Οι Επαγγελματικές Προοπτικές Κοινωνικής Πολιτικής σε Διεθνείς Οργανισμούς

Μπακατσέλος Π. – Ντούνης Α. (2016), Οι Επαγγελματικές Προοπτικές Κοινωνικής Πολιτικής σε Διεθνείς Οργανισμούς, Αθήνα: ΣΕΚΠ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το συγκεκριμένο πόνημα εντάσσεται στο εγχείρημα του Συλλόγου Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής για την εκπόνηση μελετών που θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τους απόφοιτους κοινωνικής πολιτικής, που να βελτιώνουν τις προοπτικές απασχολησιμότητάς τους αλλά και να τους δίδουν εφόδια για περαιτέρω επαγγελματική/ κοινωνική κινητικότητα.

Υπό αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε σημαντική η εκπόνηση μίας μελέτης που να αποτελέσει μία πρώτη εισαγωγή για όσους επιστήμονες κοινωνικής πολιτικής ενδιαφέρονται να απασχοληθούν σε διεθνείς οργανισμούς, απαντώντας σε ορισμένες – πιθανώς – βασικές απορίες:

(α) υπάρχουν προοπτικές για έναν επιστήμονα κοινωνικής πολιτικής;

(β) μπορώ να ενταχθώ σε κάποιο επαγγελματικό πρόγραμμα ως ασκούμενος;

(γ) ποιες ειδικεύσεις είναι χρήσιμες ή/και αξιοποιήσιμες στο πλαίσιο της απασχόλησης επιστημόνων ΚΠ σε διεθνείς οργανισμούς;

 

 

Η μελέτη αναλύει συνοπτικά τις προοπτικές απασχόλησης σε 39 διεθνείς οργανισμούς και φορείς με μεγαλύτερη εστίαση – σε ποσοτικούς όρους – στους φορείς ή/και Επιτροπές του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Εντοπίστηκαν αρκετά παραδείγματα όπου θα μπορούσαν να απασχοληθούν επιστήμονες κοινωνικής πολιτικής, αλλά αναδεικνύονται και τα σημαντικά προβλήματα εισόδου μέσω των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης (μη-αμειβόμενες θέσεις, δίχως ασφάλιση/περίθαλψη ή κάλυψη γενικών εξόδων ταξιδιών και διαμονής).

Πέραν της συνοπτικής ανάλυσης, για κάθε διεθνή οργανισμό παρουσιάζεται και ο ρόλος – σκοπός ίδρυσης, ώστε η μελέτη να επιτελέσει έναν δεύτερο στόχο, ήτοι αυτόν την μίνι-χαρτογράφησης διεθνών οργανισμών ως προς τους σκοπούς που αυτοί επιτελούν. Ένας σύντομος «χάρτης» για όσους ενδιαφέρονται να αναλύσουν πτυχές του ρόλου των διεθνών οργανισμών.

Οι επαγγελματικές προοπτικές απασχόλησης των επιστημόνων κοινωνικής πολιτικής σε διεθνείς οργανισμούς είναι σημαντικές, αλλά απαιτείται ειδική προετοιμασία και
προγενέστερη ενημέρωση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι συμβάλλαμε, ανοίγοντας έναν μικρό «διάδρομο» για όσους επιστήμονες κοινωνικής πολιτικής επιθυμούν να σταθμίσουν τις επιλογές τους και ενδεχομένως να συγκεκριμενοποιήσουν τις επιλογές καριέρας τους.

 

Ντούνης Ανδρέας
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης
Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

 

Οι Επαγγελματικές Προοπτικές Κοινωνικής Πολιτικής σε Διεθνείς Οργανισμούς

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!