την επίλυση των διαρκώς αυξανόμενων κοινωνικών προβλημάτων. Σε αυτό το σημαντικό για την ΕΕΚΠ γεγονός, έγκριτοι επιστήμονες  από την ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Με την ευκαιρία, τους ευχαριστούμε θερμά και από αυτό το βήμα.

Διαβάστε εδώ διαδικτυακά το τεύχος => eekp.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!