Νομοσχέδιο επιχειρεί να γεφυρώσει πλήρως το έμφυλο χάσμα αμοιβών στην Ισλανδία

Νομοσχέδιο που προχωρά προς ψήφιση από το ισλανδικό κοινοβούλιο θα απαιτεί από τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις αποδείξεις ότι προσφέρουν ίσες αμοιβές ανεξαρτήτως φύλου, εθνότητας, σεξουαλικότητας ή εθνικότητας. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά όπου μια εθνική κυβέρνηση θα έχει θεσπίσει την υποχρεωτική ισότητα των αμοιβών και στους δύο τομείς.

Eταιρείες και ιδρύματα με περισσότερους από 25 εργαζόμενους θα πρέπει να αποκτoύν πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τους κανόνες, μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει την ταξινόμηση κάθε θέσης και τη μείωση των μισθολογικών χασμάτων σε λιγότερο από 5%. Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλονται επίσης σε ελέγχους για τη διασφάλιση της συνεχούς συμμόρφωσης, με όλους τους οργανισμούς να πιστοποιούνται έως το 2022. Όποιος οργανισμός δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα θα υπόκειται σε σειρά κλιμακωτών προστίμων.

Το νομοσχέδιο αποτελεί το επίκεντρο του σχεδίου της κυβέρνησης για την πλήρη εξάλειψη του έμφυλου χάσματος στην Ισλανδία μέχρι το 2022, νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκε ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός λαμβάνοντας τη στήριξη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η χώρα κατατάσσεται ως η πλέον ισότιμη χώρα μέσα από τον Παγκόσμιο Δείκτη Έμφυλου Χάσματος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum’s Global Gender Gap Index ) τα τελευταία οκτώ χρόνια, όμως οι κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 17% λιγότερα από τους άνδρες.

Τόσο η άμεση όσο και η έμμεση μορφή διακρίσεων ως προς τις αμοιβές αποτελούν παράγοντες της μισθολογικής απόκλισης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ισλανδίας, όμως ωχριούν σε σύγκριση με άλλους παράγοντες όπως η συνεχιζόμενη έμφυλη κυριαρχία σε συγκεκριμένους τομείς, η έλλειψη γυναικών στην ανώτερη ηγεσία και ο κυρίαρχος ρόλος των γυναικών ως οι βασικές φροντίστριες.

Η Ισλανδία έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του χάσματος, όπως η θέσπιση ποσοστώσεων στα εταιρικά συμβούλια και γενναιόδωρες πολιτικές γονικής άδειας, όμως ο Thorsteinn Viglundsson, ο υπουργός ισότητας και κοινωνικών υποθέσεων της Ισλανδίας, πιστεύει ότι χρειάζεται μία πιο επιθετική δράση για τη επίτευξη του 100%.

Σε συνέντευξη του στον Guardian δήλωσε:  “Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι, δυστυχώς, γεγονός στην ισλανδική αγορά εργασίας και είναι ώρα να λάβουμε ριζοσπαστικά μέτρα. Έχουμε τις γνώσεις και τις μεθόδους για να το εξαλείψουμε “.

Αναγνώρισε ότι η συμμόρφωση θα αποτελέσει επιβάρυνση τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς φορείς, αλλά ότι τα προφανή οφέλη για τις εταιρείες και για όλη την κοινωνία είναι πολύ σημαντικά για να αγνοηθούν. Η νομοθεσία διαμορφώνεται μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα ίσων αμοιβών που ξεκίνησε το 2013.

Επιχειρηματικές ομάδες, όπως η Συνομοσπονδία Ισλανδικών Εργοδοτών, εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο, όμως μια πρόσφατη δημοσκόπηση βρήκε μόλις το 20% του πληθυσμού να είναι ενάντια στην προσπάθεια. Οι ομάδες που ήταν περισσότερο θετικές ήταν τα άτομα ηλικίας 18-29 ετών και οι γυναίκες γενικότερα, και υπήρχε και μια σημαντική υποστήριξη μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων άνω των 68 ετών. Οι ψηφοφόροι του δεξιού λαϊκού προοδευτικού κόμματος και οι πλουσιότεροι ψηφοφόροι αντιτίθονταν περισσότερο.

Πηγή: corporateknights.com

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο μισθολογικό χάσμα | Βίντεο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!