«Γυναίκες και Υγεία»: 8ο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Απρίλιος  2017
8ο Ενημερωτικό Σημείωμα

Γυναίκες και Υγεία

Το 8ο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων  (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο “Γυναίκες και Υγεία”.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα για τους εξής δείκτες του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων :

1. Προσδόκιμο ζωής κατά τη στιγμή της γέννησης (ανά φύλο)

Ο δείκτης εκφράζει τον μέσο αριθμό ετών που αναμένεται να ζήσει ένα άτομο κατά τη στιγμή της γέννησής του με βάση τα επίπεδα θνησιμότητας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

2. Έτη υγιούς ζωής κατά τη στιγμή της γέννησης και στην ηλικία των 65 (ανά φύλο)

Ο δείκτης για τα έτη υγιούς ζωής (ή «προσδόκιμο ζωής χωρίς αναπηρίες») δείχνει τον αριθμό των ετών που αναμένεται να ζήσει χωρίς αναπηρίες ένα άτομο συγκεκριμένης ηλικίας. Υπολογίζεται με βάση τους πίνακες θνησιμότητας της Ε.Ε. και τις έρευνες για την προσωπική αντίληψη (self – perceived) του ατόμου για την υγεία του (τους τελευταίους έξι μήνες, πριν από την ημέρα διενέργειας της έρευνας).

 

 

Το προσδόκιμο ζωής ανά φύλο το έτος 2015 ανήλθε στα 81,6 έτη για τις γυναίκες και στα 76,1 έτη για τους άνδρες παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2014 (για τις γυναίκες το 2014 ήταν  81,2 έτη και για τους άνδρες ήταν 75,5 έτη).

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας 2019 | Οι αγρότισσες οικοδομούν την κλιματική ανθεκτικότητα

 

Από τα ανωτέρω δεδομένα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC) για το έτος 2013 προκύπτουν τα εξής:

– στην ηλικία των 65 ετών οι γυναίκες περνούν 6,8 έτη χωρίς περιορισμό δραστηριοτήτων
– στην ηλικία των 65 ετών οι άνδρες περνούν 8,0 έτη χωρίς περιορισμό δραστηριοτήτων
– στην ηλικία των 65 ετών το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία σύμφωνα με ιδία αντίληψη ανέρχεται σε 5,3 έτη για τις γυναίκες
– στην ηλικία των 65 ετών το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία σύμφωνα με ιδία αντίληψη ανέρχεται σε 6,9 έτη για τους άνδρες
– οι γυναίκες ναι μεν έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους άνδρες αλλά στην ηλικία των 65 ετών τα έτη υγιούς ζωής των γυναικών εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με τα  αντίστοιχα έτη υγιούς ζωής των ανδρών.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τον πλέον γηρασμένο πληθυσμό  – 5η θέση παγκοσμίως. Η  γήρανση του πληθυσμού αποτελεί συνδυασμό των φαινομένων της υπογεννητικότητας και του προσδόκιμου ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, το  σύνολο των οποίων υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2025 και θα φθάσει σχεδόν δύο  δισεκατομμύρια έως το 2050. Πηγή: Το με αριθμ. πρωτ. Γ3δ/Δ.Φ.18Γ/Γ.Π.οικ. 72241 28.9.2016  (ΑΔΑ: ΩΖ57465ΦΥΟ ΖΣΟ)  έγγραφο  της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και  Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας με Θέμα: <<Οργάνωση και Ανάπτυξη Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων  Ηπιόνη>>, με θέμα για το 2016 <<Πρόληψη της Οστεοπόρωσης και των Πτώσεων>>.

http://www.eemmo.gr/DOCS/2016/EH_2016.pdf

Tέλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα προβλήματα των ηλικιωμένων γυναικών συμπεριλαμβάνονται στα δέκα σημαντικά θέματα υγείας που αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό  του πλανήτη:

1. Καρκίνος,

2. Αναπαραγωγική Υγεία,

3. Μητρική Υγεία,

4. Ιός HIV/ AIDS ,

5.  Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα,

6. Βία κατά των Γυναικών,

7. Πνευματική Υγεία,

8. Μη μεταδοτικές ασθένειες,

9. Προβλήματα Νεαρής Ηλικίας και

10. Προβλήματα Ηλικιωμένων Γυναικών

Οι ηλικιωμένες γυναίκες συχνά έχουν μικρότερα εισοδήματα και ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες  υγείας και πρόνοιας σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες, με αποτέλεσμα, σε συνάρτηση με  τον κίνδυνο της άνοιας, να είναι περισσότερο ευάλωτες στον κίνδυνο της φτώχειας και της  κακοποίησης. (Πηγή: Ανακοινώσεις  – Συνεργασίες ΓΓΙΦ >ΕΕ – Διεθνή << Τα δέκα πιο σημαντικά  προβλήματα υγείας του γυναικείου πληθυσμού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό  Υγείας>>) http://www.isotita.gr/index.php/news/21235

paratiritirio.isotita.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!