Να εξετάσει συγκροτημένα τις καταγγελίες πολιτών για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες το Ευρωκοινοβούλιο

Να αναλάβει πρωτοβουλία η Επιτροπή Αναφορών, να διερευνήσει και να προβάλει συγκροτημένα όλες τις αναφορές που έχουν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από πολίτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βουλγαρίας και άλλων χωρών για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες εις βάρος δανειοληπτών ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή δύο αναφορές από Ιταλία και Κύπρο που συζητήθηκαν στην Επιτροπή.

Λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και με αφορμή τις καταγγελίες για την επιβολή αυθαίρετα υψηλών επιτοκίων και αθέμιτων πρακτικών απέναντι στους πολίτες, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε:

α. Να αποσταλεί επιστολή της Επιτροπής του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
β. Να αναληφθεί πρωτοβουλία από την Επιτροπή, έτσι ώστε να υπάρξει συγκροτημένη προβολή του θέματος, μέσα από ειδική Ακρόαση για το θέμα και
γ. Να μείνουν ανοικτές οι συγκριμένες Αναφορές για το τραπεζικό που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της 3ης Μαΐου.

Η πρώτη Αναφορά που εξετάστηκε υποβλήθηκε από Ιταλό υπήκοο ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις πρακτικές που αναπτύσσουν οι ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του ανατοκισμού και των υψηλών επιτοκίων.

Η δεύτερη Αναφορά υποβλήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Τ. Χατζηγεωργίου. Ο ευρωβουλευτής έθεσε το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων που επιβάλλονται στα ενυπόθηκα δάνεια χωρίς προειδοποίηση, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ιδιαίτερη αίσθηση και επικριτικά σχόλια των ευρωβουλευτών προκάλεσε η σχετική απάντηση της Κομισιόν, η οποία, υπενθυμίζοντας την Οδηγία 93/13/ΕΟΚ (άρθρο 4, παράγραφος 2), σημείωσε πως «το ύψος του επιτοκίου μπορεί να θεωρηθεί ως αμοιβή και, κατά συνέπεια, το ανάλογο ή μη των υπηρεσιών ή των αγαθών που θα παρασχεθούν ως αντάλλαγμα μπορεί να εξαιρείται από τη δικαστική αξιολόγηση». Δηλαδή, η Κομισιόν υποδεικνύει εμμέσως στα δικαστήρια να αποφεύγουν την αξιολόγηση για το θεμιτό ή αθέμιτο των επιτοκίων:

Ακολουθούν η ομιλία της Κ.Κούνεβα και το σχετικό video.

«To πρόβλημα της αναφοράς για την Κύπρο, αναδεικνύει και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και στην Ελλάδα, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την τραπεζική αυθαιρεσία. Τα δάνεια με το ελβετικό φράγκο είναι η μια πλευρά του προβλήματος. Στην Ελλάδα, εάν δεν υπήρχε ο περίφημος «νόμος Κατσέλη», που έβαλε φρένο στις κατασχέσεις, εκατοντάδες χιλιάδες  πολίτες θα είχαν βρεθεί στο δρόμο. Συμφωνώ με τους κυρίους Χατζηγεωργίου και Μαριά. Να μείνει ανοικτή η Αναφορά και να απευθύνουμε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, να πάρουμε πρωτοβουλία ως επιτροπή και να εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις τραπεζικών προβλημάτων που μας έχουν υποβληθεί και αφορούν όλες τις χώρες.»

Το βίντεο

europarl.gr

Διαβάστε Επίσης  Φόβοι, ηθικοί πανικοί, δικαιώματα και (αν)ηθικές συμπεριφορές εν καιρώ πανδημίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!