Σε κίνδυνο λιμού εκατομμύρια άνθρωποι προειδοποιεί η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ

Παιδί που πάσχει από οξύ υποσιτισμό εξετάζεται από γιατρό στο Bani Al-Harith, Sana’a, στην Υεμένη. Φωτογραφία: UNICEF/Almang

Εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα κατά τους επόμενους έξι μήνες στο Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, τον βόρειο-ανατολικό Νίγηρα και την Υεμένη, προειδοποίησε στο Συμβούλιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (24 Απριλίου 2017), ο Γενικός Διευθυντής για ζητήματα γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. 

Απευθυνόμενος κατά την έναρξη της 165ης συνόδου της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στη Ρώμη, ο Γενικός Διευθυντής José Graziano da Silva προειδοποίησε ότι ο λιμός – ο οποίος απειλεί αυτές τις χώρες λόγω της ξηρασίας και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων – θα οδηγήσει σε πολλά θύματα και θα αποδομήσει κοινωνίες.

“Ο λιμός δεν σκοτώνει απλά ανθρώπους. Συμβάλλει στην κοινωνική αστάθεια και διαιωνίζει επίσης έναν κύκλο φτώχειας και εξάρτησης σε ανθρωπιστική βοήθεια που εμμένει για δεκαετίες”, ανέφερε ο κ. José Graziano da Silva  στο Συμβούλιο του FAO.

Αποτελούμενο από 49 εκλεγμένες χώρες, το Συμβούλιο του FAO συγκαλείται μεταξύ περιόδων λειτουργίας για την παροχή συμβουλών και εποπτείας που σχετίζονται με τα προγράμματα και τον προϋπολογισμό.

Ως τμήμα του Συμβουλίου με διάρκεια μιας εβδομάδας, τα μέλη θα ενημερωθούν σχετικά με την έκταση των συνθηκών στις χώρες που αντιμετωπίζουν τον λιμό, και για την περίπτωση του Νότιου Σουδάν, όπου έχει ήδη δηλωθεί λιμός σε μέρη της χώρας.

Ο κ. de Silva προειδοποίησε, επίσης,  για τους οικογενειακούς αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται «απελπισμένοι», καθώς παλεύουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις σχετιζόμενες ξηρασίες, καθώς και την έλλειψη δημόσιων επενδύσεων και ευκαιριών για τη νεολαία.

“Εάν δεν υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ενταχθούν σε τοπικές πολιτοφυλακές ή σε κινήματα απελπισμένης μετανάστευσης”, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής.

Έγκριση των σχεδίων και του προϋπολογισμού

Το Συμβούλιο είναι επίσης επιφορτισμένο με την έγκριση του προγράμματος εργασίας και προϋπολογισμού του FAO για τα έτη 2018-2019.

Ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα σε περιοχές όπου ο FAO μπορεί να παραδώσει “το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χώρες-μέλη για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού και της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης γεωργικής παραγωγής, της διαχείρισης της έλλειψης υδάτων και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των φτωχών οικογενειών των αγροτών”  σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

Τα τρόφιμα και η γεωργία είναι κεντρικής σημασίας για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και το έργο του FAO αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των 15 από τους 17 στόχους.

«Αυτή η πλήρης ευθυγράμμιση έχει καταστεί πραγματοποιήσιμη λόγω της σημαντικότητας των τροφίμων και της γεωργίας στο πλαίσιο της Ατζέντας της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030», δήλωσε ο κ. da Silva.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης μια νέα κλίμακα αξιολογημένων εισφορών, οι οποίες είναι οι ετήσιες πληρωμές που πραγματοποιούνται από τις χώρες-μέλη προς τον FAO.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Η πορεία προς την ισότητα των φύλων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!