Τα 5 κύρια προγράμματα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ενσωμάτωσε πολλά από τα υφιστάμενα τεχνικά της προγράμματα σε 5 Εμβληματικά Προγράμματα, σχεδιασμένα για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο της αναπτυξιακής της συνεργασίας με συν-εταίρους σε παγκόσμια κλίμακα.

Better Work: Βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη παγκόσμια βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων. Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα για τις επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν τη συμμόρφωσή τους προς τα εργασιακά πρότυπα και βοηθά τους εθνικούς συνεταίρους να διαδραματίσoυν έναν αποφασιστικότερο ρόλο στις αγορές εργασίας.

Περισσότεροι από εξήντα εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο βασίζονται στη βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων για απασχόληση. Ενώ τα εργοστάσια αποτελούν πολύτιμη πηγή θέσεων εργασίας και μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των οικογενειών τους, οι κακές συνθήκες εργασίας παραμένουν ένα επίμονο ζήτημα σε ολόκληρο τον τομέα.

 

 

Το Πρόγραμμα Κατώτατων Ορίων Κοινωνικής Προστασίας (SPF) για όλους δρα για την επέκταση της κοινωνικής προστασίας στα πέντε δισεκατομμύρια άτομα που καλύπτονται μερικώς ή διαβιούν δίχως κοινωνική προστασία και την αξιοπρέπεια που αυτή προσφέρει.

Το παγκόσμιο εμβληματικό πρόγραμμα της ILO για την οικοδόμηση κατώτατων ορίων  κοινωνικής προστασίας για όλους, που ξεκίνησε το 2016, έχει ως στόχο την αλλαγή της ζωής για 130 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2020, με την καθιέρωση ολοκληρωμένων συστημάτων κοινωνικής προστασίας σε 21 χώρες και τη διεξαγωγή μιας παγκόσμιας εκστρατείας ανάπτυξης της γνώσης και εκπαίδευσης.

Σήμερα, το 73% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή κοινωνική προστασία. Αυτό σημαίνει ότι 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν καθημερινά με το άγχος της ανασφάλειας. Η εφαρμογή εθνικών ορίων κοινωνικής προστασίας (βασικά επίπεδα κοινωνικής προστασίας) μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας και των ηλικιωμένων. Αυτό θα μειώσει τη φτώχεια και τις ανισότητες και θα προωθήσει την οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη.

 

Το IPEC+ έχει ως στόχο να παρέχει ισχυρές και ερευνητικά τεκμηριωμένες συστάσεις πολιτικής για τις χώρες που εργάζονται για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας και της παιδικής εργασίας.

Σήμερα, υπάρχουν 168 εκατομμύρια παιδιά στην παιδική εργασία, και 21 εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες και παιδιά σε καταναγκαστική εργασία. Το εμβληματικό πρόγραμμα IPEC παρέχει στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας την ηγεσία στις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη αυτών των επίμονων παγκόσμιων προκλήσεων που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Η Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Ενίσχυση της Πρόληψης στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία (πρόγραμμα GAP-OSH) στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της προώθησης μιας παγκόσμιας κουλτούρας πρόληψης.

Κάθε χρόνο, 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν από τραυματισμούς και ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία.

 

Το Πρόγραμμα για θέσεις απασχόλησης για την ειρήνη και την ανθεκτικότητα επικεντρώνεται στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ειδικά για τους νέους, στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και στις χώρες που πλήττονται από καταστροφές.

 

Πηγή: ilo.org

Μετάφραση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Φρένο σε έξωση πρόσφυγα από το πρόγραμμα ΕSTIA με συντονισμένη δράση ΕΣΠ, Συνηγόρου του Πολίτη και Δ/νσης Προστασίας Αιτούντων Άσυλο

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!